Jeugdnieuws: 2e RSB-Grand Prix van dit seizoen: de Pionnetjes

door Margreet, 25 oktober 2019


Op 20 oktober werd bij de Pionnetjes in Schiedam de 2e RSB-Grand Prix afgewerkt. Uiteraard was er weer een flinke delegatie van RSR Ivoren Toren komen opdraven om het geheel luister bij te zetten. Het was ook makkelijk bereikbaar: vlak bij metrostation Parkweg.

Er waren 87 deelnemers en die waren over 2 zalen verdeeld. Ruud en ik waren allebei tafelleider, hij boven en ik beneden zodat we niet veel zicht hadden op wat er in de andere zaal gebeurde. Maar er waren geen wanklanken; er werd sportief gespeeld.

We hebben helaas weinig foto's...

In de formulegroepen A, B en C werd met vierkampen gewerkt. In groep A zaten Jannes, en Thijs van Dam die tegenwoordig ook dubbellid bij ons is. Thijs heeft vorig jaar al de hele Grand Prix zo ongeveer ongeslagen gewonnen en ook nu was hij voor iedereen te sterk. Jannes deed het zeker niet slecht en werd gedeeld 2e met 1½ uit 3.

Joep trad aan in groep B. Op papier was hij daar de sterkste maar zondag was het niet zijn dag. Hij werd met 1 punt uiteindelijk 3e.


Joep aan het werk; op de achtergrond Jungmin en Kick


Groep 1 had een flinke RSR-bezetting: Jungbin, David en Tycho vormden de helft van de deelnemers. Jammer genoeg niet de nummers 1 ,2 en 3. Jungbin zat goed in de strijd, na 2 missers tegen Klimopspelers in de eerste 2 rondes. Onder tijdsdruk zei hij. Maar de rest won hij en zo mocht hij toch nog de 2e prijs in ontvangst nemen. David wist 2 punten te scoren, waarvan 1 tegen Tycho en werd daarmee 4e. Tycho werd 6e. Hij wist nog wel van Pathman te winnen, een grote jongen van Spijkenisse maar dat werd zijn enige punt.


Tycho tegen Pathman; Jungbin op de achtergrond


In groep 2, rating rond 700, zaten Jungmin en Kick. Jungmin kwam me vertellen dat hij in de 1e ronde had verloren. Daarna zag ik hem niet meer maar in de einduitslag bleek dat ook zijn enige verliespunt te zijn! En hij werd met 4 uit 5 wel de winnaar van groep 2! Kick deed het ook heel behoorlijk en werd met 2½ uit 5 3e in die groep!

Ook Badr en Noah speelden boven, allebei in groep 4. Daar won Badr van Noah maar verloor wel 2 andere partijen, waarvan 1 van Hunan, die bij de Koddige Koning speelt. Toch werd hij nog 2e omdat hij gewonnen had van een jongen die ook 3 punten had en dan telt onderling resultaat. De winnaar van die groep werd Noah. Die had 3½ uit 5!

In de benedenzaal was het een stuk drukker dan boven. De groepen waren er groter en de deelnemers over het algemeen veel jonger en dan heb je dat. Dat is niet zo best voor de concentratie maar je hoopt dat als kinderen daar aan wennen, ze zich later ook niet meer zo snel laten afleiden. Of het zo werkt moeten we maar afwachten...

Simon en Fender, allebei in groep 5, met een rating van rond 400, hadden er in elk geval wel last van. Ze kwamen geen van beiden tot grootse prestaties. Ze hadden allebei een vrije ronde omdat er maar 7 kinderen in de groep zaten en Simon wist daarnaast nog 1 partij te winnen waardoor hij 7e werd. Fender werd 5e met 2 winstpartijen en een bye.

In groep 9, waarin Ischa speelde, eindigden 3 kinderen met 3½ punt. Ook hier had iedereen een bye. Ischa was een van die 3 maar hij had de pech dat hij van 1 van deze kinderen had verloren en tegen de andere remise had gespeeld zodat hij maar 6e werd. Hij was erg teleurgesteld.

In groep 11 tenslotte speelde Arne, die het weer reuze naar zijn zin had, vooral toen hij ontdekte dat de tegenstand op 1 na niet veel voorstelde. Die ene verloor hij dan ook. Bij de 5e ronde kwam hij bij mij (als tafelleider) nog wel even informeren of het nou wel nodig was om die laatste partijen ook nog te winnen: hij dacht al wel zeker te kunnen zijn van een prijs. Ik heb gezegd dat ik dat niet kon overzien dus dat hij maar beter wel kon winnen en dat deed hij toen maar, al zette hij de nummer laatst nog wel pat... Zodoende werd hij 2e met 5½ uit 7 (ook met een bye)


Arne is 2e geworden!


De prijsuitreiking verliep gelukkig snel (met dank aan Hans van den Beukel, jeugdleider van de RSB) want iedereen wilde wel naar huis. Weer een goed verlopen toernooi!