Jeugdnieuws: Verslag Corry Vreeken-jeugdtoernooi Maassluis 30 maart

door Robert Aarts, 1 april 2019


Op zaterdag 30 maart was er weer een Grand Prix jeugdtoernooi van de RSB, dit keer in Maassluis. Het toernooi heeft de naam van Corry Vreeken, vijfvoudig Nederlands schaakkampioen bij de dames. In 1987 ontving ze de titel Honorary Woman Grandmaster van de wereldschaakbond.

De locatie was theater Koningshof en dat was voor de ouders heel prettig. Er was genoeg zitplek, de catering was prima op orde en men kon lekker in het zonnetje zitten. Er waren 64 schaakkinderen aanwezig en dat was in verband met geluid ook wel voldoende, want alle kinderen zaten bij elkaar in de grote zaal. In de ruimte ernaast waren ze voor een musical aan het oefenen, dus het concentratievermogen van de kinderen kreeg een hoop te verduren. Er werd gespeeld in acht groepen, twee van zes, vier van acht en twee van tien kinderen. Vanuit RSR Ivoren Toren waren zes kinderen aanwezig, te weten Kick, Jungbin, Jungmin, David, Joaquin en Qian.

Kick zat in groep 4. Hij is de laatste tijd weer fanatiek toernooien aan het spelen en dat zie je terug in z'n spel. Hij wist soepel de eerste zes partijen te winnen en toen bleek de laatste pot een echte finale te zijn. Tegenstander Samuel Lopes stond namelijk op 5½ uit 6. Helaas ging de partij verloren, eventjes teleurstelling, maar uiteindelijk was Kick best tevreden met de tweede plek en een beker.

Jungbin en Jungmin zaten weer eens bij elkaar, nu in groep 3. Jungmin won door een mooie koningsaanval het eerste potje tegen z'n broer, een fijn begin voor hem, maar daarna speelde hij regelmatig te snel. Met 2½ uit 7 werd hij zesde. Jungbin ging tegen latere groepswinnaar Lizzy van Anrooij (die nog twee seconden overhad!) door de tijd en daarna durfde hij niet meer rustig te schaken. Met 2 uit 7 werd hij zevende.

David speelde in de sterk bezette groep 2. Hij won onder andere van groepswinnaar Ryan Staal en met 3 uit 5 werd hij keurig derde.

Qian en Joaquin zaten samen in groep 1. In de eerste ronde hielden de heren elkaar op remise. In de tweede ronde moest Joaquin tegen grote concurrent Thijs van Dam. Hij stond een stuk beter, maar helaas, helaas, ging Joaquin net door zijn tijd. Grote teleurstelling en snel door naar het volgende potje, waarbij hij meteen een dubbele aanval over het hoofd zag. Gelukkig wist hij zich daarna te herstellen en werd hij met 2½ uit 5 nog derde.

Qian ging met 3½ uit 4 de laatste wedstrijd in tegen Thijs. Ook een echte finale, die jammer genoeg verloren ging. Qian werd dus uiteindelijk tweede.

Corry Vreeken was op het einde van het toernooi aanwezig om de prijzen uit te delen en daarna konden we nog even genieten van het mooie weer.

Het volgende RSB Grand Prix toernooi is zaterdag 25 mei in IJsselmonde.