Jeugdnieuws: Terugblik op NK E jeugd

door Robert Aarts, 23 april 2019


Op 19 en 20 april vond het NK E jeugd plaats in Waalwijk. Vanuit RSR Ivoren Toren waren Mees en Oscar aanwezig.

De grote favorieten voor de titel en een plek voor het WK in China waren Ansh Jakhari, Tommy Grooten en Gachatur Kazarjan. Deze kinderen hadden alle drie al een keer een nationale titel gewonnen.

Tommy gaf echter door de spanning in de tweede partij een stuk weg en moest meteen in de achtervolging. En toen kwam in de vierde ronde de partij tussen Mees en Ansh (op dat moment allebei 3 uit 3).


Stelling na 23.Dd2-Df4

Met dank aan de analyse van Herman Grooten, hierbij hoe het verder ging na de zet Df4 van Mees. Ansh moet in de verdediging en doet De8 (?). Lijkt logisch maar beter was nu Df6 geweest.

Mees laat zien waarom en doet nu Lxc6. Ansh doet ook Lxc6, maar dan doet Mees Txc6! Ansh slaat de toren (dxc6), maar dan komt Mees met de pion naar d7. De dame van Ansh vlucht naar e7, maar dan gaat de pion van Mees naar d8 en wordt een dame (en schaak)!

Oeps, Ansh doet nog Txd8, Mees doet ook Txd8 (en schaak). Ansh moet slaan met de dame en Mees zet keurig mat met Dxf7. Een prachtige partij van Mees!


In de vijfde partij moest Mees tegen Gachatur en pakte hij een vergiftigde pion op b2 met de toren, die later in een vork met de dame kwam te staan. Helaas een nederlaag.

Maar Mees had een prima eerste dag gehad met 4 uit 5. Oscar had ondertussen ook een fijne start gehad met 3 uit 3, maar verloor daarna van Tommy en Gachatur. Maar 3 uit 5 was natuurlijk ook voor Oscar een prima eerste dag.

Op dag 2 had Mees meteen het heel zwaar tegen Arvo Boonen. Hij kwam goed weg met remise. Daarna twee degelijke overwinningen, waardoor hij met 6½ uit 8 aan de laatste ronde begon. Oscar verloor van David Madularea en begon met 5 uit 8 aan de laatste ronde.

Mees moest tegen Tommy, die zich weer in het toernooi had teruggevochten. Tommy was de betere van de twee, jammer, maar uiteindelijk bleek Mees knap vierde geworden te zijn. Hij kan vol goede moed naar het NK D.

Oscar won van concurrent Daan Aubel en zal ook met veel zelfvertrouwen naar het NK F gaan.

Ansh werd uiteindelijk kampioen met 8 uit 9, Gachatur won de barrage van Tommy en mag naar het EK.
De prijswinnaars (foto door Ad Bruijns)