Jeugdnieuws: veel prijzen voor onze kids in Delfshaven; Joep wint GP De Koddige Koning

door Margreet, met aanvullingen door Robert, 9 juli 2019


Op zaterdag 6 juli vond de laatste Grand Prix van de RSB voor dit seizoen plaats. Het werd georganiseerd door Ruud Neumeijer, met zijn club "De Koddige Koning" en vond plaats in het Huis van de Wijk "Post West" in Delfshaven.


Het was een belangrijk toernooi, want omdat het de slotdag van het seizoen was, werden aan het einde van de speeldag ook de prijzen uitgedeeld aan degenen die gedurende het hele seizoen het beste hadden gepresteerd bij de Grand Prix toernooien. Bovendien vond ook de finale van Super Grand Prix plaats, voor kinderen met een jeugdrating van meer dan 1200. Helaas was er tegelijkertijd ook een jeugdweekendtoernooi in Leiden en was ook het Science Park toernooi in Amsterdam, zodat er maar 6 deelnemers waren komen opdagen voor de Super GP. Er was ook niemand van de organisatie van de Super GP aanwezig en er was ook geen eindafsluiting, dus dat was allemaal wel beetje een sof.

Het aantal deelnemers bedroeg meer dan 100 en die waren verdeeld over 12 groepen en de Super GP groep. Uiteraard was RSR Ivoren Toren weer eens de hofleverancier van het toernooi met 15 deelnemers in het gewone toernooi en 3 deelnemers in de Super GP, dus totaal 18. We leverden bovendien nog de wedstrijdleider, de toernooicoach en wat tafelleiders, maar dat is natuurlijk ook logisch: trainer Ruud is er toch een van ons!

De Super Grand Prix deelnemers waren gehuisvest in een apart zaaltje boven, samen met de groepen 1 en 2 van het "gewone" toernooi. Dat leek in de ochtend nog heel rustig maar kreeg helaas in de middag nogal veel te verduren van een Kaapverdiaanse mannengroep die een of ander luidruchtig spel speelde in de kamer ernaast. De groepen 3, 4 en 5 hadden het in het handenarbeidlokaal aan de andere kant van het gebouw een stuk rustiger.

Alle andere groepen speelden in de grote zaal, waar het uiteraard een stuk drukker was, maar waar je toch nog aardig de ruimte had. Daar stond ook Adri Helfrich met zijn winkeltje met schaakattributen en was ook het podium voor de prijsuitreiking, waar de hele dag wedstrijdleider Philip Westerduin de zaken probeerde bij te houden.

Joaquin, Qian en Mees speelden in de Super GP. Ze zaten in een groep met 6 deelnemers, maar er werden drie wedstrijden Zwitsers gespeeld met drie kwartier speeltijd per persoon. Nathanaël was aanwezig als toernooicoach om achteraf analyses te geven over de partijen.

Joaquin ging na een lange pot ten onder tegen angstgegner Thijs van Dam. Qian stond met een meerderheid van pionnen gewonnen tegen Thijs, maar die is zo taai dat er nog een remise uitkwam. Tenslotte won Thijs ook nog van Mees, waardoor hij ook bij dit toernooi de zege pakte met 2½ uit 3. Joaquin en Mees haalden uiteindelijk allebei 1 uit 3. Qian had 2 uit 3, werd tweede en pakte een mooie geldprijs.


Joep had een heel beste dag. Als ik hem zag was het met een grote grijns op zijn gezicht. En dat was helemaal gerechtvaardigd want hij speelde in groep 1 en werd, omdat koploper Louis Liu in de laatste partij meerdere winstkansen liet liggen, eerste met 4 uit 5. Dat betekende dat Joep de winnaar van deze Grand Prix was!

Joris zat ook in groep 1. Hij heeft een tijdje minder toernooien gespeeld (onlangs nog wel tweede bij de The Final) en merkte dan ook dat dit veel invloed heeft op je spelniveau. Toch viel hij maar net buiten de prijzen en werd vierde met 3 uit 5. David zat in groep 2 en met 1½ uit 5 werd hij gedeeld vierde.


Vanwege hun volstrekt gelijke rating zaten Jungmin en Aristarch weer eens in dezelfde groep (3). Aristarch was zeker niet ontevreden met de vierde plaats die hij daar wist te behalen met 4 uit 7. Jungmin zat er een beetje uitgeblust bij aan het einde van de middag maar hij was wel derde geworden met 4 uit 7! Hij won namelijk de partij tegen Aristarch.Tycho had het weer helemaal voor elkaar. Hij speelde in groep 5 samen met onder andere Kick en hun onderlinge partij was de enige die hij verloor! Alle andere partijen wist hij ondanks zijn blijvende damesmanie te winnen. Er komt een angstwekkende ratingstijging aan in augustus. Kick werd met 5 uit 7 uiteindelijk nog tweede, ondanks dat hij in een partij een loper offerde om pat te spelen. Helaas bleek toen dat hij nog gewoon een pion kon slaan, oeps. Bij de prijsuitreiking was ook nog een uitslag verwisseld, maar dat kwam gelukkig allemaal goed.


Met Badr, die ook in groep 5 zat, ging het wat minder. Hij moet het nog te vaak hebben van trucjes met dubbele aanval en penning en op dit niveau moet je dan ook op je verdediging letten. Hij werd zevende met 2 punten.


Alexander zat als enige in groep 6, want Robin was er niet. Hij is bezig er weer in te komen en dat gaat steeds beter. Nu haalde hij 4 punten en werd vijfde, met net zoveel punten als nummer 4, maar daar had hij van verloren. Nét buiten de prijzen!


James kijkt met smart uit naar de dag dat zijn nieuwe rating uitkomt, want hij was de laatste 3 maanden veel te hoog ingedeeld zodat hij op toernooien bijna geen partij meer won en dan blijf je het niet lang leuk vinden... Hij won 1 partij in groep 9. Simon daarentegen, met wie hij nu vaak ingedeeld wordt, maakt enorme stappen. Hij won bijna alles en werd, op grond van onderling resultaat, eerste van die groep!Noah en Fender kwamen voor de verandering weer eens in dezelfde groep (10) terecht, waar Noah eigenlijk heer en meester is maar er op een of andere manier alweer in slaagde om van Fender te verliezen... Geen angstgegner gaan kweken Noah! Uiteraard won hij verder alles op zijn sloffen en heeft er weer een eerste prijs bij! Bij de nieuwe ratingronde zal hij wel als een komeet omhoog schieten. Fender had kennelijk met die overwinning aardig wat van zijn kruit verschoten want hij haalde 3½ uit 7 en werd vierde.Arne daarentegen zal niet zo hard stijgen. Meester Robert heeft hem al vele malen uitgelegd wat je moet doen als iemand probeert je in de herdersmat te vangen maar tot afgrijzen van zijn moeder kreeg hij er 3(!!!) om zijn oren. Opletten Arne! Je wilt toch ook bekers en medailles winnen? Uiteindelijk was hij in groep 11 zevende met 3½ uit 10 (doodzonde dus).


Ischa in groep 12 deed erg zijn best. Hij moest, net als Arne, wat meer partijen spelen dan de anderen omdat hij in een groep van 10 kinderen zat. Het viel hem niet mee vandaag. Hij kwam (te) vaak vertellen dat hij verloren had. Met 2 uit 9 eindigde hij als negende in zijn groep.


Omdat er zoveel prijzen uitgereikt moesten worden begon de jeugdleider van de RSB daar maar vast mee terwijl de wedstrijdleider de laatste uitslagen nog zat in te voeren. Allereerst kwamen de toernooitijgers aan de beurt, de kinderen die alle GP toernooien hadden gespeeld. Qian was daar eentje van.


Daarna konden de seizoenprijzen per leeftijdsklasse konden worden uitgereikt. Qian werd achter totaalwinnaar Thijs van Dam tweede in de B categorie. Joaquin zat bij GP Den Haag nog voor Julian Oskam, nu werd hij tweede achter Julian in de categorie C. David werd derde in de categorie D, achter Louis Liu en NK-topper Lizzy van Anrooij. Mees won zeer overtuigend categorie E. Badr werd vierde in F, helaas net geen podiumplek.


Toen werden de groepsprijzen uitgereikt:Nadat we alle spullen hadden opgeruimd en de tafels hadden teruggezet in de berging, gingen we nog even naar de Pizzapoint met een paar tafelleiders, Ruud, Angelo, Robert, Qian en Joaquin. Ruud had wel zin in een pilsje na zo'n dag maar hij was helemaal verbouwereerd toen bleek dat er daar geen alcohol geschonken werd! Nou ja, toch nog lekker gegeten. Volgende keer maar een andere tent ;-).