Jeugdnieuws: Veel prijzen voor de kids van RSR Ivoren Toren, Joaquin wint Capelle

door Robert Aarts, 28 december 2018


Donderdag 27 december was er een RSB Grand Prix jeugdtoernooi, dit keer in Capelle a/d IJssel. Hoewel het toernooi plaatsvond in de kerstvakantie waren er (goed zo!) maar liefst 12 kinderen van RSR Ivoren Toren aanwezig, te weten Joaquin, Qian, Mees, Joep, David, Jungmin, Jungbin, Aristarch, Kick, Badr, Maysara en Jurre. In totaal deden er 83 kinderen mee aan het toernooi, verdeeld over 1 groep van 7 kinderen, 8 groepen van 8 kinderen en 2 groepen van 6 kinderen.

Margreet was tafelleider van de groepen 10 en 11. Badr, Maysara en Jurre speelden in groep 11. Haar korte verslag:

Het toernooi startte al wat later omdat er nog extra inschrijvingen en afmeldingen waren. Maar in groep 11 waren we daardoor nóg later want er deden 3 kinderen extra mee en toen hadden we een tafel te weinig! Uiteindelijk werd die tijd wel weer ingehaald omdat de meeste kinderen niet zo lang over hun partijen deden. Iedereen had 15 minuten per persoon per partij en daar werd amper de helft van gebruikt, behalve door degenen die vergaten hun klok in te drukken. Gelukkig zijn de tegenstanders daar nog zo vriendelijk dat ze erop wijzen!

Voor Badr was groep 11 een veel te lage indeling. Ik probeerde nog om hem op te schuiven naar 10 maar daar zat het ook al vol. Daar had hij waarschijnlijk niet gewonnen, want er zat een grote jongen in die veel te laag was ingedeeld en daar dus alles won. Datzelfde deed Badr in groep 11, waar hij (alleen figuurlijk) met kop en schouders bovenuit stak! Er werd 7 uit 7 gehaald en alweer ging Badr met de eerste prijs naar huis!

Maysara speelde haar allereerste toernooi en dat was best wennen. Ze speelde helemaal niet zo slecht maar ze heeft nog geen routine. Dat is een kwestie van veel doen, dus daar gaan we volgend jaar aan werken. Ze haalde 1 punt.

Jurre had er helemaal geen zin in zei hij. Hij speelde slordig en gaf vaak stukken weg, maar hij is pas 5 en dan kan dat nog wel. Hij ging niet met 0 punten naar huis want hij werd wel een keer pat gezet, zodoende staat er toch nog een halfje op de lijst!


Kick zat in groep 7. Er ontstond in zijn laatste wedstrijd nog enige discussie doordat zijn tegenstander bij grote tijdachterstand remise wilde claimen bij toren koning tegen toren koning (kan dus niet). Na de discussie ging pardoes ook nog de toren van Kick verloren! Gelukkig werd hij met 3 punten nog wel vierde, dus een prijs.

Jungbin en Jungmin zaten samen in groep 6. Jungbin had hier en daar mazzel maar won wel heel verdiend met 6½ punten de groep. Jungmin werd met 4 punten op grond van onderling resultaat vierde. De broers speelden overigens remise tegen elkaar ;-).

David zat in groep 5 en werd met 4 punten derde. Aristarch zat in groep 4 en werd met 5 punten derde op grond van onderling resultaat.

Joep begon vol goede moed in groep 2, maar hij verkeek zich misschien op de sterke tegenstanders in zijn groep zoals Tonny Wang en Ryan Staal (nog 2e bij het Klim Op toernooi). Hij werd met 1 punt zesde.

Joaquin, Qian en Mees zaten in groep 1, samen met tweevoudig GP-winnaar Thijs van Dam. Mees boog het hoofd voor de top drie en werd met 2 punten vierde. Joaquin won van Thijs, Qian won van Joaquin en Thijs won van Qian. Oftewel gedeeld eerste en SB-punten ook gelijk. Er moest geloot worden door het trekken van een kaart en, geloof of niet, ieder trok een vier! Bij de tweede keer trekken was Joaquin de gelukkigste en Qian moest genoegen nemen met een derde plek. Hierdoor was Joaquin toernooiwinnaar in Capelle a/d IJssel geworden.

Qian baalde stevig, hij wist 's avonds echter zijn groep te winnen bij het oliebollentoernooi in Schiedam. Dat verzachtte de pijn van de ongelukkige loting.

Acht prijzen dus, een mooie score voor de kids van RSR Ivoren Toren. Het volgende toernooi is het PJK op 4 en 5 januari in Spijkenisse. Het volgende RSB Grand Prix toernooi is 16 februari in Sliedrecht.

Rest nog dit: de beste schaakwensen en goede gezondheid voor eenieder in 2019!

Foto's van Robert en Marjan