Jeugdnieuws: Veel prijzen voor RSR Ivoren Toren kids in IJsselmonde

door Margreet, met aanvullingen door Robert, 27 mei 2019


Op zaterdag 25 mei organiseerde de SV IJsselmonde in samenwerking met de vereniging Barendrecht een Grand Prix toernooi. Op de flyer stond ook dat SV IJsselmonde dit jaar 50 jaar bestaat (gefeliciteerd!). Het toernooi werd weer gehouden in Veenoord IJsselmonde, in het VMBO aldaar.

Of het nou aan het jubileum heeft gelegen of aan een goede PR weet ik niet, maar feit was dat er in plaats van het gebruikelijke deelnemersaantal van 70-80 dit keer meer dan 120 kinderen zich hadden ingeschreven. Dit stelde de organisatie wel voor een paar problemen, want meer ruimte dan anders hadden ze niet.

Ook onze club had echt groots uitgepakt qua deelnemers, een absoluut record! Maar liefst 20 kinderen van RSR Ivoren Toren deden mee.

Philip Westerduin, die als wedstrijdleider van de Grand Prix toernooien iedere keer weer alle groepsindelingen maakt, had dus dit keer een hoop meer werk dan anders. Hij liep er dan ook wat gestrest bij de laatste weken. Er waren 16 groepen gemaakt, zoveel mogelijk rekening houdend met rating. De hoogste twee groepen hadden ieder 6 deelnemers, de middelste twaalf groepen 8 en de laatste twee groepen bestonden uit 10 kinderen.


In de hoogste groep speelden 3 van onze jeugdleden: Qian, Joaquin en Mees. In de bovenste groepen zijn de deelnemers echt aan elkaar gewaagd en dat zag je in de uitslagen ook wel terug. De winnaar van het toernooi werd uiteindelijk Thijs van Dam van de Pionier, die dit jaar ook de meeste GP's won. Qian begon tegen hem (belangrijke wedstrijd ook voor het B-klassement), verloor helaas en daarna ook nog van Joaquin die op dreef was. Daarna liet Qian geen punten meer liggen en eindigde met 3 punten op de derde plaats.
Joaquin begon juist met 2 overwinningen maar liet zich in tijdnood verrassen door Mees die hem mat wist te zetten in de 3e ronde. Ook Joaquin behaalde 3 punten en werd op onderling resultaat tweede. Hij deed goede zaken voor het C-klassement. Mees tenslotte wist er als jongste in de groep met 2 remises en 1 winstpunt toch een heel beste prestatie neer te zetten. Hij dreef ook Thijs nog flink in het nauw maar redde het toch net niet helaas. Hij werd op basis van SB vierde (en won een medaille, maar was al naar huis). Mees kan het E-klassement nog winnen.


In groep 2 speelde Eduard mee. Hij is drie weken geleden lid geworden van onze vereniging en heeft nu al met drie toernooien meegedaan. Op grond daarvan gaf Angelo aan dat hij een geschatte rating van 1000 moest hebben. Dat was wat aan de hoge kant want een jeugdrating van 1000 is veel hoger dan een volwassen rating van 1000. Voor Eduard was het wel een leerzaam toernooi maar veel winst viel er niet te behalen. Hij bleef steken op een half punt. Eén partij verloor hij omdat hij door zijn vlag ging in gewonnen stelling. Hij moest nog even wennen aan de klok!


In groep 3 waren ook drie leden van ons geplaatst: Jungbin, David en Oscar. Ze hebben alle drie een rating in de 800. Jungbin beging helaas een paar keer een blunder waardoor hij niet verder kwam dan 2½ uit 7 (ik heb hem wel keurig zien winnen van een NK-deelneemster uit Spijkenisse). David begon heel matig met een remise en twee verliespunten. Gelukkig krabbelde hij weer op en wist uiteindelijk nog 3½ punten te behalen, helaas net niet genoeg voor een prijs. Wel staat hij er weer beter voor in het D-klassement.
Oscar tenslotte begon met een remise en won daarna twee partijen. In de vierde ronde struikelde hij tegen Jasper van schaakclub Klim-Op, iets waar hij helemaal niet op gerekend had en erg teleurgesteld over was. Gelukkig verloor hij daarna nog maar 1 partij waardoor hij met 4½ uit 7 op basis van SB toch de eerste prijs wist te halen!


Groep 4 herbergde de kinderen met een rating van ongeveer 650-800. Daarin zaten Jungmin en Aristarch die het allebei heel goed deden. Ze moesten meteen de eerste ronde tegen elkaar. Dat leverde Jungmin, die de laatste tijd veel toernooien speelt, een punt op. Daarna verloor hij wel 2x en had nog een remise maar de laatste 3 rondes haalde hij 3 punten. Met 4½ uit 7 werd hij tweede. Aristarch had ook een goede dag. Na dat eerste verliespunt wist hij nog 4 punten te scoren en daarmee op basis van onderling resultaat beslag te leggen op de derde prijs! De beker is bij Margreet, want Aristarch moest bij de prijsuitreiking weg om nog een groepsopdracht voor school maken.


De volgende groep waarbij RSR-kinderen aantraden was groep 6. Kick en Tycho zaten daarbij. Ze spelen de laatste tijd allebei veel toernooien en dat merk je: ze gaan flink vooruit! Ook zij moesten in de eerste ronde tegen elkaar en tot grote schrik en woede van Kick wist Tycho te winnen, door heel listig de dame van Kick te pennen. Tycho timmert flink aan de weg want dit was zijn eerste toernooi met zijn nieuwe rating van 559 en dat is 221 punten boven de vorige maar hij won nog net zo makkelijk als daarvoor. Met 6 uit 7 had hij weer de eerste prijs! Kick herstelde zich gelukkig prima van zijn eerste verlies en werd tweede met 4½ uit 7. Hij was uiteindelijk heel tevreden!


Badr en Robin speelden in groep 7. Badr moet nog een beetje wennen aan zijn nieuwe rating van 506, die ook flink hoger is dan eerst. Hij had ook een maand niet geschaakt en begon met een paar verliespunten waaronder de eerste partij tegen Robin. Uiteindelijk viel het nog wel mee: hij haalde 3 uit 7 en hoewel hij daarmee net buiten de prijzen viel is dat toch behoorlijk! Robin heeft ook weinig toernooien gespeeld de laatste tijd en had dan ook een flinke inzinking in het midden van het toernooi waar hij drie nullen op rij scoorde. Gelukkig had hij 3½ punt uit de andere partijen waarmee hij uiteindelijk op basis van onderling resultaat derde werd.


James, Cedric en Simon hebben alle 3 een rating van boven 230 en kwamen met zijn drieën in groep 11 terecht. Voor James was dat heel zwaar: hij is eigenlijk nog niet helemaal zover maar heeft op een paar toernooien heel goed gescoord en dan gaat je rating ineens met meer dan 100 punten omhoog. Hij kwam tot zijn teleurstelling niet verder dan een half punt. Die partij had hij eigenlijk moeten winnen want hij stond gigantisch voor, maar er waren te veel stukken op het bord en daardoor zette hij pat! Echt jammer!
Cedric heeft nog steeds moeite met afmaken. Hij is nog erg onder de indruk van al die grote jongens tegenover hem en realiseert zich niet dat die echt niet beter zijn dan hij. Hij begint vaak briljant en doet prachtige penningen en dubbele aanvallen, maar vervolgens geeft hij tegen het einde de hele partij uit handen. Waarschijnlijk gaat dat de komende tijd wel over; hij is tenslotte pas 5 jaar! Hij had 2 uit 7. Simon deed het weer prima, zoals hij het hele seizoen al uitstekend speelt: met 4½ uit 7 werd hij tweede in deze groep!


De laatste groep met kinderen van RSR erin was groep 14. Daar zaten er dus gelijk vier: Noah, Fender, Ischa en Arne. Ischa heeft nog geen rating en weinig ervaring met toernooien maar deed wel erg zijn best. In de eerste ronde speelde hij tegen een heel grote jongen en won! Het duurde wel een paar minuten eer hij mat gaf met koning en toren (nog maar pas geleerd) en de hele tafel juichte toen dat na een hoop geschuif eindelijk lukte! Daarna haalde hij nog maar 1 punt zodat hij niet in de prijzen viel. Arne kwam wat verder. Hij schaakt al heel goed maar let niet altijd op wat de tegenstander doet. Hij kreeg 2x een soort herdersmat om zijn oren waarvan eentje van een clubgenoot! Dat gaat vast wel over als hij wat ouder is; als je 5 bent is overzicht nog een moeilijk punt. Maar toch wist hij met 3 punten vierde te worden, goed voor een medaille!
Fender en Noah bleken uiteindelijk de strijd om de eerste plaats te voeren. Ze staan qua rating vrij dicht bij elkaar. In de derde ronde werd de strijd beslist in het voordeel van Fender toen ze tegen elkaar speelden. Fender was uiteindelijk ook de enige met een clean sweep: hij won al zijn partijen! Noah won alles behalve tegen Fender en werd dus tweede.


Na een uitgebreide prijsuitreiking, waar tussendoor ook nog prijzen werden gegeven voor de oplossing van een kleine quiz waar iedereen aan mee mocht doen, en Fender zowaar nóg een van de winnaars bleek te zijn, gingen we pas rond 18u00 naar huis. Weer een geslaagd toernooi!