Jeugdnieuws: zondag 27 mei Grand Prix HSB in Delft

door Robert Aarts, 29 mei 2018


Zondag 27 mei was er weer een Grand Prix toernooi van de HSB, dit keer bij het CLD in Delft. Het weekend van het schaken zullen we maar zeggen. Want zaterdag was het NK E teams, zondag was ook ons eigen RIJST-toernooi en als klap op de vuurpijl was er nog een weekendtoernooi in Eindhoven. En dan was het ook nog een heel zonnig weekend! Toch waren er uiteindelijk 106 kinderen aanwezig. De meesten zaten in de grote zaal, de topgroepen waren apart gezet. Hier zaten Joaquin (groep A) en Jannes (groep B) die nog punten nodig hadden voor het totaalklassement, waar ze goed gepositioneerd in staan.

Jannes moest o.a. tegen de kopman van het bronzen Voorburg NK E team. De speeltijd was 30 minuten en increment. Jannes was supergeconcentreerd en scherp en wist alle drie de partijen binnen te slepen. Hiermee was hij natuurlijk eerste in de groep en hij ontving een mooie geldprijs. Verder deed hij hele goede zaken voor het totaalklassement C en werd Daniel Franke, die in groep A speelde, fors onder druk gezet.

Joaquin moest in de eerste ronde tegen Ivo Andringa, die zeer sterk in de openingstheorie zit. Hierdoor had hij in het eindspel veel meer tijd en ging Joaquin door de klok. In de tweede ronde kwam de dame van Joaquin continu onder druk te staan, waardoor alleen remise mogelijk was. In de laatste partij moest hij tegen Daniel, die tegen Ivo bijna door de tijd was gegaan en nog net remise had gehaald. Door de druk van Jannes was een remise tegen Joaquin voor Daniel eigenlijk niet voldoende. Na een spannende en lange pot wist Joaquin de winst binnen te halen en werd hij achter Ivo tweede. Ook voor hem een geldprijs en punten voor het totaalklassement D.

Op zaterdag 16 juni is de finale Grand Prix HSB in het denksportcentrum in Delft. Joaquin en Jannes staan er heel goed voor in de klassementen D en C; het wordt in ieder geval een spannende ontknoping.