Jeugdnieuws: verslag Grand Prix Maassluis; het Corry Vreekentoernooi

door Margreet, 24 april 2018


Op zaterdag 21 april was het weer de beurt van de Schaakvereniging Maassluis om het Grand-Prixtoernooi te organiseren. Het is genoemd naar Corry Vreeken die tussen 1960 en 1970 5x dameskampioen schaken van Nederland is geweest. Ze schaakt nog steeds, nu in Maassluis en ze was ook bij het toernooi aanwezig om de prijzen uit te reiken. Ze vertelde me dat ze nu bijna 90 jaar is! Het was een prima locatie voor de schaakouders, die lekker in het zonnetje konden zitten. Tevens konden ze luisteren naar jonge muzikanten uit Maassluis. De speelzaal zelf was rumoerig; het ene schaakkind ging daar beter mee om dan de ander.

Van onze club waren er maar liefst 11 deelnemers (op een totaal van 52). In de hoogste groep Qian en Joaquin; in groep 2 Joris, Aristarch en Oscar; in groep 3 David; in groep 4 Robin en Jungbin; in groep 5 Zacciah; in groep 7 Lois en in groep 8 Tycho. We waren er dus op voorbereid dat er wel weer wat prijzen zouden vallen!

Tycho was naar mijn smaak te laag ingedeeld; hij zat in de laatste groep. Hij walste dus over alle anderen heen, totdat hij voor de laatste partij had berekend dat de eerste plaats hem niet meer kon ontgaan, zodat hij daar zijn best niet meer voor hoefde te doen..... Hij had wel gelijk met die eerste plaats maar ik zou toch maar oppassen met dat soort berekeningen, de regels zijn niet altijd hetzelfde bij in punten gelijk eindigen. Toch gefeliciteerd met 6 uit 7!

Lois deed het weer prima, ze speelt nooit te snel en let goed op dat ze geen stukken weggeeft. Daar kunnen veel kinderen nog wat van leren! Ze schaakt nog niet lang dus komt ze wat ervaring tekort maar dat trekt wel bij want ze gaat regelmatig naar een toernooi. Ze haalde een keurige 4e plaats (met beker!) met 4 uit 7. Ik geloof dat Angelo nog eens de batterij in de les moet behandelen, want ze kon daar een prachtige snelle overwinning mee halen. Ze won nu ook maar pas een tijdje later, omdat ze de batterij niet had gezien.

Zacciah haalde 2 punten. Die heb ik hem zien maken, hij kan het echt wel maar soms wil hij te snel en dan is een fout gauw gemaakt.

Jungbin en Robin zaten in dezelfde groep. Ze wonnen daar helaas geen van beiden een prijs. Jungbin heb ik niet zien spelen maar hij kan iedere belangstellende uitleggen waar het wel en niet goed ging. Volgende keer maar eens noteren, dan kun je het met je trainer nabespreken! Bij Robin heb ik wel gezien waar het aan lag: veel te snel gespeeld! In een paar partijen ging het heel goed maar daarna werd het wel zwaar en ik denk dat hij beter had kunnen spelen in een lagere groep. Op een warme dag zo lang nadenken is ook erg vermoeiend.

David werd 5e met 3 uit 7. Ik heb hem eigenlijk niet zien spelen, toch ook niet te snel gespeeld? Hij staat nog wel eerste in de categorie F in het GP-klassement.

Aristarch trof een zware groep. Hij speelde best goed en won van Dana Verheij, een meisje dat bij de besten van Nederland hoort! Helaas zaten er nog een paar heel goede spelers in die groep, zoals Joris en Oscar en wist hij geen prijs te behalen. Hij vond het wel heel leerzaam, en volgende keer beter dus maar!

Joris en Oscar vielen wel in de prijzen: Oscar was 2e in groep 2 en Joris 3e. Ze speelden in deze groep maar 5 rondes en haalden allebei 3 punten maar Oscar won hun onderlinge partij dus werd hij 2e.

In groep 1 ten slotte zaten Qian en Joaquin. Voor Joaquin was de groep te zwaar, hij behaalde een magere score (dat overkomt de besten ook wel eens) maar Qian was helemaal op dreef. Hij overleefde tegen Joaquin een Schots gambiet door fel op de koning te gaan jagen. Er zaten echt heel goede spelers in die groep maar hij was de beste in Maassluis en mag zich dus toernooiwinnaar noemen! Hij deed ook goede zaken voor categorie C in het GP-klassement, hij heeft de eerste plek in zicht. Gefeliciteerd!