Jeugdnieuws: Victorie in Den Haag, prijzenregen voor RSR Ivoren Toren kids

door Margreet en Robert, 25 maart 2019


Na de JCK op 23 maart in Spijkenisse, waar al aardig wat van onze jeugdleden aan meededen (13), vond op zondag 24 maart nog een groot schaaktoernooi plaats. Dit keer een Grand Prix toernooi van de HSB bij schaakclub de Haeghe Ooievaar in Den Haag.

Er was een enorme opkomst. Er waren meer dan 200 kinderen aanwezig! Vooral een bepaalde club, te weten RSR Ivoren toren, was sterk vertegenwoordigd. We waren hofleverancier met maar liefst 19 inschrijvingen! Het toernooi werd dan ook gehouden in het Hofstadcollege, heel toepasselijk.

Tegelijkertijd met het GP toernooi vond er ook een Super Grand Prix plaats. Dit zijn nationale wedstrijden voor kinderen met een hoge rating (meer dan 1100). Zij spelen op diverse plekken in het land een apart toernooi met langere bedenktijd (30 minuten pp. en 5 seconden increment). Van onze club deden daar Joaquin en Bent aan mee.

Joaquin speelde in groep B. In zijn openingen kwamen London systeem, een geweigerd Damegambiet en een Blumenfeld-tegengambiet langs. De verschillen waren zo klein in de groep dat na lange partijen Joaquin gedeeld eerste was geworden met drie remises. De prijzenpot werd rond 17.30 (zucht...) eerlijk verdeeld onder de heren.

Bent speelde in groep C en dat ging minder goed. Hij verloor alle drie de partijen, ondanks het feit dat hij in twee beter stond in het middenspel. Door tijdnood kwam hij in de problemen in het eindspel. Nou ja, volgende keer beter.


In de "Formulegroepen" spelen kinderen met een iets lagere rating een toernooi in groepen van 4. Bij Joep, die voor het eerst zonder begeleiding van vader en broers op een toernooi was, ging dat heel goed; hij werd gedeeld eerste met 2 uit 3! We zagen hem wapperen met een 5 eurobiljet.

Jungbin en Jungmin speelden in dezelfde groep, namelijk groep 1. Dat was wel logisch want ze hebben bijna dezelfde rating maar tot broedermoord is het niet gekomen want ze hielden het tegen elkaar op remise. Jungmin werd met 3½ uit 5 gedeeld eerste (na loting tweede) en Jungbin met 3 uit 5 gedeeld derde (na loting vierde en de pechvogelprijs).

Kick, in groep 2, werd in zijn eentje eerste! Hij begon met een verlies, maar hij herstelde zich prima. Hij had 1 bye en hij zelf dacht daarna nog 2½ uit 3 gewonnen te hebben, maar hij was daar gek genoeg niet helemaal zeker over.


In de grote zaal speelden alle andere kinderen en je kunt je voorstellen dat het daar toch tamelijk druk was met zo'n 180 kinderen, verdeeld over 30 groepen, en dan nog alle begeleiders en tafelleiders eromheen....


Het was zó druk dat Raúl er een migraineaanval van kreeg en na 3 partijtjes moest stoppen en naar huis moest gaan! En dat op zijn allereerste toernooi. Hopelijk gebeurt dat de volgende keer niet meer!


In groep 3, de hoogste in de zaal, zat Alexander. Die had helaas een hele tijd niet op een toernooi gespeeld, hij miste wedstrijdritme en moest er weer helemaal inkomen. Hij haalde uit 5 partijen 1 punt. Maar als hij weer vaker gaat meedoen zit hij vast gauw weer op zijn oude niveau.


Badr en Tycho, die ongeveer dezelfde rating hebben, zaten samen in groep 8. Zij speelden 10 partijtjes. Als goede vrienden wonnen ze onderling ieder 1 partij. Voor de rest wonnen ze bijna alles. Alleen in de voorlaatste ronde liet Badr een steekje vallen, waardoor uiteindelijk Tycho met de eerste prijs naar huis ging en Badr tweede werd.


In groep 22 waren Maysara en Loek ingedeeld en die deden het daar allebei erg goed. Voor Loek was het na het Erasmiaans schaakfestijn zijn tweede toernooi ooit maar hij werd toch mooi met 9 uit 10 eerste! Maysara gaat enorm vooruit en ze speelde heel goed. Tegen Loek won ze 1 partij met overmacht, maar de andere verloor ze helaas. In de laatste ronde was ze erg moe en de familie van haar tegenstander kwam er nogal hinderlijk omheen hangen (wat de tafelleider in de drukte niet echt opmerkte), waardoor ze maar een half punt scoorde. Maar dat was nog steeds goed voor de tweede plaats! Ze was toch teleurgesteld want ze had nu echt eerste willen worden.


Fender en James zaten in groep 23. Dat bleek een makkie voor Fender, die enorme stappen maakt. Hij won op zijn sloffen de eerste prijs! Wel iets minder kletsen tijdens het schaken, dan gaat het nog beter ;-). James ging ook heel goed, alleen heeft die nog steeds last van zijn concentratievat, dat blijft maar lekken door alles wat om hem heen gebeurt. Maar met 5 uit 10 werd hij netjes derde!


Noah gaat zo snel vooruit dat hij eigenlijk te laag was ingedeeld; hij zat in groep 25 en ging daar doorheen met twee vingers in zijn neus. Alleen ergens halverwege werd hij een keer onverwacht mat gezet. Uiteraard won hij de eerste prijs en kreeg hij weer veel ratingpunten erbij.


Arne zat in groep 26, maar hij gaat zo snel vooruit, dat dit voor hem al te laag is. Hij won alles zonder moeite en kreeg dus de eerste prijs mee, net als zijn broer Tycho. Hij had ook de partij van de dag. Zijn tegenstander vergat te rokeren waardoor Arne via de h-lijn met de dame de koning ging opjagen. De koning probeerde te vluchten maar werd daarna netjes mat gezet met de loper. Een mooi uitgevoerde combinatie.


In groep 28 speelden Ischa en Emma. Voor Ischa was dat een goede groep, hij werd met 7 uit 10 tweede. Emma had het moeilijk. Ze had, denken we, ook veel last van alle drukte om haar heen en van onreglementaire zaken (bijvoorbeeld wel of niet losgelaten stukken), die op zo'n toernooi nou eenmaal plaatsvinden in de lagere groepen. Ze kan eigenlijk wel beter dan de 2½ uit 10 punten die ze nu wist te halen.Thomas was in groep 30 geplaatst. Die zat gelukkig vol met 5-jarigen net als hij en dat maakte het toch voor alle deelnemertjes gelijkwaardig. Ze hadden allemaal last van concentratieverlies en zeker op het laatst zaten ze soms maar een beetje heen en weer te schuiven. Maar Thomas wist wel 5 punten te verzamelen en daarmee de derde prijs! Glimmend van trots ging hij ermee naar huis!


Zo gebeurde het dus dat de organisatie maar liefst 15 prijzen (!!!) aan de hofleverancier moest meegeven: een absoluut record voor onze club! Een aanmoediging voor iedereen bij onze club die het eens wil proberen.