NK onder 10 jaar (Pupillendag) 2018

door Margreet, 28 juni 2018


Op zaterdag 23 juni is de Pupillendag weer gehouden. Kinderen uit de F-G-H categorie streden om het landskampioenschap van Nederland. Iedereen had zich eerst moeten plaatsen via zijn/haar regionale bond dus alleen de beste schakers van deze leeftijden waren naar Meppel gekomen. Onze club mag sowieso erg trots zijn want liefst 5 kinderen hadden zich geplaatst!

In categorie F was dat Mees, die 2e was geworden bij de kampioenschappen van de RSB en in de G deden mee: Oscar, Robin, Tycho en Alexander. Het werd een spannende dag met ook grote successen!

Alle kinderen kregen bij inschrijving een tasje met daarin een lunchpakket, een toernooi T-shirt en een button, zodat je precies kon zien wie wel en niet meededen (hoewel sommigen het T-shirt niet aantrokken). Zo tegen 10:30 begonnen de partijen. De leeftijdscategorieën waren verdeeld over 3 zalen, alleen de besten speelden in 1 zaal want die mochten op de live-borden spelen zodat mensen daarbuiten ook konden meekijken.

Tussendoor waren er nog allerlei activiteiten georganiseerd naast het schaken: er waren puzzels waarmee je een prijs kon winnen (Tycho won er een) en ook kon je tegen een topschaker simultaan spelen. Daar won Joris, die als enige remise wist te maken, een prijs (en hij deed niet eens mee bij het toernooi). En buiten kon je voetballen of knotshockey spelen.


De simultaan!

Mees heeft de hele dag op de liveborden gespeeld! Dat betekent dat hij bij de beste spelers van het land hoort in de F-categorie! Van de 7 gespeelde partijen won hij er 5. Hij wist zelfs als enige de latere kampioen Gachatur Kazarjan te verslaan. De laatste partij was erg zwaar: uiteindelijk zaten alleen Mees en zijn tegenstander nog in de zaal:

Mees werd uiteindelijk vierde in het eindklassement. Het was tot op het laatst spannend omdat de top heel dicht bij elkaar zat in punten!

In de G-categorie werd ook flink gestreden. Oscar was als winnaar van de RSB-kampioenschappen een van de favorieten voor de titel "Kampioen van Nederland" en hij heeft dan ook steeds in de hoogste regionen meegespeeld. Ook hij zat bijna voortdurend in het lokaal met de liveborden, en hij wist uiteindelijk met 5½ punt de derde plaats te behalen!


Oscar ontvangt de beker voor de 3e plaats (foto: toernooisite)Robin begon zijn eerste partij ook op een livebord. Helaas moest hij meteen tegen de latere kampioen, Daan Aubel, en die was echt te sterk. Maar hij heeft zich geweldig hersteld, ook al was hij krom van de buikpijn aan de start verschenen. Met 4 uit 7 tel je echt wel mee en uiteindelijk wist hij als 13e te eindigen!


Robin zit in het midden rechts!Tycho deed het ook al zo goed en die was ook al de halve week ziek geweest omdat hij gevallen was!Hier zit hij klaar voor zijn eerste partij. Die verloor hij weliswaar maar ook hij wist 4 uit 7 te halen, waarmee hij 18e werd. Dat komt waarschijnlijk doordat hij minder weerstandspunten had dan Robin. Jammer genoeg moest hij ook een keer tegen Alexander, die van hem verloor en daardoor een puntje minder behaalde. We hebben maar weer eens vastgesteld dat Tycho eigenlijk altijd een uurtje eerder moet beginnen met inspelen, want hij verliest altijd de eerste partijen en komt dan pas op gang... Maar dan had hij wel erg vroeg van huis gemoeten dit keer!

Alexander was als vierde bij de kampioenschappen van de RSB geꨮdigd en zou in eerste instantie niet naar het NK mogen, maar hij kreeg toch een uitnodiging van de bond dus dat was een leuke verrassing! En zo te zien was dat helemaal terecht dat hij er zat want hij heeft toch 3 van zijn 7 partijen weten te winnen! Daarmee werd hij 27e van de 40 deelnemers: heel netjes!

Na de grote prijsuitreiking, waarvan ook foto's staan op de site www.nationalepupillendag.org hebben we van onze kampioenen nog deze foto gemaakt, op het grote podium!