Jeugdnieuws: zaterdag 21 september GP RSB Hellevoetsluis

door Femke, 24 september 2019


Op zaterdag 21 september was de aftrap van het RSB-Grand Prix seizoen 2019/2020. Het eerste toernooi werd georganiseerd door schaakvereniging de Pionier, in samenwerking met de RSB. De Pionier zit in Hellevoetsluis, volgens mij de meest ver gelegen Grand Prix locatie, maar in ieder geval met afstand het slechtst te bereiken met het openbaar vervoer. Dat werd wel gecompenseerd door de leuke locatie in sportcentrum de Eendraght, een zwembad mét mooie zalen. Hoewel de kinderen de laatste zonnige dag van het jaar helaas grotendeels binnen doorbrachten, was de temperatuur in de zaal heerlijk koel. Gelukkig werd het tijdsschema van het toernooi keurig aangehouden, zodat de kinderen tussen de potjes door met een gerust hart buiten konden voetballen en zodoende toch nog wat konden genieten van het heerlijke weer.

De laatste tijd is RSR Ivoren Toren vaak hofleverancier voor de Grand Prix toernooien, maar dit keer (misschien door de afstand of het heerlijke weer?) deden er slechts 4 kinderen mee: Arne, Fender, Badr en Tycho.

Arne speelde in de laagste groep, groep 9, en begon heel sterk, speelde een prachtige paardenvork en stond zodoende al snel een dame voor. Even later wist hij ook nog een toren te winnen dus leek het potje wel 'In the Pocket'. Niks bleek minder waar, de tegenstander liet het er niet bij zitten en wist het hele spel te turnen en won. "Ik lette echt even helemaal niet op", aldus Arne. Gelukkig wist Arne verder nog wel wat punten binnen te slepen. 1 potje won hij met een mooie schaakmat, maar Ruud vertelde hem later dat Arne zelf op dat moment ook schaak had gestaan (maar dat had zijn tegenstander dus ook gemist gelukkig). Arne: "Ik dacht dat ik ging verliezen het 6e potje maar ik won toch! Het was trouwens ook tegen een grote jongen en ik weet niet meer hoe ik won." Helaas (door onderling resultaat) waren 3 punten uit 6 net niet genoeg voor de beker van de 3e plek.


Hier stond Arne nog voor...


Fender was best pittig ingedeeld in groep 5; hij is de afgelopen tijd erg vooruit gegaan dus dan word je ook hoger ingedeeld natuurlijk. Daar hoort dan bij dat je ook opeens serieuzere tegenstanders krijgt en dat is wel even wennen. Maar het ging Fender helemaal niet slecht af, hij haalde 2 punten uit 5.

Badr was ingedeeld in groep 4. Daar bleek hij als een vis in het water en hij won het ene na het andere potje. De truc was "om de hele tijd dubbele aanvallen te spelen", aldus Badr. Alleen het laatste potje verloor hij. Maar Badr rekende zelf al handig uit dat 4 punten uit 5 genoeg was voor de 1e plek! Geweldig gedaan Badr!

Tycho had het best zwaar in groep 1. Hij heeft een enorme rating-sprong gemaakt en dat is echt even wennen. Gelukkig begon hij vol goede moed, maar zijn tegenstander bleek niet alleen te groot en te breed, maar ook te sterk. Ook het 2e potje verloor hij, en dat terwijl hij "een prachtig mat-plan had en er eigenlijk beter voorstond" aldus Tycho, dat was natuurlijk wel even balen. Om de schade wat te beperken bood hij nog 2 keer remise aan en haalde zodoende 1 uit 5. Volgende keer gaat het vast beter!


Tycho's tegenstander bleek niet alleen breder en groter ( veeel groter) maar ook sterker!