Jeugdnieuws: Klimoptoernooi 2018

door Margreet, 24 december 2018


Ook dit jaar werd - op 22 december - weer een schaaktoernooi gehouden in de Klimop-basisschool in Capelle a/d IJssel, voor de 39e keer alweer! Het is ieder jaar weer erg gezellig en goed georganiseerd.In tegenstelling tot de meeste toernooien wordt er ingedeeld op leeftijd en niet op rating. Er waren 3 groepen: een groep t/m 8 jaar, een groep t/m 10 jaar en een groep t/m 12 jaar.

Onze club was dit jaar buitengewoon goed vertegenwoordigd met 11 (!) kinderen.
In de groep t/m 8 jaar speelden: Tycho, Badr, Simon, Fender, Cedric en Arne
In de groep t/m 10 jaar traden Mees en David aan
In de groep t/m 12 jaar zaten Joaquin (voor het laatst), Aristarch en Oscar (die is pas 8)

Er werden in de oudste groepen 7 partijen gespeeld en in de jongste groep 9, wat ik al jaren eigenlijk teveel vind, maar goed... Het was in alle groepen tot op het laatst spannend en daar hadden de deelnemers van onze club veel mee te maken!

In de jongste groep speelden Arne en Cedric hun allereerste toernooi. Arne was van tevoren vreselijk zenuwachtig en wilde eigenlijk niet eens mee naar binnen (hij is net 5 geworden) maar hij deed het prima! Hij verloor zijn eerste partij maar de 2e won hij; dat was nog wel een dingetje: hij dacht enkele malen dat het mat was en dan kon de tegenstander er nog iets tussenzetten, maar uiteindelijk lukte het. De 3e won hij met mat achter de paaltjes! Uiteindelijk sloot hij af met 4 uit 9. Geweldig! Op de 17e plaats.


De zonen                                                                             De vaders

Cedric deed het al even goed: ook hij verloor de eerste ronde en won 2 en 3. Tegen Badr in de 4e ronde was hij niet opgewassen maar in de 5e ronde kreeg hij Arne tegenover zich. Hij sloeg het ene stuk na het andere ( erd er helemaal fanatiek van) en toen zette hij pat! Hij haalde uiteindelijk 4½ uit 9; een prachtige score voor een jongetje van 5, maar hij was niet tevreden want hij wilde net als zijn broer bekers winnen. We hebben hem bezworen dat dat echt nog wel gebeurt maar nu even niet... Hij werd 15e.

Fender is na een jaar afwezigheid weer terug op de club en ging voor het eerst naar een toernooi. Dat was nog even moeilijk want hij moet echt weer aan het schaakgebeuren wennen. De teleurstelling was groot toen hij 4 partijen op rij verloor! Maar toen ineens ging het beter: hij won er achter elkaar 3 dus het werd uiteindelijk toch nog een goede dag voor hem. Hij eindigde op de 19e plaats.


Fender in actie

Simon heeft ook nog bijna geen toernooiervaring en is soms ook erg onrustig aan het bord waardoor hij minder goed oplet. Hij won wel van Fender en kreeg ook een punt uit een bye. In de 7e ronde had hij een heel rare partij: zowel hij als zijn tegenstander sloegen achter elkaar met een paard de dame terwijl die aan beide kanten nog in de beginstand stond! Maar hij won wel. Hij haalde 5 uit 9. Daarmee werd hij 13e (op weerstandspunten).


Simon in concentratie

Badr gaat de laatste tijd heel vaak naar toernooien en dat heeft hem ook al een paar prijzen opgeleverd. Pas geleden had hij nog 2 bekers in 1 weekend! Maar dit is een leeftijdtoernooi en dan zijn er toch nog een paar beter. Maar hij deed het zeker niet slecht! Hij moest wel tegen een paar clubgenoten, waaronder zijn vriend Tycho, Arne, Cedric en Fender. Daarbij verloor hij alleen van Tycho. Uiteindelijk werd hij 10e met 5 uit 9.


Badr net begonnen

Tycho was helemaal op dreef. Hij is soms nog wel eens zenuwachtig maar daar had hij vandaag geen last van! Hij won het ene partijtje na het andere, behalve in de 4e ronde waar hij een ontmoeting met de nr 1 had. In de 6e ronde werd hij pat gespeeld (hij stond verloren). Maar uiteindelijk had hij 7½ uit 9 en won de 2e prijs!! Gefeliciteerd!


Tycho glunderend met beker!

Mees deed het prima! Hij speelt eigenlijk vrijwel altijd heel goed en zat nu in een sterke groep. Zijn eerste partij tegen Janice, het beste meisje in die groep, duurde heel lang maar hij won! Hij speelde 1 remise en verloor van de latere winnaar Yuko, die tot nu toe altijd te sterk voor hem was. In de laatste ronde viel pas de beslissing, want er waren 4 kinderen met 4½ punt en iedereen kon nog winnen! Mees en Yuko hadden uiteindelijk allebei 5½ punt uit 7 en hetzelfde aantal weerstandspunten, maar Yuko had net 1 SB-punt meer. Mees werd dus 2e: ook gefeliciteerd!


Mees met de 2e prijs!

David deed het ook heel goed! Hij was een van de 4 kinderen met 4½ punt na 6 ronden; hij won ook van Rawi die op dat moment nog ongeslagen 1e stond! Helaas trof hij Yuko in de laatste partij en verloor daarvan, waardoor hij net buiten de prijzen viel. Hij werd 4e. Maar hij is een jaar jonger dus volgend jaar moet het lukken!


David op naar de overwinning!

In de oudste groep ging het aanvankelijk voorspoedig voor Joaquin, die zeker 3 ronden aan kop ging tot hij (naar eigen zeggen) blunderde en verloor. In ronde 6 moest hij tegen Oscar en dat ging ook niet best, hij stond achter maar wist er uiteindelijk een remise uit te slepen. Ronde 7 verloor hij helaas van de winnares Kathleen zodat hij buiten de prijzen viel; hij werd 5e.


Problematische stand

Oscar, die nog in de jongste groep had mogen spelen, deed mee in de oudste. Hij is al zo goed dat hij ook daar geen slecht figuur slaat. Hij won diverse partijen, ook van goede spelers. Helaas hebben we hem allemaal gemist bij het maken van de foto's: SORRY Oscar! Hij werd wel 6e achter Joaquin, met ook 4½ punt.

Aristarch had duidelijk zijn dag niet. Af en toe kwam ik hem tegen en dan zei hij dat hij teveel fouten maakte. Hij wist nog wel 2 punten te vergaren, maar dat is natuurlijk niet genoeg voor een prijs. Volgende keer beter.


Hier gaat het duidelijk niet naar wens!

Na de prijsuitreiking kreeg iedereen nog een aandenken aan het toernooi mee. Het was een leuke middag! Voor de exacte eindstanden, klik hier.