Jeugdnieuws: Grand Prix HSB op 4 mei 2019 in Delft

door Margreet, met aanvullingen door Robert, 8 mei 2019


Alweer hebben aardig wat kinderen van onze club aan een GP-toernooi van de HSB meegedaan. Dit keer in het fraaie denksportcentrum van Delft bij schaakclub DSC, de club waar ook Anish Giri lid is. Er zouden nog veel meer kinderen gegaan zijn als het geen meivakantie was geweest. De afgelopen 3 weken werden ook onze schaakavonden maar matig bezocht, want veel mensen waren er even tussenuit.

Toch hebben er nog 11 kinderen van onze club meegedaan. In de hoogste groep (formulegroep A) Joaquin, Jannes en Joep, in formulegroep B Oscar en David, in groep 8 Simon en Cedric, in 9 Noah, in 10 Fender en in 14 en 15 respectievelijk Damien en Julian, die hun allereerste toernooi ooit speelden. Totaal waren er 120 kinderen aanwezig, verdeeld over twee formulegroepen en 18 gewone groepen.

Joep begon goed met remises tegen spelers met een veel hogere rating, maar verloor daarna wat concentratie en werd met 1½ uit 5 vijfde. Jannes daarentegen begon met twee verliesbeurten, maar haalde toch nog 2½ uit 3 potjes, goed voor de derde plek en een geldprijs.

Joaquin kwam in zijn tweede partij in een (voor hem onbekende) Siciliaanse stelling in de Alapin-variant te staan. Door te voorzichtig te spelen, kwam hij uiteindelijk verloren te staan. Ondanks deze partij haalde hij 3 uit 5 met onder andere remises tegen Jannes en Joep. Hiermee werd hij tweede, ook een geldprijs, en weer punten voor het totaalklassement C.David was door een stijging in rating in groep B terecht gekomen. Helaas was dit nog even wennen en hij werd zonder punten zesde. Hij staat nog wel tweede in het totaalklassement D. Oscar deed mee voor de prijzen, maar met 3 uit 5 werd hij net vierde.Simon deed het, ondanks de forse ratingstijging per 1 mei, weer prima in zijn groep. Hij werd gedeeld eerste met 3½ uit 5. Ze waren daar heel vroeg klaar want hij heeft nog wel meer dan een uur moeten wachten op de rest van het toernooi.


Voor Cedric viel het erg tegen. Hij is pas 5, maar kan heel goed schaken. Hij werd alleen vreselijk zenuwachtig, ik denk ook door al die veel grotere tegenstanders. Tegen Simon stond hij totaal gewonnen maar van de zenuwen gaf hij alles weg. Ik was stomverbaasd toen Simon achteraf vertelde dat hij die pot had gewonnen...


Noah won gewoon weer al zijn partijen (10 uit 10 dus) en werd eerste; ook zijn nieuwe rating van 170 past hem absoluut niet. Gauw weer toernooien spelen voor de ratingpunten en hoger indelen!


Ook Fender, die bij de bond geen rating heeft maar bij de HSB 160 punten, wist weer eerste te worden, zij het gedeeld met 7½ uit 10.


Voor Damien en Julian was het wennen. Damien is wat snel afgeleid en had ook een beetje de neiging om zich te bemoeien met de partijen van zijn buren. Dat mag dus echt niet en toen ik het hem uitgelegd had, heeft hij dat ook niet meer gedaan. In de eerste ronde wist hij toch 1½ punten te halen maar daarna schoot het niet meer zo op; het is ook moeilijk als je niet gewend bent om zoveel achter elkaar te spelen.


Toch had hij bij elkaar nog 3½ punten waarmee hij zowaar vierde is geworden! Op een gegeven moment kon hij niet goed meer opletten maar hij heeft toch nog een prachtige mat afgeleverd, zie de foto hieronder!


Voor Julian was het nog moeilijker want die is net 6 geworden en hij is nog een beetje onzeker. Bovendien zat hij in een groep met wat oudere kinderen die weliswaar ook nog niet lang schaken maar toch een stukje groter zijn. Maar soms heeft hij ineens een uitschieter en ziet de dingen ineens goed en zo kwam het dat hij een partij won, met overmacht zelfs! Weliswaar niet met mat maar bij arbitrage. Uiteindelijk had hij 2½ punten verzameld; hij was wel zesde in zijn groep maar toch!


Zondag 16 juni is het laatste GP-toernooi van de HSB, dan bij het CLD in Delft.