Jeugdnieuws: Veel prijzen voor de kids van RSR Ivoren Toren bij de RSB PJK in Spijkenisse

door Robert Aarts c.s., 7 januari 2019


Op 4 en 5 januari waren in bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse de RSB Persoonlijke Jeugdkampioenschappen A, B, Cm, C, E, F, G en H. Maar liefst 18 kinderen van RSR Ivoren Toren deden mee om de prijzen en probeerden zich te plaatsen voor de diverse Nederlandse kampioenschappen.

Verslag Angelo categorie A
In de A-categorie speelde slechts één speler van ons mee. Sybe (1452) was vooraf op basis van rating rangnummer 14 toegedeeld van 16 spelers. Daar was echter weinig van te merken. De eerste partij tegen Daniel Kutchoukov (1837) werd nog verloren, maar vervolgens won hij van Elnathan Ghebreab (1876) en Mitia Sahdrin (1727). De eerste partij van zaterdag viel daardoor iets tegen, remise tegen Arthur de Winter (1650), maar vervolgens zette hij Job Emans (1955) opzij. Na vijf partijen dus 3½ punten, hij stond op dat moment gedeeld tweede!

Helaas werden de andere twee partijen verloren, de eerste tegen Jord Ypma (1839). Daarna had Sybe het nog steeds in eigen hand om een van de drie NK-tickets te bemachtigen. Een remise leek haalbaar tegen Geert van Hoorn (1948), maar werd helaas weggegeven. Toch een prima prestatie met verreweg de hoogte W-We score van alle deelnemers (+2.67).

Verslag Angelo/Robert categorie C
In de B geen spelers van RSR Ivoren Toren, maar in de C des te meer. Hier waren maar liefst 6 van de 14 deelnemers van ons. Net zoals bij de categorieën A en B waren er zeven partijen verdeeld over twee speeldagen (met daarbij zelfs een avondwedstrijd), met een speeltijd van 55 minuten pp en 10 seconden increment. De kids moesten het onder andere opnemen tegen de nationale topper Lorin Arnold en de C-kampioen van vorig jaar, Daniel Franke.

Na twee rondes stond Jannes gedeeld eerste. Helaas kon hij dit niveau niet vasthouden. De vierde partij wist hij nog wel te winnen (waarna hij nog gedeeld tweede stond), maar tegen Lorin en Daniel lukte het niet. Hij stond zelfs in zijn partij tegen Jungmin totaal verloren, maar hij kwam met een pat nog goed weg. De laatste partij tegen Bent ging verloren en met 3½ punten werd hij zesde.

Bent won nog veel meer. Alleen tegen Lorin en Daniel was hij niet opgewassen en Jungmin snoepte hem ook een halfje af. Jungmin was echt goed bezig en verraste zichzelf, door naast de genoemde twee remises ook nog twee partijen te winnen. Van de drie verloren partijen waren er twee tegen clubgenoten, namelijk tegen Joaquin en zijn broer. Als hij meer gebruik gaat maken van zijn speeltijd, kan hij in zijn spel nog grote stappen zetten.

Jungbin won drie partijen, had één remise en werd zevende. Joep won netjes drie partijen, maar kon verder niet voor verrassingen zorgen. Hij verloor van zijn broer en van Joaquin, door een niet goed uitgespeelde toren/pionnen eindspel. Joaquin haalde net als Bent 4½ punten en werd derde. Hij verloor weliswaar de onderlinge partij tegen Bent door een combinatie resulterend in een penning op de dame, maar hij had wel een hogere SB dan Bent (die dus vierde werd). Hij was ook de enige die een halfje wist af te snoepen van de uiteindelijke kampioen Daniel.

Deze kwam zwaar in tijdnood tegen Lorin (3 minuten tegenover 30 minuten), maar vond een matstelling die door Lorin over het hoofd werd gezien. Daarmee prolongeerde Daniel de titel en plaatste zich ook als enige voor het NK C. Uiteindelijk stonden de 6 spelers van RSR Ivoren Toren in de top 9 van de eindstand. Een hele mooie prestatie!

Verslag Margreet/Robert categorie E
Op 4 januari deden Mees en Oscar mee met de categorie E. Oscar had zich bij de HSB al geplaatst voor het NK E, omdat hij ook lid is van DSC uit Delft, maar hij wilde meedoen voor de prijzen bij de RSB.

De nationale topper Ansh Jakhari was met afstand de beste van de groep, haalde 7 uit 7 en werd kampioen. Daaronder was het echter heel spannend en ontstond er een slagveld, waarbij iedereen van iedereen won. De strijd tegen de klok (15 minuten pp speeltijd) bleek zo af en toe een cruciale factor te zijn in de felle schaakpotjes.

Uiteindelijk werd Mees, ondanks verlies tegen angstgegner Yuko Paulzen, keurig tweede op basis van SB met 5 punten. Hierdoor is ook Mees geplaatst voor het NK E in Waalwijk, heel goed gedaan! Oscar speelde degelijk, verloor alleen van Mees en Ansh en werd derde met 5 punten.

Verslag Margreet categorie F, G, H
Op 5 januari deden er veel kinderen van onze club mee in de F: Oscar, Tycho, Badr, Simon en Robin. In de G was er alleen één meisje, Emma, die haar allereerste toernooi ooit speelde. Bij de H waren er wel vier spelers van ons: Arne, Cedric, Thomas en Jurre. Ze hebben het prima gedaan!

Natuurlijk, volmaakt was het allemaal niet, maar er zijn een paar mooie overwinningen geweest en ook wat bekers mee naar huis gegaan. In de F werd een meisje eerste, Nederlands kampioen Sarah-Joy Koorevaar, met 7 uit 7. Oscar was tweede met 5 punten, al had hij een mindere dag en verloor hij een partij die hij normaal met gemak zou winnen. Robin deed het prima en eindigde op de derde plaats met 5 punten. Hij speelt al heel solide.

Tycho werd vijfde met 5 punten en had dus toch een beker. Maar dat kostte hem af en toe wel moeite; hij was zomaar even vergeten hoe je met dame, toren en koning mat moet zetten! Nog maar eens even oefenen want je weet het best! Maar uiteindelijk lukte het hem toch. Omdat er vier kinderen waren met 5 punten was er een barrage nodig voor plaatsing voor het NK F. Robin, Oscar en Tycho kwamen hier goed doorheen en wisten zich te plaatsen! Een prachtige prestatie!

Badr is al een tijdje goed bezig, maar hij heeft de neiging om, als zijn tegenstander heel snel speelt, dat zelf ook te doen en ja dan ga je fouten maken. Tenslotte had hij toch nog een redelijke score met 4 punten en een zevende plek. Simon tenslotte begint de smaak te pakken te krijgen. Hij leverde een paar keurige overwinningen af, net als bij het Klim-Op-toernooi en eindigde in de middenmoot met 3 punten.

Emma had het moeilijk bij de G. Het was jammer dat daar nog een meisje in G speelde want die was nét wat ervarener dan zij (en haalde een puntje meer), anders was Emma naar het NK gegaan. Ze was erg ontevreden over haar prestatie want ze deed het op de club beter maar ik vond het goed van haar dat ze nog een partijtje won, want voor haar was alles nieuw en dan is het erg moeilijk om goed na te denken.

In de H waren er van RSR alleen kinderen van 5 jaar en dat maakte toch wel verschil met 6-jarigen, die toch vaak nét iets meer overzicht hebben. Met andere woorden: volgend jaar gaat het vast veel beter als jullie goed blijven oefenen! Maar ook nu hebben ze allemaal hun best gedaan.

Cedric ging helemaal uit zijn dak want hij won een beker, de derde prijs met 3½ punten! En daar was hij nou precies voor gekomen! En Arne, die normaal heel goed weet hoe je mat moet zetten maar daar vandaag in deze setting veel moeite mee had, werd vijfde en kreeg tot zijn verbazing en vreugde ook een beker!

Jurre had het nog moeilijk, hij weet het eigenlijk wel maar hij telt alleen hoeveel stukken hij slaat, niet wélke! En dan houd je te weinig over om mat te kunnen zetten.

Thomas tenslotte zou eerst niet eens spelen, want hij heeft nog nooit een competitiewedstrijd gespeeld. Maar hij had thuis goed geoefend en toen is hij toch ingeschreven want anders had hij de hele dag moeten toekijken hoe zijn zus speelde. Hij wist een partij met mat te winnen! En met ook nog een remise door pat haalde hij toch 2½ punten. Heel knap!