Jeugdnieuws: Weer succes op de JCK, nu voor D en A: Nog twee teams gaan spelen in NK (JCC)

door Margreet en Angelo, 29 maart 2019


Op 23 maart zijn de jeugdclubkampioenschappen van de RSB in de categorieën AB en D gehouden. Deze dag werd door Peter Scheeren namens de RSB georganiseerd in de Boekenberg in Spijkenisse. Kinderen die in 2007 of later geboren zijn konden meedoen in D-teams van minimaal 4. Oudere kinderen konden voor het RSB-kampioenschap voor AB-teams spelen. Net als op 9 maart bij de C en E deden er ook weer clubs mee uit de HSB.

Bij de D deden er in totaal 19 teams mee, waarvan 13 RSB-teams. Van sommige clubs waren er meerdere teams. Van onze club waren er 2 D-teams. Er waren naast het kampioenschap ook 3 NK-plaatsen te winnen voor de JCC in het najaar. Voor elke bond minstens 1.
Bij de A werd er door 8 teams gestreden om het kampioenschap, waarvan 6 RSB-teams. Er was één directe plaats te verdienen voor de Promotieklasse A. Vijf teams speelden daar al in, waaronder het onze, dus wij speelden zonder mededingng mee voor de promotieplaats. Eerder zagen we al ons C1, E1 en E2 zich plaatsen voor het NK. Zie betreffende verslag.

In de aanloop naar het toernooi bleek het vooral moeilijk om onze A-spelers enthousiast te krijgen om te spelen. In potentie hebben we erg sterke spelers, zowel Leonardo, Sebastiaan, Circe, Diego en Sybe (deed mee voor Klim-Op) zouden een heel sterk team vormen. Derek, Lucas, Jannes (C) en Qian vormen ook best wel een goed team. Helaas had Lucas schoolverplichtingen waardoor Jungbin (C) als vervanger optrad. Andere C-spelers konden helaas niet in een A-team meedoen. Voor de D was het vrij gemakkelijk om twee teams te vormen, met een beetje goodwill hadden we zelfs een derde team met louter E-tjes kunnen laten meedoen, maar helaas kwam de uitnodiging voor sommigen van hen net te laat. Al met al hebben we over beide dagen met 7 teams gespeeld en 5 ervan gaan naar de NK in het najaar in Rotterdam!

Team A1: Derek, Qian, Jannes en Jungbin; TL en verslag Angelo
Met 8 teams en 7 rondes konden alle teams een ronde tegen elkaar spelen. Helaas zullen alleen Derek en Qian meedoen in de JCC, want Jannes speelt dan voor Klim-Op en Jungbin normaal in ons C-team. We gaan ervanuit dat dan wel broer Lucas meedoet en we hebben nog genoeg tijd om een vierde speler te zoeken.

De eerste wedstrijd was tegen Sliedrecht. Dit team had wat problemen met de bezetting, waardoor de jonge Luana op bord 1 speelde. Derek haalde een vol punt tegen dit talent, meermaals Nederlands kampioene. Ook Qian en Jannes wonnen. De wedstrijd werd met 3-1 gewonnen.

De tweede ronde was Klim-Op de tegenstander. Derek speelde heel lang heel goed tegen Sybe, maar dolf toch het onderspit in het eindspel. Qian verloor weer eens van zijn angstgegner Cedric. Jannes versloeg Liqin en Jungbin verloor van een ander talentvol meisje Kathleen. Als Sybe voor ons had gespeeld had dit beter gekund.

Daarna stond Messemaker op het menu Dit leek lang een 4-0 te worden, maar ook hier kon Derek het niet uitspelen. Jungbin was erg in zijn nopjes met zijn eerste overwinning tegen weer een talentvol meisje Sarah-Joy.

Toen kwam Botwinnik A1 tegenover ons zitten. Dit werd een vrij kansloze missie. Dit team met de hoogste rating verslikte zich alleen in Qian die een halfje wist af te dwingen.

In de vijfde rond was Botwinnik A2 aan de beurt. Dit werd wel nipt gewonnen met overwinningen voor Derek en Jannes en de beslissende remise van Qian. Jungbin moest helaas opgeven.

Restte nog de wedstrijden tegen Spijkenisse. Eerst tegen hun A1. Dit was een troosteloze 0-4. Tegen Spijkenisse A2 ging het al wat beter. Winst voor Qian en remises voor Derek en Jungbin.

Qian en Jannes waren met 4 uit 7 de MVP's. Derek was ietwat teleurgesteld met 2½ puntjes, want hij had kansen op meer. Toch goed gespeeld. Invaller Jungbin wist 1½ punt te scoren en had met wat meer geduld zeker meer gescoord.

Succes in de Promotieklasse A!

Team D1: Mees, Oscar, Joris en David; TL Sicco, verslag Margreet
Op voorhand werd heel wat verwacht van dit team, ook al waren er geduchte tegenstanders zoals natuurlijk Klimop D1 (die hadden 3 teams) en Messemaker. Er moesten 7 rondes afgewerkt worden tussen 10 en 17:00. In de D was de bedenktijd 20 minuten pp + 5 sec. increment per zet. Hier en daar kon een partij dus rond de 50 minuten duren!

In de eerste ronde moest D1 tegen Schaakmat Westland, die op papier veel zwakker waren. In levenden lijve op dat moment ook, zodat ons team gemakkelijk won met 4-0!

Daarna kwam de droevige plicht: tegen de eigen clubgenoten, D2. Dat verliep anders dan voorspeld! (zie D2!)

In de 3e ronde weer een team van de HSB: Voorburg, die met name een heel sterke 1e bordspeler hebben: David Madularea. Mees heeft wel een keer van hem gewonnen maar dat was niet deze keer helaas. Ook Oscar, die zijn dag niet had, verloor, maar Joris en David wonnen wel: 2-2

Als opsteker kwam daarna de strijd tegen Promotie uit Zoetermeer die door onze D1 met 4-0 gewonnen werd.

Toen kwam dan toch Klimop D1, de gedoodverfde kampioenen van de RSB, met in hun gelederen Joep die dus tegen David speelde. Het viel niet helemaal mee: Mees verloor weer eens van Dana (altijd, zegt hij), Oscar van Alan en David van Joep. Alleen Joris op bord 3 wist Yiming te verslaan. 3-1 dus.

Met 6 matchpunten ging D1 de 6e ronde in , waarin de tegenstander ook Klimop was maar dan D3. Dat scheelde nogal. Mees en David waren snel klaar maar ook Oscar en Joris kostte het niet veel moeite om hier te winnen! 4-0 en 8 MP.

Dat werd spannend voor de strijd om een NK-plaats want Klimop D2 had na 6 rondes 9 matchpunten. We hoopten dat ze tegen onze D1 zouden spelen maar dat gebeurde niet: ze moesten tegen hun eigen D1. En nu maar hopen dat de D1 niet op tactische gronden D2 zou laten winnen: zelf waren ze al zeker van de 1e plaats en ze konden deze slag laten lopen, waardoor hun D2 ook geplaatst zou zijn voor het NK. Maar erg sportief zou dat niet overkomen. Gelukkig deden ze dat ook niet: ze wonnen gewoon met 4-0 van hun clubgenoten.

Ons D1- team kreeg Pascal tegenover zich, die met eveneens 8 MP op de 4e plaats stonden. Daar deed zich een vreemd fenomeen voor: de (nieuwe) teamleider van Pascal had de bordvolgorde van zijn team voor de laatste ronde tactisch veranderd en zijn 4e bordspeler op bord 1 gezet, waardoor hij hoopte beter te scoren op de overige 3 borden. Het is echter tegen de reglementen om je bordvolgorde te veranderen tijdens het toernooi (vooraf mag wel) en dat kwam uit. Onze teamleider viel het op dat er zo'n klein jongetje aan bord 1 zat en hij ging het nakijken. Intussen was de stand 2-2 geworden: Oscar en David hadden verloren. Toen werd er een officiële klacht bij de wedstrijdleider ingediend en is de wedstrijd alsnog in het voordeel van onze D1 beslist. Dat betekende dus: geplaatst voor het NK! Angelo zette de foto van de eindstand zelfs ondersteboven op de app!

Uiteindelijk legde D1 dus beslag op de 2e plaats en de 2e NK-plaats. Dat betekent dat ze in het najaar uitkomen in de JCC-D die (gelukkig) in Rotterdam georganiseerd wordt dit jaar!

Joris verdient nog een aparte vermelding: op bord 3 wist hij in dit sterk bezette toernooi al zijn partijen te winnen! Daarvoor kreeg hij de medaille voor sterkste teamspeler.

Succes in de meesterklasse D!

Team D2: Aristarch, Jungmin, Robin, Zacciah en Badr; TL en verslag Margreet
Vijf spelers waren hier nodig omdat Robin pas om 12:30 kon beginnen. Daarom kwam Badr die toevallig die ochtend in Spijkenisse moest voetballen de eerste partijen spelen tot Robin er was. Omdat hij er ook pas om 10:30 kon zijn hadden we een bye gevraagd voor de eerste ronde. Die hebben ze ook gekregen!

Badr heeft daarna 2 partijen gespeeld. In de ronde na de bye moest D2 tegen D1 (Ook Klimop D1 speelde tegen hun zwakste team D3 trouwens). Je zou verwachten dat ze met 4-0 verloren, gezien het ratingverschil maar zo was het toch niet: zowel Jungmin als Badr wist te winnen van Oscar, resp. David: 2-2! Helaas was dat geen opmaat voor een zegetocht van D2.

In de 3e ronde gingen ze met 4-0 ten onder tegen Spijkenisse D1, al hield Aristarch het nog lang spannend. Een paar partijen heeft hij genoteerd omdat hij nog niet kon overzien waar het nu eigenlijk mis ging. Die moeten nog geanalyseerd worden want daar is Angelo niet aan toegekomen. Zowel Aristarch als Zacciah begonnen pas in de laatste rondes op dreef te komen. Ik denk dat dat zeker bij Zacciah komt doordat hij weinig heeft gespeeld de laatste tijd.

In de 4e ronde werd Badr afgelost door Robin die op bord 3 ging spelen ,terwijl Zacciah doorschoof naar 4. D2 had op dat moment 3 matchpunten, waarvan 2 uit de bye en 1 tegen D1. Magertjes dus. Ook de 4e ronde was geen succes tegen Klimop D2: de enige die daar wist te winnen was Jungmin. Hoewel die voortdurend te horen krijgt dat hij veel te snel speelt wint hij vaak het meeste, zo ook vandaag.

De 5e ronde ging gelukkig wat beter, tegen Promotie. Robin en Zacciah wisten te winnen zodat het daar 2-2 werd. "Die jongen was makkelijk" zei Zacciah achteraf.

Tegen Spijkenisse D2 in de 6e ronde gingen de heren als een trein: 4-0! Al was Robin een beetje aan het rommelen met zijn dame die hij bijna weggaf...

Jammer genoeg kregen ze in de laatste ronde Schaakmat Westland tegenover zich, die later de kampioenen van de HSB bleken te worden en nu beter op dreef waren dan tegen onze D1. En daarvan verloren ze met 3-1. Alleen Aristarch wist zijn partij te winnen.

In de eindstand werd D2 14e met 6 matchpunten en 14 bordpunten. Jungmin kreeg de beker voor de meeste bordpunten van zijn team: 4 uit 7. Heel netjes! Voor meer info en uitslagen zie https://www.messemaker-1847.nl/jck/.