Jeugdnieuws: belevenissen E2 op het NK E-teams 2018

door Robert Aarts & Margreet Mol, 28 mei 2018


Op zaterdag 26 mei vond het NK E teams plaats in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk. Een mooie locatie maar niet helemaal geschikt voor schaken bij een zonnige dag door de grote hoeveelheid glas in het gebouw en het ontbreken van airco. De temperatuur schoot dan ook in een fors tempo omhoog en tikte de 30 graden aan. Veertig teams uit het hele land hadden zich voor dit evenement geplaatst. Er werd gespeeld met 10 minuten per persoon plus 10 seconden increment. Bij het GP toernooi Leidsche Rijn was al gebleken dat Magnus topfavoriet was met in de gelederen F-kampioen Mees de Heij en drie maatjes boven de 1100 ratingpunten. Maar ook E-kampioen Tommy Grooten was aanwezig met het sterke team Eindhoven.

Vanuit RSR Ivoren Toren waren er twee teams aanwezig. In het andere verslag op de site kon al gelezen worden, dat het eerste team het heel goed heeft gedaan. Het tweede team bestond uit David, Alexander, Robin, Tycho en Zacciah. Tycho was ziek geweest dus die begon als reserve. Bij binnenkomst konden de kinderen al inspelen met Jannes en Joaquin, die als supporters aanwezig waren.

De eerste ronde begon E2 tegen SHTV E1. Ze hadden nog niet helemaal door dat er genoeg speeltijd was, in een vloek en zucht was het gebeurd, 0-4. De tweede ronde was tegen Promotie E1. Nu ging Tycho er met verlies snel af. David stond ver voor, maar ging heel verdedigend spelen om zijn tegenstander door de tijd te krijgen. Maar die gebruikte keurig zijn increment om langzaam maar zeker z'n pionnen naar de overkant te krijgen. Met nog 10 seconden op de klok zette hij David mat. Robin had zich van te voren heel druk gemaakt over onreglementaire zetten, maar hij was uiteindelijk degene die er het beste op lette. Hij scoorde het eerste punt tegen Promotie en aan het einde van de speeldag was hij met 3½ uit 5 ook de MVP van het team. Alexander stond voor maar zag niet dat hij schaak stond. Na de tijdstraf was hij van slag en verloor in paniek meteen z'n dame en daarna de partij. Helaas dus 1-3 tegen Promotie.

In de derde ronde moest er tegen hekkensluiter Landau E1 gespeeld worden. David verloor heel snel de dame en een paar zetten later was het ook mat. Alexander en Tycho wisten nu wel de rust te bewaren en haalden allebei een punt binnen. Zacciah stond veel beter en dacht mat te zetten met de kus des doods. Helaas had hij niet door dat hij door middel van een aftrekaanval schaak was gezet. Naast een tijdstraf moest hij ook de dame gebruiken om schaak op te heffen. Hij was meteen kansloos en dus werd er gelijk gespeeld tegen Landau, 2-2.

Na de pauze was Margreet teamleider en dus ook verslaglegger.

Toen ik om 13u30 binnenkwam was net de lunchpauze uitgebroken dus ik kon eerst even rondlopen en iedereen begroeten. Met de speciale app voor dit NK was ik al op de hoogte van de stand van zaken. Natuurlijk ging het fantastisch bij team 1 maar we hadden nóg een team en daarvan nam ik de begeleiding over van Robert.

Er werd wisselend gespeeld, ook door de tegenstanders overigens. Met al die drukte, spanning en de moordende hitte was het goed om een team met 5 spelers te hebben. Af en toe een rondje vrij was voor de meesten wel goed. Alleen David heeft alle rondes gespeeld.

Ook in ronde 4 kwam er een gelijkspel uit de bus, nu tegen Magnus Leidsche Rijn E3. Dit keer werden de punten door David en Robin gehaald. Dat was het enige punt voor David, maar bord 1 is altijd een ondankbare plaats. Je bent echt de kop van Jut want alle verenigingen zetten hun beste speler op het eerste bord, dus je komt tegen de besten uit. Ook Alexander kon aan bord 2 niet erg veel winnen. Hij was nog een beetje zenuwachtig en dat helpt meestal niet.

In de 5e ronde, tegen Voorschoten E1, hadden ze volgens mij eigenlijk allemaal kunnen winnen maar dat lukte helaas alleen Robin, die al gauw klaar was. Tycho stond ruim voor maar ging mat achter de paaltjes en bij David ging in het in het eindspel helemaal mis. Jammer!

Daarna werden de meeste kinderen moe, behalve Tycho en Zacciah, die nu pas op dreef kwamen. Misschien moeten ze vast een uurtje vóór een toernooi gaan inspelen, dan winnen ze vast veel meer! De 6e ronde werd zowaar door ons team van SHTV E2 gewonnen, met 2½-1½. Zacciah en Tycho lieten zich niet gek maken door kletsende tegenstanders en wonnen heel keurig. Robin zorgde voor het halfje; hij werd in een totaal verloren positie op bord 2 pat gezet.

In de laatste ronde tegen De Wijker Toren E1 werd het ook gelijkspel, weer door Tycho en Zacciah. Robin deed nu niet mee.

Uiteindelijk eindigde het team op plaats 33; vanaf plaats 27 waren er 10 teams met 5 matchpunten, dus eigenlijk gedeeld 27ste. Alleen het aantal bordpunten liep af en daarna gingen ze kijken naar weerstandspunten om toch een verschil te krijgen, vandaar.

Om 17u30 was de prijsuitreiking. Dat was eerlijk gezegd een puinhoop. Op het podium waar de prijswinnaars hadden moeten staan, zaten nog steeds officials met laptops aan tafels, zodat al die kinderen op een randje moesten staan en de spreker praatte niet in de microfoon waardoor de helft niks hoorde. Er werden zelfs fouten gemaakt bij het omroepen van de 1e en 2e prijs. Uiteindelijk bleek Magnus Leidsche Rijn net voor Eindhoven op basis van weerstandspunten Nederlands kampioen geworden te zijn. Maar ja, die hebben ook 200 jeugdleden...

We zijn maar gauw naar de overkant van de straat gegaan waar we bij de snackbar allemaal een ijsje kregen namens de vereniging. En daarna naar huis en op tijd naar bed want de 27e was ons eigen toernooi!
Plaatsen 27-40 eindstand NK E-teams na 7 ronden:

  Team           MP BP 
27. Zukertort Amstelveen E1 5 13
28. Klim-Op E1        5 13
29. Promotie E1       5 12
30. Magnus Leidsche Rijn E3 5 11½
31. Minerva E1        5 11
32. KC Chesscool E1     5 10½ (48 WP)
33. RSR Ivoren Toren E2   5 10½ (35 WP)
34. Leiderdorp E2      5 10
35. De Wijker Toren E1    5  9½
36. MSV E1          5  9
37. SHTV E2         4 13
38. Schaakmat-Westland E2  3  9½
39. ESV E3          3  9
40. Landau E1        2  6

Individuele score RSR Ivoren Toren E2:
bord 1:   David   1 uit 7
bord 2:   Alexander 1 uit 6
bord 3(/2): Robin   3½ uit 5
bord 4(/3): Zacciah  2 uit 5
bord 4:   Tycho   3 uit 5