Jeugdnieuws: verslag RSB PJK 2018 categorieën C en D

door Robert Aarts, 5 maart 2018


Op 1, 2 en 3 maart vonden de PJK RSB plaats in de Boekenberg in Spijkenisse. Hierbij het verslag van de categorieën C en D, Margreet komt nog met het verslag van de groepen E, F, G en H. Alvast een tipje van de sluier: maar liefst 5 kinderen wisten bij E-H een NK-plek te bemachtigen!

Groep C
Bij C (t/m 14 jaar) deden Qian en Jannes mee. De deelnemers in deze groep waren zeer sterk, met als absolute favoriet veelwinnaar Lucas Nguyen met een rating van 1920.

Jannes had het zwaar maar deed veel ervaring op. Hij won wel de onderlinge partij met Qian, waardoor Qian na 3 potjes nog op 0 punten stond. Laatstgenoemde wist zich echter heel goed te herstellen door een knappe overwinning op Lu Liqin en hij stond zelfs op winst tegen Lucas! Met de dame sloot hij echter de weg van de koning af, waardoor Lucas de meubels kon redden door eeuwig schaak te zetten. Jammer, maar door deze mooie resultaten werd Qian tenslotte wel 5e. Uiteindelijk ging deze remise nog een belangrijke rol spelen in het toernooi. Want ondertussen had heel verrassend Daniel Franke alle partijen gewonnen, waardoor Lucas de laatste partij moest winnen. Daniel kwam echter zelfs dik voor te staan, waardoor Lucas toch maar remise aanbood. Daniel was dus winnaar geworden én hij veroverde de enige NK-plek bij C.

Groep D
Bij D (t/m 12 jaar) deden Wesley, Joris, Joep, Bent en Joaquin mee. Er waren 3 NK-plekken beschikbaar, waarvoor op grond van speelsterkte meer dan 10 jongens in aanmerking kwamen. Een zware strijd dus.

Wesley speelde veel te onrustig en snel, verloor van Joaquin en Joris en haalde 4 uit 9. Joris had na zijn tweede plek bij groep E besloten om ook met D mee te doen en begon meteen met een spectaculaire overwinning op favoriet Alan Bakija. Hij leek zelfs een NK-plek te kunnen bemachtigen, maar verloor de laatste twee potjes. Maar uiteindelijk had hij wel 4½ uit 9 gehaald.

Joep verloor van Joaquin, maar won knap de laatste pot van Joris (revanche voor de nederlaag in groep E) en haalde keurig 5 uit 9. Bent begon stroef met 1 uit 3, maar met een tussensprint kwam ook hij uit op 5 uit 9, waarmee hij 5e werd op basis van SB én een beker won.

Dana Verheij, vorig jaar 2e bij NK E, was duidelijk de sterkste van iedereen. Muhammad Saad leek beste jongen te worden maar hij haalde maar een half punt uit de laatste twee potjes. Hierdoor werd Alan toch nog de beste jongen.

Joaquin was sterk begonnen, maar verloor van Dana en Muhammad. Hij won echter van Joep en Bent, waardoor hij met 6½ uit 9 toch nog Muhammad passeerde, 3e werd en zich plaatste voor het NK! Hierdoor werd hij het 6e kind bij RSR Ivoren Toren met een NK-plek.