Jeugdnieuws: RSR Ivoren Toren kids op dreef bij Philidor toernooi in Leiden

door Robert Aarts, 21 januari 2019


Schaakclub Philidor uit Leiden bestaat 100 jaar en daarom waren er door de club allerlei schaakactiviteiten georganiseerd. Ook was er zaterdag 19 januari een Grand Prix gecombineerd met een Super Grand Prix, een speciaal soort Grand Prix toernooi voor de sterkere jeugdspelers van het land. Het was erg druk (misschien een beetje te voor een denksportcentrum), er waren ongeveer 160 deelnemers! De rij inschrijvers stond tot aan de viskraam van het winkelcentrum. Een kwartier later dan gepland kon er dan toch gestart worden met het toernooi.

Vanuit RSR Ivoren Toren waren Kick, Jannes en Joaquin aanwezig. Kick zat in groep 6, Jannes en Joaquin zaten samen in groep 2 van de Super GP. Kick speelde in een groep met 8 spelers, met 15 minuten pp speeltijd. De eerste twee potjes gingen verloren, maar daarbij zat ook de partij tegen de winnaar van de groep, die 7 uit 7 haalde. Daarna herpakte Kick zich en pakte hij punt na punt. In het zesde potje wist hij op een hele fraaie wijze mat te zetten met dame en pion, waarbij de koning van de tegenstander opgesloten stond tussen zijn eigen pionnen en loper. Uiteindelijk haalde Kick 5 uit 7, goed voor een tweede plek en een beker!

Jannes en Joaquin hadden een speeltijd van 30 minuten pp met increment en speelden ieder drie wedstrijden. Jannes had een goed gevoel overgehouden aan het NK schoolteams VO in Alkmaar, waarbij hij met z'n school tweede van Nederland was geworden. Joaquin was geïnspireerd geraakt door Tata Steel Chess in Alkmaar, waar hij met één van zijn favoriete spelers, namelijk Nepomniachtchi (ook een Starwarsfan ;-)), op de foto kon. Jannes had snel het eerste punt binnen. Joaquin kwam in zijn partij in een ingewikkeld eindspel terecht, waarbij zijn pionnen uiteindelijk beter kwamen te staan. Na wat zweten ook een punt voor Joaquin dus.

In de tweede ronde moesten de heren tegen elkaar. Ze kwamen in een Nimzo-Indische stelling met de Rubinstein variant te staan. Een complexe variant, waarbij Joaquin onhandig een toren in de penning zette. Toen daarna de loper van Jannes op g4 kwam te staan, ontstond er ook dreiging voor de dame van Joaquin. Jannes wist vervolgens een paard op e4 te krijgen, waarna de stelling van Joaquin onder de druk bezweek. Jannes wist toen rap het tweede punt te pakken. In de derde ronde kwam Jannes zwaar in de problemen, maar wist hij met pijn en moeite een remise binnen te slepen. Joaquin was ondertussen langzaam maar zeker de stelling van zijn tegenstander aan het slopen en maakte de wedstrijd af met een fraai mat. Jannes eerste met 2½ punten en Joaquin tweede met 2 punten! Allebei een medaille en een mooie geldprijs.

Iets later dan verwacht, konden we tevreden weer terug naar Rotterdam.