Jeugdnieuws: Verslag JCC D 30 november

door Robert Aarts, 2 december 2019


Zaterdag 30 november was de laatste speeldag van de JCC D in Rotterdam. In de tussenstand stond ons team er nog prima voor, ook omdat ze de twee sterkste tegenstanders al achter de rug hadden. De eerste ronde van de dag was de regioderby tegen Klim Op D1. Omdat het C-team van Klim Op kampioen kon worden en er een zieke was, werden de twee topspelers Dana en Alan vanuit het D-team naar het C-team overgeheveld. Dat was natuurlijk een meevaller maar het werd toch een pittige en hele spannende strijd.


David kwam al vrij snel op achterstand maar wist een aanval dame-loper-toren te creëren, waardoor zijn tegenstander een matdreiging op zich af zag komen. Even leek hij het tij te kunnen keren, maar David wist druk te zetten en uiteindelijk ook een pion naar de overkant te krijgen. Toen was het punt snel binnen. Oscar kwam een paard en loper voor en wist dit vrij soepel af te maken. Een 2-0 voorsprong dus!

Mees had het ondertussen lastig tegen dubbellid Joep. Richting het eindspel kwam hij twee pionnen achter te staan in een stelling waarbij beiden een dame en een toren hadden. Opmerkelijk genoeg ging Joep echter niet met de pionnen naar voren waardoor er een tijd lang niet veel meer gebeurde dan elkaar schaak zetten. Hierdoor kwam Joep behoorlijk in tijdnood, waarbij er zelfs opeens een winnende combinatie voor Mees mogelijk was. Die zag Mees echter niet en een paar zetten later moest hij een dameruil aannemen. Toen kon Joep gemakkelijk een pion naar de overkant brengen.

Stand was nu 2-1, terwijl Joris tegen Yiming Gores in een lang gevecht beland was. Joris had tegen Yiming de Rotterdam Finals verloren, dus er stond ook prestige op het spel. Met toren/paard tegen paard/drie diepe pionnen stond het remise, maar Yiming geloofde er nog in en wees remise af. En zowaar werd het paard tegen drie pionnen en moest Joris alles uit de kast trekken om remise te maken. Dat lukte doordat hij de koning tussen de pionnen wist te krijgen. Het team had dus met 2½-1½ gewonnen.

De volgende ronde was de tegenstander Arnhem D1. Mees had een sterke tegenstander en verloor helaas. Joris moest tegen een speler die 400 meer ratingpunten heeft, maar hij wist de partij heel knap naar zich toe te trekken. David stond veel beter doordat hij de vijandelijke koning naar het midden had gedreven; de koning werd daar aangevallen door twee torens en twee lopers. David wilde echter weer een pion naar de overkant brengen en ging al zijn stukken afruilen. Dat pakte niet goed uit, een vijandelijke toren kwam op de achtste rij voor de pion te staan. De matdreiging was weg en vijandelijke pionnen rukten nu op en bereikten wel de overkant. Een 2-1 achterstand en omdat Oscar geen beweging in de stelling kreeg, werd er door het team verloren met 1½-2½.

In de laatste ronde tegen Tegelen D1 moest het dan gebeuren, de winnaar zou nog brons pakken. Maar helaas ging het al vrij snel niet goed. David kwam achter, probeerde nog mat te zetten, maar na het afruilen van stukken ging de partij verloren. Joris kwam een toren achter en verloor, Mees speelde te snel en ging mat. Oscar had een paard voorsprong, maar omdat het al 0-3 stond, besloot hij remise aan te bieden. Er was met ½-3½ verloren en daarmee werd het team met 10 matchpunten gedeeld zevende en op basis van bordpunten elfde. Heel jammer, maar er is goed gestreden en ook veel geleerd. Kampioen werd topfavoriet ESV 1, zonder puntverlies, en ze behaalden maar liefst 31 van de 36 bordpunten.