Jeugdnieuws: Zinderende spanning en goede prestaties in de PJK-D 2019

door Robert, Margreet en Angelo, 4-6 maart 2019


Op vrijdag 1 en zaterdag 2 maart vond bij schaakvereniging Klim-Op in Capelle a/d IJssel het kampioenschap van de RSB plaats in de leeftijdscategorie D (geboren in 2007 of later). Er waren, naast bekers, ook startbewijzen voor het NK D in Rijswijk te verdienen. Uiteraard deden er ook kinderen van onze club mee, namelijk Mees, Joris, Joep en David. Daarnaast waren er kinderen aanwezig met een hele hoge rating, zoals Dana Verheij, Ansh Jakhari en Jesse van Dongen.

Er werd over 2 dagen gespeeld, op vrijdag 5 partijen en op zaterdag 4. Dat was wel nodig want het speeltempo in deze categorie is lager dan bijvoorbeeld bij de E of bij een Grand Prix. Speeltijd was 30 minuten per persoon en 5 seconden per zet erbij, dus de partijen konden erg lang duren. Dat is dan ook diverse keren gebeurd.

De eerste speeldag
Om 9.30 stroomden de kinderen binnen en ging Joaquin met onze deelnemers inschaken. Om 10.00 konden de kinderen aan de slag. Joep kwam al vrij snel in de problemen omdat z'n dame eraf ging. Hij wist het met twee torens nog lang vol te houden, maar moest uiteindelijk opgeven. Joris pakte vrij gemakkelijk het eerste punt binnen, net zoals David. Mees dacht een pion te kunnen grijpen met z'n paard, maar helaas stond die pion gedekt door een verre dame. Hij beet zich echter vast in de partij, wist zelf ook een paard te winnen en haalde uiteindelijk na veel zweten toch een punt binnen.

In de 2e ronde bood Joep iets te snel remise aan. Joris won weer overtuigend en Mees was de beste in het duel met David. Na de 2e ronde hadden 7 kinderen (waaronder de favorieten) 2 uit 2, hierbij dus ook Mees en Joris.

Toen trainer Margreet binnenkwam en trainer Robert wegging, was de 3e ronde nog bezig, althans voor enkele spelers. Mees speelde tegen de torenhoge favoriet Ansh uit Spijkenisse en wist er zowaar een remise uit te slepen! Joris verloor van Alan Bakija, een heel goede speler van Klim-Op. Joep won en David verloor.

In de 4e ronde lieten ze zich alle vier van hun beste kant zien en wonnen ze allemaal! Margreet dacht nog dat dat kwam omdat ze net binnenkwam maar dat nieuwtje was er snel af. In de 5e ronde verloor Mees van Dana, die hij heel goed kent en waar hij nooit van wint (zegt hij). Joep had weer een remise en Joris en David wisten mooi te winnen.

Zo stonden ze er na de eerste speeldag eigenlijk allemaal wel goed voor, en maakten ze alle vier nog kans op een startbewijs voor het NK. Joep en David hadden allebei 3 uit 5, Mees 3½ uit 5 en Joris zelfs 4 uit 5, op dat moment gedeeld 2e met drie anderen waaronder favoriet Ansh! Alleen had Joep meer weerstandspunten dan David en Mees had op de eerste dag al zware tegenstanders gehad; die zou Joris op de laatste dag pas krijgen. Dana stond duidelijk eerste met 5 uit 5, maar zij ging voor een NK-ticket bij de meisjes.

De tweede speeldag
De tweede speeldag waren Robert en Margreet helaas verhinderd. Angelo was er ondanks een beginnende verkoudheid wel bij en kreeg een boeiende slotdag te zien.

De 6e ronde begon met een zware partij voor David (753) tegen Jesse (1591), die net als David al twee verliespunten had en geen risico nam. Joris, Mees en Joep hadden wel een gunstige paring en wonnen allen. Joris stond toen gedeeld 1e met favorieten Ansh en Dana, en Mees vlak daarachter met 4½ punt.

In de 7e ronde moest Joris spelen in een kraker tegen de kleine Ansh. Hij wist een stuk te bemachtigen ten koste van een pion. Dit hield Joris heel lang vol, maar verslikte zich in een mooi opgezette aanval en liet zich verleiden tot een aantal ondoordachte zetten met nog vijf minuten op de klok en het dubbele voor Ansh. Mees had ook een zware partij tegen de derde geplaatste (2e jongen). Ook Joep verloor tegen een verrassend sterke Yiming. Alleen David wist zijn zevende partij te winnen. Joris was nu weer gedeeld 3e met nog steeds Mees op de hielen. David passeerde nu Joep op weerstandspunten.

Voor de start van de 8e ronde was de groep kanshebbers voor de 4 NK-tickets voor jongens (ook 3 voor de meisjes) sterk uitgedund. In theorie kon je met 6 punten een barrage spelen als alles goed viel. Dus ook David en Joep mochten nog hopen, maar dan moesten ze wel de laatste twee winnen. Joris had de grootste kans op plaatsing, maar ook Mees had het nog in eigen hand. David verloor vrij kansloos, maar Joep had een makkie tegen een ratingloze. Mees won mooi en kwam op gelijke hoogte met Joris, die met een halfje te weinig kreeg tegen Dana.

Bij het begin van de laatste (9e) ronde was Ansh met 7 punten al zeker van een NK-ticket. Achter Dana met 6½ punt was een groep van 4 jongens met 5½ punt (waaronder Mees en Joris) en daarachter een vijftal met 5 punten (o.a. Joep). Niemand hiervan was dus zeker. Er moest gewonnen worden. David wist de laatste partij te winnen en bracht zijn totaal op 5 punten. Joep had nog een theoretisch kans, maar verloor teleurstellend en eindigde net als David op een gedeeld 11e plaats van 31 deelnemers, net boven David op WP. Waar David tevreden kon zijn met een W-We van +0,84 was het voor Joep slikken met -2,46, maar dat gaat hij vast gauw rechtzetten. Mees en Joris moesten allebei winnen. Dat was helaas onmogelijk want ze lootten tegen elkaar. Een remise zou wel eens voor beiden dodelijk kunnen zijn. Wellicht kon dan wel een barrage gespeeld worden, maar de kans was aanwezig dat beiden dan naast de tickets zouden grijpen. Ze kregen dus opdracht om voor winst te spelen in hun eigen belang, zodat in ieder geval één van hen zich zou plaatsen. Lang zag het ernaar uit dat Mees deze partij zou winnen, maar de onverzettelijkheid van Joris werd beloond met een remise.

De andere uitslagen waren zodanig dat er zes spelers waren die met zes punten gelijk waren geëindigd voor de resterende drie NK-plaatsen. Er moest nog een barrage gespeeld worden, maar eerst volgde de prijsuitreiking. Mees kreeg een mooie beker voor zijn 3e plaats bij de jongens en Joris was ook in zijn nopjes met de 4e prijs. Mees had de hoogste W-We van allemaal (+1,59), maar die van Joris deed er nauwelijks voor onder (+1,33). De kleine Ansh (eigenlijk nog maar een E-tje!) stak met 8 uit 9 torenhoog uit boven de rest met 8 uit 9 en is de nieuwe RSB-kampioen D. Dana werd 2e met 7 uit 9 en daarmee de RSB-kampioene D. Voor alle uitslagen ga naar http://www.r-s-b.nl/pjk/pjk_2019/D/index.html.

De barrage
Voor de laatste drie NK-tickets moesten Mees en Joris strijden tegen de sterke Jesse en Alan en de op papier zwakkere Louis en Yiming in een zeskamp. Helaas was de pijp bij Joris leeg. Niets lukte meer. Wellicht had hij ook gewoon het meeste last van het speeltempo dat nu slechts 10 minuten zonder increment was. Na vier nederlagen kon hij nog proberen de eer te redden tegen een andere puntloze maar zelfs dat lukte niet meer. Ondanks een goed toernooi eindigde het in een grote teleurstelling.

Mees daarentegen wist wel raad met de snelheid en won zijn eerste vier partijen. In de laatste moest hij tegen Alan die 3½ punt had. Mees verloor de laatste partij maar werd wel 2e in de barrage dus mag hij naar de NK samen met Jesse en Alan en natuurlijk Ansh. Bij de meisjes wordt Dana vergezeld door Janice en wist Sarah-Joy de meisjesbarrage (3 meisjes voor het laatste ticket) te winnen. Voor de verliezers van de barrages worden vrijplaatsen aangevraagd, dus hopelijk lukt het om Joris zo toch naar de NK uit te zenden.

Verslag door Robert (1e deel vrijdag), Margreet (2e deel vrijdag), Angelo (zaterdag)