Jeugdnieuws: Prijzenregen voor de kids in Zoetermeer, Joaquin wint Botwinniktoernooi

door Robert Aarts, 13 november 2018


Zondag 11 november was er weer een Haagse Grand Prix schaaktoernooi, dit keer het Botwinniktoernooi in Zoetermeer. Net zoals de voorgaande jaren vond het toernooi plaats in de modern ingerichte Stella Nova school. De school heeft veel licht en er zijn meerdere open verdiepingen zonder afgesloten klaslokalen. Er waren 172 kinderen aanwezig, waaronder maar liefst 9 kinderen van RSR Ivoren Toren. We waren als club goed vertegenwoordigd, leuk om te zien!

De kinderen waren verdeeld over 28 groepen. Cedric (het broertje van Oscar) zat in groep 25 en deed het (al brabbelend) uitstekend. Hij haalde 9 uit 12 en werd daarmee tweede.

Alexander zat in groep 9 bij kinderen met een hogere rating. Maar op de heenweg had hij bij een tramhalte een kauwgom geplakt op het geluksbord en dat hielp enorm. Hij speelde een keertje onnodig pat, maar verder speelde hij heel solide en vrijwel foutloos. Hij wist 7½ uit 10 te halen en werd daarmee keurig eerste.

Jungmin zat samen met Robin in groep 4. Robin begon goed, maar na zijn eerste verlies verloor hij een beetje de moed. Hij werd met 2 uit 5 vijfde. Jungmin speelde heel rustig en haalde 4 uit 5, dit was goed voor de eerste plek in de groep.

Jungbin zat in groep 2. Hij is de laatste maanden serieus bezig, overschat zichzelf soms ;-), maar deed het prima met 3 uit 5. Daarmee werd hij gedeeld eerste, na loting tweede.

De formulegroepen ("de geldgroepen") zaten afgezonderd in een aquarium. David zat in formulegroep C en pakte met 3½ uit 5 de derde plek én weer een geldprijs.

Oscar en Joris zaten samen in formulegroep B. Joris verrekende zich een paar keer en werd met 2 uit 5 vierde. Oscar haalde 3½ uit 5 en werd samen met Djezzmonde Kanbier eerste, na loting tweede. De geldprijs werd tussen de heren verdeeld.

Joaquin tenslotte zat in formulegroep A. In de eerste partij kreeg hij een dubbelpion, maar zijn torenlijn kwam vrij te liggen. Hierdoor kwam zijn tegenstander zwaar in de problemen en verloor. In de tweede partij leek Joaquin een toren voor te staan. Dit bleek echter een torenoffer te zijn, waardoor hij een matdreiging moest weerstaan. Uiteindelijk toch remise, waardoor de laatste partij voor beide spelers om toernooiwinst ging. Deze partij was als laatste in de zaal bezig, ging door tot de laatste minuut en uiteindelijk werd het remise in de 'dying seconds'. Door het verrassende resultaat op het andere bord bleek dit toch goed te zijn voor toernooiwinst voor Joaquin en een vette geldprijs.

Totaal dus 7 prijzen, een mooi resultaat voor RSR Ivoren Toren. Volgende Grand Prix is 2 februari in Naaldwijk.