Team E1 RSR Ivoren Toren derde van Nederland!

door teamleider Robert, 16 september 2019


Zaterdag 14 september zijn Mees, Oscar, Tycho en Robin derde van Nederland geworden bij het nationale kampioenschap E (t/m 10 jaar) voor clubteams. Het kampioenschap vond dit jaar plaats bij Podium O950 in Rotterdam en bestond uit 7 ronden.

De grote favoriet voor de titel was ESV E1 met maar liefst drie nationale (ex-)kampioenen in de gelederen, te weten Tommy Grooten, Gachatur Kazarjan en Luna Huang. Een team dat ook gemakkelijk met het NK C, dat tegelijkertijd in hetzelfde gebouw plaatsvond, mee had kunnen doen. In ronde 5 waren ESV E1 én RSR Ivoren Toren E1 nog ongeslagen en moesten ze tegen elkaar.


Tommy Grooten was wel heel overtuigd van de favorietenrol. Hij kwam te laat binnen en deed heel snel een aantal zetten. Maar Mees strafte dit keihard af. Een paard ging er al snel af bij Tommy en niet heel lang daarna stond laatstgenoemde zwaar onder druk. Tommy probeerde nog chaos op het bord te creëren, maar Mees zette hem niet lang daarna mat.

Robin speelde helaas te snel en ging rap onderuit. Tycho hield het lang vol tegen Luna maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen. Oscar leek een remise eruit te kunnen slepen, maar in het pionneneindspel liet Gachatur zijn klasse zien. Na een lange wedstrijd haalde een pion de overkant en was het over voor Oscar. Helaas een 1-3 verlies dus voor ons team.


Een ronde later was de derby tegen Klim-Op E1. Die moesten winnen om in de race te blijven voor de ereplaatsen. Robin verloor, maar Tycho stond een stuk beter tegen EK-deelnemer Janice Fu. Hij speelde echter te snel, waardoor ze weer terugkwam in de partij. Uiteindelijk verloor Tycho toch, zonde.

Mees kwam snel beter te staan en wist door materiaalvoorsprong de winst binnen te halen. Oscar stond door twee vorken de hele partij ver achter, maar wist zich terug te vechten naar drie pionnen tegen toren. Uiteindelijk remise en weer een verlies van het team, nu met 1½-2½.

De laatste wedstrijd was heel belangrijk omdat er nog veel teams meededen om de prijzen. De bordpunten zouden de doorslag gaan geven. Tsja en toen...

Tycho deed zijn stoel naar achteren om te gaan zitten, stootte per ongeluk een andere jongen aan, en die besloot om Tycho een enorme beuk in zijn gezicht te geven. Volgens de moeder van de jongen was het een "primaire" reactie. Ik zou zeggen voldoende grond voor diskwalificatie, maar op dat moment was het vooral belangrijk om Tycho weer aan tafel te krijgen. Na eventjes uithuilen ging het gelukkig wel weer. En hij wist ook nog heel solide zijn partij te winnen! Ook Robin en Oscar wisten dit te doen. Mees speelde wat rommelig, moest een paar matdreigingen doorstaan, maar wist uiteindelijk zelf heel mooi mat te zetten. Mees bleef daarmee met 7 uit 7 ongeslagen en er was een 4-0 overwinning voor het team!

Maar liefst zes teams kwamen uit op 10 matchpunten, maar met 19½ bordpunten werd RSR Ivoren Toren E1 uiteindelijk derde achter kampioen Eindhoven en nummer twee Almere. Een geweldige prestatie, proficiat.Team E2 eindigde op plek 21 van de 40 teams. Een verslag van de dag en over de verrichtingen van dit team volgt nog.