Jeugdnieuws: Grand Prix toernooi RSB in Overschie, schaken in de kerk

door Margreet, met aanvullingen door Robert, 18 juni 2019


Op zaterdag 15 juni was het 7e Grand Prix toernooi van de RSB, voor de eerste keer georganiseerd door het schaakgenootschap Overschie. Het werd gehouden in een sfeervolle locatie: de dorpskerk van Overschie.
Er waren ongeveer 70 deelnemers, waarvan 7 van onze club. Daarvan speelden drie kinderen op basis van rating in de hoogste groep, namelijk Qian, Joaquin en Mees. In groep 2 speelde Jungbin, in groep 6 Fender en in groep 9 Maysara en Ischa.

In de hoogste drie groepen speelden 6 kinderen tegen elkaar. De groepen daarna hadden 8 deelnemers. Er waren in totaal 10 groepen.In groep 1 ging het er hard aan toe. Qian was niet in de bloedvorm die we van hem gewend zijn en wist maar 2 partijen te winnen en werd vierde. En voor Joaquin was het ook zijn dag niet want hij eindigde op de vijfde plaats met 1 punt. Joaquin ging tegen tempobeul Mees ten onder door in tijdnood een fout te maken en ook Qian (toch ook een snelle speler) moest in Mees zijn meerdere erkennen.

De laatste partij van Mees tegen Thijs van Dam, die dit jaar al veel GP's op zijn naam zette, was dan ook een soort finale. Thijs was echter een maatje te groot voor Mees (letterlijk en figuurlijk) en won dan ook het toernooi. Maar Mees dus knap tweede!

Met een waanzinnige GP-scoringspercentage van 90% (!) is Thijs in het B-klassement onbereikbaar geworden voor Qian. Omdat Julian Oskam het in groep 1 met een derde plek uitstekend deed, heeft hij een gaatje geslagen met Ryan Staal en Joaquin in het C-klassement. Mees kan bij deelname aan GP De Koddige Koning het E-klassement binnenhalen.


Jungbin deed het prima in de sterk bezette groep 2. Hij verloor echter de laatste partij van NK-topper Lizzy van Anrooij, die de groep won en nu bijna het D-klassement heeft gewonnen. Jungbin werd met 3 uit 5 tweede in de groep.


In groep 6 had Fender het zwaar. Hij heeft om de een of andere reden zijn rating niet teruggekregen en daardoor was hij bij vorige toernooien veel te laag ingedeeld. Nu kwam hij echter in een groep waarin kinderen zaten met een rating van meer dan 200 en dat was weer iets te hoog. Hij wist 1½ uit 5 te halen en werd vijfde. Zijn winstpunt, zo zei hij, kwam uit een soort herdersmat. Hij deed een dubbele aanval op een paard en een matveld en de tegenstander had dat niet in de gaten. Hij zette zijn paard weg en ging prompt mat op f7.


In groep 9 was het nogal een janboel. De tafelleider had kennelijk niet veel ervaring met kinderen die nog niet zo goed op de hoogte zijn met schaakregels en bemoeide zich te veel met het spel van de kinderen. Dat kun je beter niet doen want dan bevoordeel je bepaalde kinderen. Ze moeten zelf beoordelen of ze schaak, pat of mat staan en pas de tafelleider roepen als er onenigheid is of de partij is afgelopen. Ook greep hij niet in als andere kinderen zich met partijen bemoeiden en eromheen hingen. Maysara is daar nogal gevoelig voor en dat heeft haar misschien wel een punt gekost. Er was ook nog een incident waarbij zij en haar tegenstandster allebei hun partij tegen elkaar claimden. Maysara kreeg uiteindelijk het punt waardoor ze toch nog met 5 uit 7 tweede werd.

Ischa deed het prima. Hij gaat snel vooruit met schaken en wist ook hier 4 punten te scoren, waarmee hij op basis van onderling resultaat op de 5e plaats eindigde en een medaille won (maar hij had toch liever een beker gehad!).

Bij de volgende Grand Prix van de RSB (in Delfshaven op 6 juli) worden ook de prijzen voor de beste spelers van iedere leeftijd gedurende dit seizoen uitgereikt, alsmede voor degenen die aan alle GP's meededen. Mees, Qian, Joaquin en David staan nu op een podiumplek, dus het wordt nog spannend. Naast de Grand Prix is er dan ook een Super Grand Prix, oftewel, komt allen!