Joaquin bij het weekendtoernooi in Leiderdorp 30 juni en 1 juli

door Robert Aarts, 2 juli 2018


Op 30 juni en 1 juli werd in Leiderdorp alweer het vijfde jeugdweekendtoernooi van de Leidse Schaakbond georganiseerd. De locatie van schaakclub Leiderdorp is prachtig en het gebouw heeft rustige speelruimtes. Ook staat er een mooie prijzenkast, die moeten we volgend seizoen bij de Lombardkade ook gaan krijgen! Met uitzondering van de nationale kampioenen Machteld van Foreest (sponsorverplichtingen) en Tommy Grooten (bij het Legibustoernooi), was een groot deel van de Nederlandse schaakjeugdtop aanwezig. Er speelden 89 kinderen mee, verdeeld over 4 groepen. Joaquin zat qua rating nog net in de zeer sterke B-groep met 25 andere kinderen, waarbij 7 ronden werden gespeeld met een bedenktijd van 55 minuten per persoon plus 10 seconden per zet. De partijen konden na afloop geanalyseerd worden met twee schaakmeesters. Dat is een heel fijn element bij een weekendtoernooi én heel leerzaam. Er werd ook goed geschaakt, bijna nergens waren partijen opeens klaar door blunders.

Joaquin mocht meteen in de eerste partij tegen de kampioen van de provincie Antwerpen, Luna Morote. Na een slopend gevecht van 2,5 uur wist Joaquin een vol punt binnen te slepen. Daarna volgde helaas twee verliespartijen; na het gezellige avondeten werd er echter nog een half puntje binnengesleept.

De volgende dag kwam er een remise tegen Mare, de zus van Luna. Daarna weer een gevecht van 2,5 uur, waarbij met man en macht een vijandelijke pion op de 6e rij vastgehouden moest worden. De dameruil pakte echter goed uit, waarbij een eigen pion doorbrak en de winst werd binnengehaald. Dit gaf zoveel zelfvertrouwen dat ook de laatste partij werd gewonnen tegen de kampioen van Amsterdam (altijd fijn ;-) ). Daarmee had Joaquin 4 uit 7, een gedeelde 10/11 plaats, een prima overscore van +1,03 én een originele sponsorprijs, namelijk begeleiding bij een opening naar keuze.

Een geslaagd toernooi en voor volgend jaar absoluut een aanrader voor de andere schaakkids van RSR Ivoren Toren.