Spannende ontknoping 1e cyclus bij de jeugd, een dozijn diploma's en start 2e cyclus

door Angelo, 3 februari 2019


Ontknoping 1e cyclus
De eerste seizoenshelft is nu echt ten einde. Op de valreep zijn er toch nog verrassingen in de interne jeugdgroepen gevallen. Omdat nog niet alle wedstrijden waren gespeeld moest er een oplossing gevonden worden om de laatste beslissingen te laten vallen. Vier wedstrijden moesten daarvoor nog gespeeld worden. Maar we begonnen ook met de nieuwe competitie. We hebben deze zodanig ingedeeld dat enkele partijen konden dubbeltellen, dus ook voor de 1e cyclus. Hopelijk zijn er de tweede seizoenshelft minder afmeldingen, want dat verstoort een rustig en evenwichtig verloop van de competitie.

Groep 1
Zo werd in groep 1 nog één beslissende wedstrijd gespeeld. Qian stond ondanks nederlagen tegen Mees en Joaquin onbedreigd 1e en was dus al zeker van de groepswinst. Dat Mart zou degraderen was ook duidelijk. Maar voor de tweede en derde plek waren twee kandidaten. Joep stond een punt voor op Joaquin, maar Joep was uitgespeeld en Joaquin had een wedstrijd minder gespeeld. Hij moest nog tegen Oscar. Die had nog wel in de saldocompetitie gewonnen van Joaquin, maar die partij gold niet voor Groep 1 (verkeerde kleur). Uiteindelijk won Joaquin nu wel van Oscar, die toch zijn best deed, omdat de partij ook voor de 2e cyclus telt. Joaquin kaapte dus net de 2e prijs voor de neus van Joep weg, die toch erg blij was met brons.Groep 2
In groep 2 waren zelfs nog drie partijen nodig om de eindstand te bepalen. Jungbin was zeker van de eerste plaats, maar had nog een wedstrijd te goed. Deze wedstrijd tegen Zacciah won hij ook. Dus hij werd groepswinnaar zonder punten te morsen en promoveert naar de hoogste groep. De strijd om de tweede en derde plaats was echter nog spannender dan in groep 1. Hier waren nog twee kandidaten. Vooraf stond Aristarch tweede en Jungmin en Isaac derde en vierde. Aristarch moest nog tegen de twee andere twee en had dus de beste papieren, maar hij verloor beide wedstrijden. Daardoor werd uiteindelijk Jungmin tweede achter zijn broer en Isaac werd derde.Groep 3
In groep 3 was de 1e plaats voor Tycho met een 100% score. Achter Tycho was het heel spannend. Badr werd knap 2e door een halfje meer te scoren dan Simon en Philippe. Simon had de onderlinge partij gewonnen en kreeg dus de derde prijs.Saldo
Ook in de saldocompetitie was een bloedstollende ontknoping. In de saldocompetitie begint iedereen met 100 punten. Elke partij die wordt gespeeld levert punten voor de winnaar en kost de verliezer punten. Hoeveel punten is afhankelijk van het sterkteverschil (op basis van de competitiegroep waarin wordt gespeeld). Als je wint van iemand die in een hogere groep zit, kan je dus meer punten winnen dan wanneer je wint van iemand in een lagere groep. Omdat Fender nog niet in de 'echte' competitie meedoet, speelde hij heel veel saldopartijen. Omdat hij dat heel goed deed heeft hij veel punten gescoord, waardoor hij de hoge scores van Kick (132) en Tycho (130) nog overtrof. De beker ging dus naar Fender.Eindstanden van groepen 1 t/m 3 (pdf)
Eindstand saldocompetitie (pdf)

DE TWAALF DIPLOMATEN
Vóór de prijsuitreiking was er de diploma-uitreiking. Er zijn twaalf diploma's gehaald in de Lombard.
Thomas en Jurre haalden hun eerste diploma door hun Opstapje 1-examen zeer goed te maken. Voor vier kinderen waren er tussenexamens op weg naar stap 1. Ischa haalde zijn Paarddiploma en voor Maysara, Emma en Arne was er een Loperdiploma. Het Stap 1-diploma werd behaald door Loek, James en door Fender die zelfs maar één fout had. Robin haalde zijn Stap 1+ diploma nipt met 7½ fout van de 24, maar Philippe en Simon hadden ongeveer de helft goed, en dat is niet genoeg voor het diploma. Dat lukt de volgende keer vast en zeker wel. Alexander is de gelukkige bezitter van een stap 2-diploma geworden. En Joaquin heeft laten zien dat hij een grote schaker gaat worden, hij heeft nu Stap 4 binnen. Oscar en Cedric haalden bij hun club uit Delft hun diploma, resp. stap 4 en 1.
Allemaal heel goed gedaan! Gefeliciteerd en succes met de volgende stap!Resultaten Oefen- en examens (pdf)

TWEEDE CYCLUS GESTART
De 2e cyclus is dus inmiddels van start gegaan.
Groep 1 heet nu de CHAMPIONS LEAGUE (CL). Doordat Bent zich hiervoor heeft teruggetrokken blijft Mart toch in deze groep. Joaquin, Jannes, Qian en Jungbin zijn de eerste koplopers.
Groep 2 is nu de PREMIER LEAGUE (PL). Tycho speelde een saldowedstrijd tegen Badr. Deze wedstrijd telt nu mee voor de PL, want de door Marts doorschuiven ontstane vrije plek wordt ingenomen door Badr, die tweede was geworden in groep 3. Er werden nog drie wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van deze groep. Tycho, Jungmin en Isaac wonnen hun eerste partij. Kick en Robin begonnen met een remise. Daarna werd er die bovengenoemde dubbeltellende wedstrijd uit de derde ronde vooruitgespeeld die Jungmin van Aristarch won, waarna Jungmin aan kop gaat met 2 punten, maar met een wedstrijd meer.
Groep 3 wordt de SECOND LEAGUE (SL). Liza is ons nieuwste lid. Welkom! Zij gaat inschuiven in de SL. Haar saldopartij tegen Fender telt nu voor deze poule. De eerste winnaars zijn Simon, Loek, Fender en Noah.
De nieuwe 4e groep noemen we de MINI LEAGUE (ML). Hierin spelen de beginnende schakertjes. Maysara, en Ischa starten aan kop en Damièn en Julian deelden het eerste punt.
Ook is er een nieuwe SALDO gestart. Er zijn reeds 14 wedstrijden gespeeld. Onze mini Thomas haalde dankzij een knappe winst op Liza de hoogste score voor een partij, maar moet Tycho nog boven zich dulden in de eerste tussenstand.

Indeling volgende ronde (pdf)
Tussenstanden Leagues (pdf)
Tussenstand saldocompetitie (pdf)

NIEUWE TRAININGSGROEPEN
Er zijn nogal wat wijzigingen gekomen in de trainingsgroepen. Enerzijds komt dit door veranderingen in de trainersstaf. Ad en Bahman komen als trainers erbij. Leonardo doet een stapje terug maar blijft beschikbaar als (reserve)trainer. Anderzijds hebben alle diploma's er ook voor gezorgd dat veel kinderen een groepje doorschuiven. Het was allemaal wat onwennig deze week. Er zijn nog wat optimalisaties mogelijk, dus er zullen nog wel wat verschuivingen kunnen gaan plaatsvinden. De eerstvolgende les is over twee weken.

VOLGENDE WEEK
Volgende week is er de cupavond. Twee Groene Hart teams spelen thuis. Het derde team speelt in IJsselmonde. Voor de andere kinderen is er weer de thuisblijverscup.