Jeugdnieuws: Mooie prestaties van RSR Ivoren Toren kids bij finale GP HSB, Joaquin wint GP Rijswijk

door Margreet, met aanvullingen door Robert, 19 juni 2019
Na het toernooi van 15 juni in Overschie deden diverse van onze jeugdleden ook nog mee aan de finale GP HSB in Delft op 16 juni. Dit toernooi werd georganiseerd door schaakvereniging Rijswijk. De opkomst was weer flink te noemen. Het aantal deelnemers was 155, waarvan er maar liefst 14 van RSR Ivoren Toren waren. Joaquin, Jungbin en Ischa hadden ook de dag hiervoor in Overschie gespeeld. Er werd gespeeld in 3 formulegroepen en 25 gewone groepen.


Joaquin zat in formulegroep A. In de eerste partij moest hij tegen Hayun Shin die een goed seizoen doormaakt. Joaquin kwam met pionnen tegen paard te staan; na een langdurig eindspel werd besloten het op remise te houden. Na deze pot bleek dat de vierde speler van de groep naar hockey was vertrokken, hierdoor was er een bye en een punt voor Joaquin. De derde pot moest hij nog vol aan de bak, maar een pion meer werd op het eind goed uitgespeeld. Totaal 2½ punten, dat bleek net zoveel als het aantal van Hayun te zijn. Na overleg met de wedstrijdleiding werd besloten om niet te loten en de toernooizege én het prijzengeld te delen. Allebei dus eerste en een goed gevulde envelop.


Jannes speelde in formulegroep B en miste misschien toch wat wedstrijdritme. In de eerste partij ging hij mee in het Russisch van tegenstander Tobias Li-Behn en verzandde in een stroeve partij, waarbij hij uiteindelijk de handdoek in de ring moest werpen. In de tweede partij kwam hij voor te staan tegen Julian Oskam, maar het werd toch remise. De laatste pot verloor hij helaas van David Madularea.


Joep, Bent en Eduard zaten in de sterk bezette groep C. Joep kwam tot een mooie 3½ uit 5 en won de groep. Hierdoor kon hij weer met flappen zwaaien. Bent wil eigenlijk het liefste alleen lange partijen spelen met een bedenktijd van een uur per persoon of zo, dat ligt hem het beste. Dat kon hier niet in verband met de tijd; als je een gesloten competitie moet afwerken met 6 personen lukt dat niet. Dus moest hij genoegen nemen met een bedenktijd van 20 minuten. Was te kort in zijn beleving en hij kwam uit op 1½ uit 5.

Eduard heeft nog geen rating dus we hebben er een van 830 voor hem verzonnen voor deze gelegenheid. Het was toch een pittige groep voor hem. Hij werd er vijfde met 2 uit 5 en viel buiten de prijzen. Deze rating was in groep C ook de laagste dus eigenlijk viel het reuze mee!


Jungbin en David speelden in groep 1. Jungbin kan altijd uitgebreid vertellen hoe hij nu weer gewonnen (of verloren) heeft maar dat kan ik nooit onthouden, zeker niet in die grote zaal waar alle 25(!) genummerde groepen speelden en het gigantisch lawaaiig is (echt iets voor sommige senioren bij onze club ☺). Feit is dat hij en David, die je amper hoort of ziet tijdens een toernooi, geconcentreerd speelden en het goed deden. In de onderlinge pot ging het gelijk op, Jungbin zag echter een mooie combinatie en wist met een vork de toren van David te pakken. David liet na deze wedstrijd de moed niet zakken en haalde uiteindelijk 3½ uit 5. Ook Jungbin haalde 3½ uit 5, na loting kreeg hij de gouden beker en David dus de zilveren beker.


Tycho zat in groep 4 en won, naast een bye, van zijn 4 partijen er 3. Hij was weer eens te dikke maatjes met zijn dame en de koning ging ook regelmatig zwerven. Een paar verbeterpunten dus, maar verder ging het prima. Zijn nieuwe rating past hem als gegoten! Hij werd er dit keer gedeeld eerste mee en kreeg na loting de zilveren beker mee. Zijn prijzenkast begint vast wat krap te worden.


Ook Badr, in groep 6, heeft geen enkele moeite met de groepen waarin hij met zijn nieuwe rating terecht is gekomen. Hij won al zijn partijen en mocht dus de eerste prijs in ontvangst nemen! Hij was met een andere jongen de enige op het toernooi die alles gewonnen heeft!


In groep 7 zat Alexander. Die gaat gelukkig weer wat meer toernooien spelen en daar is hij zelf ook blij om. Hij gaat meteen ook weer beter spelen. Met 3 uit 5 werd hij derde in zijn groep.Simon en James zaten samen in groep 11, dat was een groep met rating rond 250. Voor Simon is dat prima; hij gaat steeds beter schaken en is er ook steeds enthousiaster over en dat betaalt zich uit. Hij was met 7 punten gedeeld tweede en na loting kreeg hij de derde prijs. Voor James is die rating wat te hoog, hoewel hij het toch al beter deed dan bij het vorige toernooi. Vanaf groep 10 speelden alle kinderen in een groep 2x tegen elkaar en waar hij de vorige keer maar een half puntje had, won hij er nu 2½. Hij werd vijfde.


Arne had in groep 20 een heel gezellige middag. Hij kletste met alles en iedereen in zijn buurt en schoof tussendoor wat met schaakstukken. Ook volgde hij braaf de aanwijzingen van een lief lachend meisje op, waardoor de stukken er een voor een afgingen... Uiteraard leverde hem dat niet veel punten op, 3½ maar. Even goed dacht hij dat er nog wel een medaille voor hem uit kon rollen maar die illusie hebben we hem af moeten nemen helaas. Hij werd vijfde. Toch voortaan maar een andere tactiek gebruiken!


In groep 22 tenslotte speelde Ischa. Die had het toernooi van de vorige dag nog in zijn benen/hoofd en was toch net iets minder deze dag. Uiteindelijk haalde hij nog wel 4 punten en werd vierde maar het verschil met de nummer 3 was wel groot. Hij was ook de enige bij wie je nog eens op het bord kon kijken wat hij deed. Eindspel is nog moeilijk maar ik zag hem toch met dame en toren tegen een loper richting de overwinning gaan toen er wegens tijdgebrek gearbitreerd werd (wel gewonnen natuurlijk).

Op het einde van het toernooi werden de prijzen voor het totale seizoen per leeftijdscategorie uitgedeeld. Tobias Li-Behn won met overmacht het B-klassement. Joaquin had zijn voorsprong ten opzichte van Julian Oskam uitgebreid en werd overtuigend eerste in het C-klassement. Dat betekende een hattrick, na winst in klassement D én klassement E in de voorgaande jaren.

Door hun goede dagprestaties werden David en Joep heel knap respectievelijk tweede en derde in het D-klassement. Zij moesten alleen Hayun Shin (vorig jaar tweede in E) voor zich dulden. David Madularea wist na winst vorig jaar, nu weer het E-klassement te winnen.

Op 22 september gaat het (25ste!) seizoen van de HSB Grand Prix weer van start.
(Een aantal foto’s is van Markus van Rest)