Jeugdnieuws: Joaquin bij het NK D jeugd 10-11-12 mei in Rijswijk

door Robert Aarts, 14 mei 2018


Joaquin was 10-11-12 mei aanwezig bij het NK D jeugd in Rijswijk. 50 kinderen hadden zich gekwalificeerd voor dit toernooi, er was echter maar één plek voor de WK in Compostella en één plek voor de EK in Riga te verdienen. Machteld van Foreest was torenhoog favoriet, zeker na haar overwinning bij het NK C jeugd een week eerder. Voor de EK-plek waren meerdere favorieten; kinderen die een nationaal kampioenschap en/of een aantal Grands Prix hadden gewonnen. Tommy Grooten bijvoorbeeld won afgelopen maand Spijkenisse categorie B én het NK E jeugd. De wedstrijdspanning was goed te merken en een aantal ouders probeerde krachten los te maken bij hun kind door te bidden of door hun kind te besprenkelen met water uit Lourdes (!!!?)

Joaquin kon meteen vol aan de bak tegen Ciro Catalan, één van de favorieten. Joaquin en Ciro zaten uiteindelijk als laatste tweetal in de zaal, na een strijd van 2,5 uur werd het remise. Vol vertrouwen ging Joaquin daarna de partij in tegen Mees de Heij en die won hij! Daarna moest hij echter tegen Loek van Hagen, de Noord Oost kampioen t/m 18 jaar, en die was duidelijk te sterk.

Op de tweede dag begon Joaquin tegen Daniel Knol, de winnaar van de GP Caissa Amsterdam. Weer een hele lange strijd waarbij Daniel in het eindspel net iets beter uitkwam. Helaas dus verlies en enige teleurstelling bij Joaquin. Hij kreeg nu echter een lichte tegenstander, waardoor hij snel weer een punt te pakken had. Daarna weer een hele lange partij, nu tegen Muhammad Saad. Het complex was zo goed als uitgestorven, toen het na 2,5 uur remise werd.

Op de derde dag begon Joaquin tegen Ansh Jakhari. Joaquin verkeek zich op de wijze waarop een stuk door Ansh geslagen kon worden, waardoor opeens een loper zijn stelling binnendrong en hij de partij verloor. De volgende pot was tegen Florian Molanus, kampioen van het toernooi in Meppel. Weer een lange strijd, dit keer echter winst voor Joaquin! De laatste partij was tegen Shrey Jaitly, GP winnaar van Zaandam en Alkmaar. Hij was één van de toernooifavorieten maar door een blunder in de vorige partij was hij behoorlijk van slag. Joaquin kon profiteren en won overduidelijk. Met 5 uit 9 een prima toernooi en uiteindelijk een 19e plek (gedeeld 14-22 van 50 spelers).

Machteld pakte zoals verwacht met overmacht de titel met 8½ uit 9. Eline Roebers die een matig NK C had gespeeld, kwam nu beter voor de dag en haalde met 7 uit 9 de tweede plek. De kinderen kregen allemaal een mooi aandenken mee en om 19.00 konden we na drie lange schaakdagen weer naar huis.