Jeugdnieuws: HSB Grand Prix van 14 oktober 2018

door Margreet, 16 oktober 2018


Op zondagmiddag hebben 5 kinderen van onze vereniging weer meegedaan aan een grand prixtoernooi van de HSB, in Den Haag. Daar spelen 6 kinderen in een groep, van ongeveer gelijke speelsterkte tegen elkaar een gesloten competitie. Zeker voor de lagere groepen is dat zwaar, want die spelen 2x tegen alle tegenstanders, dus 10 partijtjes totaal!

Van onze club deden mee: in groep D: David, die de hoogste rating had. In groep E speelde Jungbin. Deze 2 speelden tegen al hun tegenstanders maar 1 partij, dus die mochten daar wat langer over doen. Tycho was ingedeeld in groep 3 waar je ook maar 1 partij hoefde tegen iedere tegenstander, maar hij kreeg wel erg flinke tegenstanders daar. Badr zat in groep 11 en James, die voor het eerst meedeed kwam in groep 18 uit.

David deed het geweldig: hij was helemaal op dreef en won van al zijn tegenstanders, dus was hij eerste .Ik wilde nog wel een foto van hem maken met beker, maar het bleek dat ze daar helemaal geen bekers meer kregen maar geld! Dus ging hij met een envelop met 10 euro naar huis!

Jungbin, die altijd erg zijn best doet, won in zijn groep 2 uit 5 en werd helaas net 4e (ondankbare plaats, nét geen prijs). Hij baalde vooral dat hij in de eerste ronde een remiseaanbod had afgewezen; die verloor hij uiteindelijk en dat scheelde natuurlijk net dat halve puntje!


Jungbin geconcentreerd (rechts)

Tycho had veel last van zijn Calimero-complex: alle kinderen in zijn groep waren groter dan hij en hij ging ervan uit dat ze dus ook wel beter waren. Dat dat eigenlijk wel meeviel ontdekte hij pas toen het bijna te laat was: in de laatste ronde wist hij toch nog een remise te halen. Hopelijk delen ze je de volgende keer in met leeftijdgenoten, dat voelt een stuk fijner!


Badr zat wel in een goede groep. Hij heeft nog wel eens moeite om te blijven opletten, dat wel. In de laatste ronde stond hij bijna gelijk met zijn tegenstander: hij had koning, toren en 2 pionnen en de tegenstander koning, dame en 2 pionnen. Maar op die pionnen letten ze allebei helemaal niet meer; ze bleven elkaar maar schaak zetten! Dat werkte natuurlijk niet dus toen is de partij maar remise verklaard. Het was voor alletwee de 10e partij dus dan ben je niet meer zo scherp! Badr werd uiteindelijk 5e met 4 punten.


In groep 18 speelde James. Het was voor hem de eerste keer dat hij meeging naar een toernooi en hij vond het erg spannend. Gelukkig ontdekte hij al snel dat hij gewoon partijtjes speelde, net als op de club, alleen tegen andere kinderen, en, dat dan wel, veel meer partijtjes. Het was erg rumoerig in de zaal en dat is natuurlijk ook niet goed voor de concentratie, maar het viel hem niet tegen. Mij ook niet trouwens. Hij wist 4 punten te verzamelen, waaronder enkele remises. Helaas ook een pat! In de laatste partij stond hij ontzettend voor: de tegenstander had alleen nog een koning en James had het hele bord nog vol staan (zie foto) en toen zette hij pat!


Had mat in één moeten zijn!

Maar ondanks de teleurstelling van geen prijs (behalve David natuurlijk!) hebben we toch een leuke middag gehad!