Jeugdnieuws: J. de Kluyvertoernooi in Spijkenisse

door Robert Aarts, 8 april 2019


Op zaterdag 6 april werd voor de 25ste keer het J. de Kluyvertoernooi gehouden in Spijkenisse. Een jubileum dus, vandaar dat er dit jaar allerlei extra activiteiten waren, naast de gebruikelijke popcorn en suikerspinnen. Zo was er een simultaanspel met WGM Bianca de Jong-Muhren, een schaakcollege voor ouders, een schaakboekenkraam en een wedstrijd tussen Spijkenisse 1 en de ChessQueens.

Vanuit het hele land waren er kinderen, maar ook volwassenen voor de invitatiegroep, naar bibliotheek de Boekenberg gekomen. Er waren 160 deelnemers. Vanuit RSR Ivoren Toren waren er maar liefst 13 kinderen aanwezig, te weten Qian, Joaquin, Jannes, Jungbin, Kick, Jungmin, David, Joep, Mees, Oscar, Simon, Tycho en Arne. Vorig jaar wisten Joaquin en David als winnaar van hun leeftijdsgroep de Hall of Fame te bereiken. Dit jaar lukte dat niet namens RSR Ivoren Toren, maar een paar kinderen waren er wel heel dichtbij.

Tycho, Arne en Simon speelden in groep F/G/H. Arne en Simon deden het prima, met respectievelijk 3½ en 5 uit 9. Daarmee waren ze middenmoters. Tycho deed serieus mee voor de hoofdprijs, hij begon met 4 uit 4. Daarna verloor hij van de uiteindelijke groepswinnaar Sarah-Joy Koorevaar en was hij even van slag. Hij gaf twee potjes op, waarin hij misschien nog remise had kunnen afdwingen en leek naast de prijzen te vallen. Maar door een sterke winstpartij in de laatste ronde werd hij met 6 uit 9 gedeeld vierde en op grond van weerstandspunten bleek hij daadwerkelijk vierde geworden te zijn. Toch een beker, heel mooi gedaan!David, Joep, Jungmin, Mees en Oscar speelden in groep D. Jungmin (2½ punten), Oscar (3½ punten) en David (4 punten) kwamen in de middenmoot terecht. Joep deed het goed, hij verloor wel van Mees. Hij zag een verscholen dame over het hoofd, waardoor hij in een onvoordelige ruil terecht kwam. Maar tot de laatste wedstrijd stond hij binnen de prijzen. Die pot verloor hij echter tegen de uiteindelijke groepswinnaar Jefta van Steijn, zodat hij met 4½ punten uit 7 net geen prijs had. Wel kreeg hij een certificaat voor de mooiste partij van de dag.Mees deed heel stoer mee in groep D, terwijl hij nog met de E mee had kunnen doen. Die groep werd gewonnen door zijn grote concurrent David Madularea. Mees leek in groep D ook op weg naar de hoofdprijs - hij bleef ongeslagen met 5½ uit 7 - maar hij kwam net een half puntje te kort en werd tweede. Ook voor hem een beker. En fijn om te weten, hij is prima in vorm voor de komende Nederlandse kampioenschappen.Kick (3 punten), Jungbin (3½ punten), en Joaquin (3½ punten) hadden het moeilijk in de zware groep C en eindigden in de middenmoot. Jannes had een topdag en werd met 5 uit 7 knap gedeeld derde, op basis van WP derde en kon een (gedeelde) geldprijs in ontvangst nemen. De groep werd gewonnen door Jesse van Dongen.

Qian zat in de sterk bezette groep B en kwam met 3½ uit 7 in de middenmoot terecht. Cedric Kerkmeester was in deze groep de winnaar.De dag werd afgesloten met een uitgebreide prijsuitreiking. Iedere deelnemer mocht een prijsje uitzoeken. Verder was er nog een loterij, maar helaas konden we daar niet toeslaan. Maar het was een leuke en leerzame dag voor de kinderen!