Jeugdnieuws: Hutton Cup 2019 in Hoorn

door Robert Aarts, 14 oktober 2019


Zaterdag 12 oktober vond de strijd om de Hutton Cup plaats in Hoorn. De Hutton Cup is een nationaal kampioenschap tussen de verschillende regionale bonden. Van tevoren was al duidelijk dat de RSB helaas niet in de sterkste opstelling aanwezig kon zijn. Jammer, want dit was bij andere bonden wel het geval.

Vanuit RSR Ivoren Toren waren aanwezig Derek (A), Thijs (B), Joaquin (C), Bent (C), Jannes (C), Joep (D), Joris (D) en Mees (E). De speeltijd was 15 minuten per persoon en een bijtelling van 10 seconden per zet.


Team A had het zwaar en werd laatste met 2 uit 5. Derek haalde 2 uit 5 op bord 4.


Team B werd vijfde met 5 uit 5. Thijs kwam uit op 3 uit 5 op bord 3.


Bij team C zat Joaquin op bord 1, Jannes zat op bord 2 en Bent op bord 4. Alle drie haalden ze 2 uit 5. Met 5 uit 5 werden ze ook vijfde.


Bij team D zat Joep op bord 3. Tegen topper Hayun Shin speelde hij de partij van de dag. De winst was al bijna binnen, met nog maar 20 seconden op de klok voor Hayun en een pionnenmeerderheid voor Joep. Maar doordat Joep niet inging op een torenruil, wist Hayun ondanks tijdnood na een lange partij nog het tij te keren. Joep kwam tenslotte uit op 2 uit 5. Op bord 4 kwam Joris uit op 4½ uit 5 onder andere door een knappe overwinning op Jack Schoonenwolf. Joris had goed door dat na het ruilen van meerdere stukken zijn overgebleven pion eerder de overkant zou bereiken. Uiteindelijk werd team D tweede met 7 uit 5!


Bij team E zat Mees op bord 1. Alleen tegen Rhys Arnold verloor Mees een halfje. Hij haalde dus een hele knappe 4½ uit 5. Met 8 uit 5 en 14 bordpunten werd team E eerste, HSB had een half bordpuntje minder. Dat was vooral heel fijn voor Klim-Opper Rawi Wortman die tegen HSB een remise afwees en pardoes een paar zetten later mat werd gezet.

De Hutton Cup werd zeer overtuigend gewonnen door de NHSB, de thuisspelende bond. De spelers van de NHSB werden tweede in A, eerste in B/C/D en derde in E.

RSB werd uiteindelijk vierde. Volgend jaar is de Hutton cup in Overijssel.