Jeugdnieuws: Leiden jeugdweekendtoernooi, 6 en 7 juli

door Jungbin, met aanvullingen door Robert, 8 juli 2019

Vanuit RSR Ivoren Toren waren er bij het jeugdweekendtoernooi in Leiden twee aanwezigen, Wesley en ik (Jungbin). We hadden zaterdag om 8:00 bij Rotterdam Centraal afgesproken, met als doel om nog genoeg tijd over te houden om in te spelen en dat hadden we.

Er was wat onduidelijkheid in welke groep ik zat. Ik wou zelf eerst in B maar door verwarrende aanmeldingen werd het C. Wesley zat wel in B, wat een sterk bezette groep was. Groep B (7 ronden) was de speeltijd 55 minuten per persoon met 10 seconden increment, groep C (11 ronden) was 35 minuten per persoon met 10 seconden increment.

We begonnen de eerste ronde om 10.00. Ik won de eerste ronde vrij gemakkelijk met een damegambiet in de opening. In het middenspel deed ik een aftrekschaak, wat mijn tegenstander een dame kostte. Drie zetten daarna werd het mat achter de paaltjes. Wesley ging het de eerste ronde moeilijk af, hij verloor in de opening al een stuk, waardoor hij de moed verloor en opgaf.

Ik begon toen gauw aan de volgende ronde waarbij ik snel een tekort aan tijd had. Ik kon gelukkig eeuwig schaak geven om remise te claimen. In de derde ronde ruilde mijn tegenstander een dame voor twee torens, wat voor mij beter uitpakte en in het eindspel kon ik met de grasmaaier mat geven. Voor Wesley ging het minder, hij kwam in de opening een pion achter, die in het eindspel een dame werd.

En toen begon de volgende ronde voor mij. Het begon redelijk in de opening, maar we kwamen in een moeilijke pionnenstructuur terecht. Dit kostte mij te veel tijd en ik blunderde aan het eind door een mat over het hoofd te zien. Daarna werd de avondmaaltijd geserveerd met pizza en chinees. In de avondpartij gaf Wesley snel een stuk weg waardoor hij verloor. En ik zat in een betere stelling met minder dan een minuut wat mij uiteindelijk fataal werd.

Op zondag dachten we beter te kunnen scoren. Wesley begon echter met een verliespunt, weer door een vrijpion. Ik begon de eerste ronde matig met een verliespunt, ook door vrijpionnen. De volgende ronde ging voor Wesley beter, nu gaf de tegenstander een stuk weg waardoor Wesley won. En de laatste ronde won Wesley via een matdreiging waardoor zijn tegenstander opgaf. Ik verloor de tweede ronde op zondag door een weggegeven stuk, maar de ronde erna won ik. Ik eindigde de dag met een remise in een gesloten stelling.

Het toernooi werd gewonnen door Wendy Huang, Nederlands Kampioen D. Wesley werd uiteindelijk in groep B 17e met 3 uit 7, ik werd in groep C 10e met 6 uit 11. Het was een leerzaam toernooi, het was voor mij alleen wel moeilijk om onder tijdsdruk te spelen.