Het Nederlands kampioenschap voor jeugdclubteams 2019

door Margreet en Ruud, met aanvullingen Robert, 17 september 2019


Afgelopen zaterdag, 14 september, vond de eerste dag van de Jeugdclubkampioenschappen plaats. Dit jaar wordt het in Rotterdam georganiseerd, in een mooie locatie: Podium O950 aan de Maas. Het is een fors gebouw en je hebt er een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam.


Angelo trad op als toernooidirecteur, geassisteerd door Hans van den Beukel die sinds een aantal maanden jeugdleider van de RSB is, en daarnaast waren er wedstrijdleiders uit het hele land gekomen om de gebeurtenissen in de speelzalen in goede banen te leiden. Ook waren er twee om de uitslagen in te voeren en de indelingen te maken.

De meesterklasse A, waarin 14 teams aantraden die per speeldag 2 partijen afwerken, speelde de eerste ronde. Van onze club zat daarin geen team. Er speelt wel een A-team in de promotieklasse maar dat vindt plaats op andere data en locaties.

In de meesterklasse C met 22 teams speelde één team van ons mee.

De teams in de meesterklasse A en C moeten hun toernooi in 4 ronden doen: er komen nog speeldagen op 5 oktober en op 9 en 30 november. Daarvoor moeten ze allemaal weer naar het Podium komen. In de meesterklasse D worden 3 ronden gespeeld, op dezelfde data en plaats. Ook daar speelt een team van onze club mee!

Verslag Ruud over het C-team


Zaterdag 14 september. Het is de eerste dag van totaal vier "zittingsdagen" van de JCC die dit jaar in Rotterdam worden georganiseerd. We hebben tijdens deze dagen de beschikking over de prachtige locatie van "Podium aan de Maas" aan de Oostmaaslaan in Kralingen. De C-jeugd speelt (samen met de A-jeugd) op de vijfde etage, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt over de Maas. De spelers moeten het echter met een ander uitzicht doen, iets wat vierkant is en verdeeld in zwarte en witte vierkantjes.

Als RSR Ivoren Toren spelen we in de C mee met één team, met de volgende spelers aan hun respectievelijke borden: bord 1 Joaquin, bord 2 Bent, bord 3 Jungbin en bord 4 Kick.

Op basis van de rating zijn we het 13e team van de 20 deelnemende teams. Er zijn dus geen kampioensaspiraties en het is dus gewoon lekker spelen, vooral voor jezelf en probeer boven jezelf uit te stijgen, wie weet wat er dan voor moois kan gebeuren! ;-)

We moeten op deze 14e september 2 partijen spelen en de eerste wedstrijd is tegen KC Chesscool uit Haarlem, die op rating de nummer 3 van de lijst is en in het team zit onder andere Nederlands kampioene Stella Honkoop. Dat wordt dus een harde dobber. Dat blijkt ook wel wanneer na korte tijd ons vierde bord, Kick, razendsnel is matgezet. In die tijd was ons tweede bord, Bent, een pion achtergekomen door, zoals hij het zelf noemde "een domme zet". Bij het eerste bord, Joaquin, en het derde bord, Jungbin, staat het op dat moment nagenoeg gelijk. Bent weet een pionnetje terug te winnen en komt vragen of hij remise mag aanbieden. Eigenlijk leg ik de vraag bij hem zelf neer: Kick heeft verloren, als jij remise aanbiedt en hij neemt het aan, dan staan we (nog steeds) een vol punt achter. Je stond net zelf een pion achter, die heb je teruggewonnen, hoe denk je dat je nu staat? Vrij resoluut zegt hij: Ik speel door. Dat is maar goed ook, hij wint daarna eigenlijk vrij makkelijk.

Terwijl Bent zijn tegenstander schaakles geeft, verschijnt er op bord 3, Jungbin, een leuke stelling op het bord waarin Jungbin met een, niet al te lange combinatie, geforceerd mat dreigt. Joaquin staat op dat moment te kijken en ik fluister het in z'n oor, helaas ziet hij het niet, blijkbaar dus toch niet zo heel makkelijk. Jungbin komt vragen of hij remise mag aanbieden.... Pff, ik mag natuurlijk niets zeggen en laat de beslissing aan hem zelf over. Joaquin staat gelijk en dat zou dan betekenen dat we 2 - 2 spelen tegen een team dat een stuk hoger op de lijst staat. Zo is het uiteindelijk ook gegaan, Jungbin en Joaquin beiden remise. In de analyseruimte heb ik Jungbin laten zien wat hij heeft gemist, ook Bent die meekeek, kon de juiste combinatie aanvankelijk niet vinden.

Na de pauze wachtte de volgende tegenstander: onze buren uit Capelle, Klim Op C2, met onder andere Nederlands kampioene Dana Verheij in de gelederen. Misschien hadden we in de 'rust' iets verkeerds gegeten/gedronken, want in no-time stonden we met 2 - 0 achter nadat eerst Joaquin had verloren en een paar minuten later volgde Kick ook met een nederlaag. Jammer! Jungbin herstelde zich van de remise uit de vorige ronde door een keurig punt binnen te slepen en het daarmee weer heel spannend te maken. Bent was de laatst overgeblevene en hij had een mooie stelling, en dus konden we zomaar weer 2 - 2 scoren, zeker na die snelle achterstand een prettige gedachte! Helaas overzag Bent een (voor ons niet zo heel leuk) "grapje" en ineens zakte alles in elkaar. Daarmee werd het dus een 1 - 3 verlies. Jammer, want er had eerlijk gezegd meer in gezeten. De persoonlijke scores voor de eerste dag: Bord 1 Joaquin ½ uit 2, Bord 2 Bent 1 uit 2, Bord 3 Jungbin 1½ uit 2 en Bord 4 Kick 0 uit 2. We hebben nog 3 zaterdagen te gaan! ;-)

Intro Margreet over E


De grootste toestroom bestond uit E-spelers: maar liefst veertig teams traden aan, uit het hele land! En twee daarvan waren van onze club! Het E-kampioenschap werd in deze ene dag afgewerkt, in 7 rondes.

Nou is het Podium groot maar het bestaat uit een paar grote zalen en een heleboel kleinere ruimtes, zodat je niet alle deelnemers tegelijk in 1 ruimte kunt ontvangen en toespreken. Daarom begonnen de A- en C- teams een uur eerder, om 10u00, en die waren dus al op de bovenste verdieping aan het werk toen de E-teams binnenkwamen. Veertig teams konden natuurlijk niet in 1 zaal dus die werden verdeeld over twee zalen met twintig teams elk. Die zalen en de kantine waren op drie verschillende verdiepingen dus het was bij iedere ronde een heel gedrang en gedraaf op trappen om te zien waar je moest zijn.

Het klinkt gek, maar het mooie weer was toch wel een nadeel: het Podium heeft veel ramen maar die kunnen niet open, en airco is er niet, alleen kleproosters en schermen. Met name de zaal op de 3e verdieping, aan de zonkant, werd erg warm, ook al hadden we alles opengezet wat open kon. Op de 2e verdieping, aan de noordzijde was het een stuk beter te doen. Laten we dus hopen dat het weer op de resterende dagen wat minder is!

Met een lichte vertraging (1 of 2 teams waren wat verlaat), kon ook de E van start. Ze hadden een nieuwe tijdsindeling wat betreft speeltijd: 10 minuten pp met een increment van 10 seconden. Dat lijkt kort maar in werkelijkheid hadden ze meer tijd. Simon deed in een partij zoveel zetten dat hij eindigde met 20 minuten op de klok! Dat had dus tot gevolg dat er hier en daar een partij flink uit kon lopen, maar in het algemeen bleven ze aardig op schema, zij het dat er geen echte pauze meer mogelijk was.


Het verslag over de fantastische prestatie van E1 staat al op de site, dus dat hoef ik hier niet meer tussen te zetten. Gefeliciteerd jongens!

Verslag Margreet over E2

In team E2 van onze club speelden Badr, Noah, Alexander en Simon. Ze hadden natuurlijk niet zoveel voorbereiding gehad. Alleen Simon had in de zomervakantie nog op het ONJK gespeeld dus die had nog kunnen oefenen.

Badr was de kop van Jut aan bord 1. Daar krijg je natuurlijk de sterkste spelers tegenover je van andere clubs. Maar hij heeft toch nog wel een punt weten te behalen, ook al is hij nog niet echt op dreef.

Noah speelde voor het eerst op zo'n belangrijk toernooi en dat deed hij helemaal niet slecht. Hij stond in augustus op de lijst bij de grootste ratingstijgers van het land. Dat betekent dat hij in 1 jaar tijd een heel grote sprong in zijn schaakprestaties heeft gemaakt!

Alexander begint weer op zijn oude niveau (en nog wat meer) te komen. Hij was altijd al een goede schaker, maar vorig jaar had hij een dipje omdat hij weinig toernooien speelde.

Simon had het niet helemaal naar zijn zin; hij had de concentratie niet op orde en speelde veel te snel (zie die 20 minuten hierboven). Maar hij heeft toch geholpen om een goed resultaat neer te zetten!


In ronde 1 troffen de heren meteen team 2 van ESV uit Eindhoven. Op papier niet zo sterk maar als je er nog in moet komen wel. De enige die daar vlot wist te winnen was Alexander! Uitslag: 1-3 verloren.

De 2e ronde tegen Ten Boer verliep meteen een stuk beter, alleen niet voor Alexander die zich liet verrassen terwijl hij echt goed stond! Maar deze ronde werd wel gewonnen met 3-1 dus dat was weer een opsteker.

Alexander was ook in ronde 3 de enige die wist te winnen toen alle anderen verloren; dit keer tegen Minerva E1. Hij was de meest stabiele van het team, hoewel Noah het bijna even goed deed.

In de 4e ronde speelden ze tegen ASV. Dat ging goed gelijk op. Badr en Simon verloren helaas maar Alexander en Noah wonnen! 2-2 dus. Badr klaagde dat zijn eigen stukken hem steeds in de weg stonden. Dat gebeurde hem deze dag nog een keer. Hopelijk kun je in de extra training leren om je stukken wat beter weg te zetten zodat dat niet meer voorkomt! In de 5e ronde wonnen ze van Pascal, de club uit Papendrecht van Hans van den Beukel, met 2½-1½. Dat halfje was voor Simon die in een gelijke stelling (koning, lopers op wit en zwart, en links en rechts nog wat pionnen) eindeloos zat te schuiven. Toen moest de wedstrijdleider eraan te pas komen om het zaakje remise te verklaren, anders hadden ze daar nu nog zitten schuiven met vele uren op de klok...

De ronde daarna verliep dramatisch, tegen Almere E2. Iedereen was al moe denk ik en ze werden met 0-4 van het bord geveegd. Dat is nooit leuk.

Gelukkig troffen ze in de laatste ronde een wat mindere tegenstander, de Cirkel, een club waarvan 1 jongen zelfs niet bleek te weten dat je wanneer je contact maakt met een stuk van de tegenstander, het ook moet slaan. Dat werd wederom 3-1. Alleen Badr verloor. De spelers op bord 1 zijn meestal nog wel goed bij de zwakkere clubs dus hij kreeg die in iedere ronde voor zijn kiezen. Het is een ondankbare plaats, dat eerste bord.

Met deze resultaten kwamen de heren in de middenmoot terecht. Ze werden 21e met 7 matchpunten en 12½ bordpunten. Dat is een heel aardig resultaat, zeker als je bedenkt dat er 40 teams waren! Alexander werd topscorer van E2 met 5 uit 7 en Noah 2e met 4 uit 7. Simon haalde nog 2,5 punt.

Iedere deelnemer kreeg nog een medaille als aandenken mee en vervolgens konden ze naar huis rond 18u00. Daarna moest de organisatie de boel gaan op- en ontruimen. Er dreven wat drollen rond omdat er 2 toiletten defect waren (verstopt?) maar verder viel de schade volgens mij wel mee. Ondanks de warmte en de drukte was het toch een heel geslaagde dag te noemen, ook voor team 2!