Jeugdnieuws: verslag toernooi Magnus Leidsche Rijn 18 maart

door Robert Aarts, 19 maart 2018


In de wijk Leidsche Rijn in Utrecht, waar al jaren lang stevig gebouwd wordt, vond zondag 18 maart bij schaakclub Magnus een jeugdschaaktoernooi plaats. En niet zomaar een toernooi, er waren maar liefst 212 (!!) kinderen aanwezig. Maar het toernooi is erg strak georganiseerd, geholpen door de aanwezigheid van veel lokalen en een megagroot scherm waarop de groepsindeling en de tussenstanden stonden.

192 kinderen deden mee aan het gewone Grand Prix toernooi, de overige 20 kinderen deden mee aan een toernooi voor middelbare scholieren in viertallen. Een aantal tieners had namelijk aangegeven niet meer tegen de jonge Magnustoppers (dé grote favoriet voor het NK straks in Naaldwijk) te willen spelen, vandaar dat deze oplossing was bedacht.

Deze Magnustoppers speelden nu in de loodzware groep 1 (allen rating 1140+!), samen met, jawel, Joaquin en Jannes. Joaquin ging één keer door de tijd, maar wist toch 3½ uit 7 te halen. Ook Jannes worstelde met de tijd en haalde helaas geen enkel punt. Het zoeken naar dwingende zetten is voor beiden een leerpunt. Polle van Arendonk was uiteindelijk toernooiwinnaar.

Joep zat in groep 2, die ook sterk bezet was. Hij haalde 1 uit 7.

Bent tenslotte deed mee bij de middelbare scholieren. In de tweede partij speelde hij onnodig pat (!?, hij had nota bene heel veel tijd over), waardoor hij uiteindelijk derde werd in z'n groep met 1½ uit 3.

Eindresultaat van dit alles? Het komt niet vaak voor, maar helaas geen enkele prijs dit keer voor RSR Ivoren Toren. Maar wel veel geleerd, dus volgende keer beter.