Jeugdnieuws: Mooie resultaten van de RSR Ivoren Toren kids bij HSB Grand Prix, Joaquin wint Naaldwijk

door Margreet met aanvullingen Robert, 4 februari 2019


Op zaterdag 2 februari was er weer een Grand Prix schaaktoernooi van de HSB. Dit keer in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk. Wel 12 kinderen van onze club deden mee aan dit toernooi! We waren na SHTV de grootste leverancier van deelnemers. Jurre had ook zullen meedoen maar die was ziek. Beterschap!

Waar zaten de kinderen die er wel waren: in formulegroep A Joaquin, in formulegroep B Jannes en Bent, in groep 1 David en Joep, in groep 2 Jungbin en in groep 4 Kick. Badr en Tycho zaten samen in groep 10, Simon in groep 15, James in groep 18 en Arne tenslotte in groep 22.

Het was een buitengewoon geslaagd toernooi voor onze club: een berg eremetaal (en wat bankbiljetten) zijn richting Rotterdam gegaan!

Joaquin deed goede zaken. Hij werd bij één potje weggevaagd, maar de rest van de partijen wist hij overtuigend te winnen. Hierdoor een score van 4 uit 5, na loting bleek hij eerste te zijn geworden en winnaar van het toernooi! Jannes, die weer helemaal terug op de rails lijkt te zijn na een dipje van een paar maanden, won de B-groep. Hij haalde 3½ uit 5 zonder verliespartijen en kreeg net zoals Joaquin een mooie geldprijs.

Bent, die ook in groep B speelde, baalde vreselijk. Hij had in de laatste partij met zijn arm boven het bord een verdedigend stuk over het hoofd gezien en gaf daardoor zijn dame weg en daarmee zijn kans op de eerste plaats! Echt zonde, uiteindelijk vierde met 2½ uit 5.

Groep 1 werd heel knap gewonnen door David met 4 uit 5; hij moest wel loten voor de eerste plaats maar hij had geluk dus ging hij naar huis met de gouden beker. Joep, die de dag wat kwakkelig begonnen was (verkouden en rillerig) trok nog goed bij en werd na loting derde met 3 uit 5. Daar was hij heel tevreden over.

In groep 4 deed Jungbin het heel aardig. Hij bleef lang kans houden op een prijs maar hij verloor helaas de laatste partij waardoor hij vierde werd met 2½ uit 5.

Kick ging ook heel goed, maar verloor een partij waarin hij gewonnen stond (dame voorsprong) omdat hij door zijn vlag ging. Al bij al heeft hij nog wel wat punten gehaald en werd hij vijfde met 3½ uit 6.

Badr en Tycho waren in dezelfde groep geplaatst en zaten daar allebei een beetje te laag denk ik. Voor Badr was het toch nog wel spannend, omdat hij een enorme ratingsprong heeft gemaakt. Ze speelden beiden goed en wonnen bijna alles. Maar hun onderlinge partijen vielen deze keer uit in het voordeel van Badr waardoor die nu eerste werd (9 uit 10) en Tycho tweede (7½ uit 10).

Tycho kreeg nog te maken met een opmerkelijke tegenstander die weigerde om met een aangeraakt stuk een zet te doen. Na een discussie van 10 minuten, waarbij ook de tafelleider en de wedstrijdleider met de tegenstander in gesprek gingen, werd uiteindelijk het stuk (een loper die meteen verloren ging) verplaatst. Maar daarna gaf Tycho meteen een toren weg! Uiteindelijk wist Tycho het pionneneindspel na een lange partij naar zich toe te trekken. Heel knap gedaan! De tegenstander besloot toen overigens nog de stukken van het bord te gooien....

Simon gaat de laatste tijd heel goed. Hij heeft in de competitie al een prijs gewonnen en werd in zijn groep met 8 uit 10 gedeeld eerste, na loting de zilveren beker. Hij merkt dat hij het toch wel kan en van een beetje zelfvertrouwen ga je echt beter spelen (niet te veel natuurlijk, dan ga je de tegenstanders onderschatten ;-)).

James begon uitstekend met 2 rondes winst en 1 bye. Daarna zakte hij wat af. Het vat met concentratie begon leeg te raken. Het is ook wel veel, 10 partijen op een middag. Maar gelukkig wist hij genoeg punten te verzamelen (5½ uit 10) om met de derde prijs naar huis te gaan. Zijn eerste beker met schaken!

Arne tenslotte speelde in de laagste groep. Hij is net 5 jaar dus het is al heel wat als je dan naar een toernooi gaat. Maar hij was niet onder de indruk en won het ene partijtje na het andere en gaf tussendoor nog wat schaakles aan zijn tegenstanders ook ("je dame staat in een penning hoor, let je eventjes op"). Uiteindelijk haalde hij 9 uit 10 en dus gewoon eerste.

Jeugdleider Angelo was ook meegekomen, al was het een toernooi bij de concurrentie. Hij was erg geïmponeerd door het feit dat er wel 140 deelnemers waren bij dit toernooi. Dat is eigenlijk niet eens veel voor een HSB Grand Prix, soms zijn er meer dan 200! Zoiets lijkt hem ook wel wat voor de RSB maar dan moeten we eerst uitvinden waarom er bij de RSB minder kinderen komen. Misschien meer reclame maken, ook onder schoolkinderen?

Al bij al was het een heel leuke middag. Het hele gebeuren liep gesmeerd en iedereen was ook ongeveer gelijk klaar. Er was ruimte zat, ook voor de begeleiders en er was ook een goede bar. Het volgende Grand Prix toernooi van de HSB is dicht in de buurt, namelijk in Schiedam op zondag 24 februari.