Jeugdnieuws: JCC D zaterdag 9 november Podium O950 Rotterdam

door Robert Aarts, 11 november 2019


Op zaterdag 9 november was de tweede speeldag van de JCC D (Jeugd Club Competitie D) bij Podium O950 in Rotterdam.


Er werd dit keer in de Prinsenzaal gespeeld in verband met een klacht van een club over de brandveiligheid. Een prima ruimte, alleen wel een beetje donker. Ons team moest in de vierde ronde tegen Almere D1, een wedstrijd die eigenlijk gewoon gewonnen moest worden om mee te blijven doen om de prijzen. Mees had zich goed voorbereid en kreeg zoals verwacht een d4c4Pf3 opening tegenover zich. Het leek allemaal de goede kant op te gaan met een loper voorsprong in het pionneneindspel. Maar de tegenstander wist heel slim haar koning tussen twee pionnen van Mees te krijgen, helaas remise. Joris haalde vlot een punt binnen en Oscar zette met een omweg mat met koning/dame. Het team had dus al gewonnen!

De partij van de dag was toch wel die tussen Vincent van Rijn, de nummer twee van de Pupillendag, en David. Vincent leek gemakkelijk een punt binnen te halen, maar David bleef zich vastbijten in de partij. En toen ontstond de volgende stelling:


Zwart kan de witte toren niet slaan, omdat het dan pat is. Maar de partij is voor wit nog binnen te halen door de koning naast de toren te krijgen dan wel het paard tussen de koning en de witte toren te krijgen. Wit moet proberen het paard te slaan. Maar Vincent was kennelijk zo bang zijn pion te verliezen dat hij alleen maar rondjes bij de pion bleef lopen en hij weigerde het paard te bewegen. David ondertussen weigerde het paard te slaan.

Na drie kwartier (!!!) zo spelen werd dan toch maar door David de wedstrijdleider erbij gehaald, maar die hield vast aan de vijftigzettenregel of drie keer dezelfde stelling. Vervolgens zat David al bijna aan de vijftig zetten toen hij toch maar besloot het paard te slaan. Na nog een kwartiertje doorspelen werd het gelukkig remise...

De volgende ronde moest het team tegen ESV D3. Mees had als tegenstander Ivan (de verschrikkelijke) Ponomarev, een speler met een jeugdrating van 1530. Een pittige partij, maar Mees wist met een pion minder heel veel druk te zetten op de stelling van Ivan. De minuten vlogen weg op de klok van Ivan en in tijdnood ging het helemaal mis voor hem. David had ondertussen gewonnen door middel van mat met paard en dame. Oscar zat muurvast in de stelling en bood remise aan. Het team had dus weer gewonnen! Joris was nog bezig tegen Luna Huang, Nederlands kampioen bij de E-meisjes, en besloot niet te rokeren. Luna stond hierdoor ietsjes beter maar bleef achterin stukken schuiven, waardoor het uiteindelijk ook remise werd.

Door deze goede resultaten moest het team in de laatste ronde van de dag tegen topploeg Magnus Leidsche Rijn D1. Dit team werd vorig jaar kampioen bij de E en heeft een gemiddelde volwassenenrating van 1650! Dat was duidelijk een brug te ver. Door verliespartijen van Mees, Oscar en David was het al snel 3-0 voor Magnus.


Joris hield het heeeeel lang vol (de laatste partij in de zaal), maar dolf uiteindelijk het onderspit. Jammer, maar er is nog heel veel mogelijk in de laatste drie rondes en de twee zwaarste tegenstanders hebben ze nu als enige club gehad. Op zaterdag 30 november is de laatste speeldag.

Tussenstand: