Jeugdnieuws: Historisch resultaat E1: 4e van Nederland!!

door Jan-Dirk Westerhof & Sicco Verwer, 27 mei 2018


Op 26 mei 2018 deden we mee met het NK E teams in Naaldwijk. Er deden in totaal 40 teams mee uit heel Nederland. In de voorrondes had het eerste team al behoorlijk huisgehouden en de verwachting waren voor dit team dan ook hoog. Een top 5 plaats zou mogelijk kunnen zijn.

De eerste ronde overtuigend met 4-0 gewonnen van De Wijker Toren E1. Behalve dat de klok van Oscar niet werkte, en Mees twee keer een gewonnen eindspel verprutste met 15 minuten op de klok, maar alsnog wist te winnen, is er weinig noemenswaardigs gebeurd. In ronde twee mochten ze tegen SHTV E1. Behalve Joep, die het moeilijk had tegen Robin van Leeuwen, wist iedereen overtuigend te winnen (3-1). Ronde drie was op papier spannend tegen Op Eigen Wieken E1. Het team trok zich daar niets van aan en won overtuigend met 3½-½; alleen Mees moest een halfje afstaan. Joep boekte een erg mooie overwinning, ondanks met een kwaliteit minder op het bord.

De 4e ronde werd een klapper, tegen het zeer sterke team van Eindhoven E1, met Tommy Grootten en Wendy Huang op bord 1 en 2 (beide een rating van ongeveer 1300). Dit bleek toch net iets te lastig voor Mees en Joep, het zou dus aankomen op Oscar en Joris. Oscar speelde een heel mooi spel door lang te rokeren en een pionnenstorm voor te bereiden. Zijn tegenstander wist niet wat hem overkwam. Op zet 20 had hij nog maar 1 minuut op de klok terwijl Oscar nog 11 minuten over had. Oscar won spoedig door op sierlijke wijze mat te zetten. Joris had het een stuk lastiger en belandde in een eindspel met een pionnetje minder. Dit was echter een dubbelpion, het kon dus nog alle kanten op. Helaas zag Joris een truuk over het hoofd en verloor een stuk. Daarna was er geen beginnen meer aan, zijn tegenstander wist een dame te halen en de eerste verliesronde was een feit (1-3).

De 5e ronde tegen Magnus Leidsche Rijn E2 moest worden gewonnen. Joep won spoedig een dame door een mooie truuk. Zijn tegenstander ging lang rokeren en miste een penning over de h3-c8 diagonaal. Mees speelde een alternatieve koningsaanval door zijn eigen koning te verplaatsen van rij 1 naar rij 8. Dit bleek effectief en Mees won spoedig daarna. Joris verloor helaas. Zijn tegenstander opende 1.d4, en Joris was daar niet goed op voorbereid. Oscar was de rust zelve en schoof zijn tegenstander vakkundig van het bord (3-1).

De ramp vond plaats in ronde 6. Tegen Magnus Leidsche Rijn E1, een superteam waar alle spelers een rating hebben boven de 1000, en nr 1 op het moment van spelen. Joep miste een combinatie en verloor een stuk, Mees speelde te snel in de opening en werd getruukt, Oscar speelde een hele lange partij maar verloor uiteindelijk een paar pionnetjes en daarmee de partij, Joris verloor na een dame voor te hebben gestaan. Dat overkomt iedereen wel eens bij grote spanning (0-4).

De laatste ronde moest met grote cijfers worden gewonnen, wilde het team nog kans maken op een ereplaats. Het werd een snelle overwinning van 3-1 tegen De Paardesprong E1. Het werd nu afwachten op wat de rest van het veld zou doen ... en toen kwam de uitslag ... Almere werd 5de en toen kwam de 4de plek... en die was voor RSR Ivoren Toren E1!!! Voor de club een historische plek. We werden 4de met een hele grote beker. Trots gingen we nog met zijn allen een ijsje eten en voldaan naar huis.
Top 9 eindstand NK E-teams na 7 ronden:

  Team           MP BP 
1. Magnus Leidsche Rijn E1  13 25½
2. ESV E1          13 21
3. Voorburg E1        11 18½
4. RSR Ivoren Toren E1    10 17½
5. Almere E1         10 16
6. Matadoren E1        9 17
7. ESV E2           9 16½
8. SMB E1           9 16
9. VAS E1           9 15

Individuele score RSR Ivoren Toren E1:
bord 1: Joep  4 uit 7
bord 2: Mees  3½ uit 7
bord 3: Oscar 6 uit 7
bord 4: Joris 4 uit 7
Bron foto 1: Organisatie NK E-teams 2018