Wouter speelt in de CL (5)

door Wouter, 5 februari 2024


Na een weinig opzienbarende opening en middenspel was ik (wit) na 29 zetten best tevreden over mijn stelling tegen Lucas:


Wouter Scheffer (1679) - Lucas Gortemaker (2051), na 29. ...d5.

Zwarts b-pion staat op vallen. Na Ld2 (wat anders?) vindt de computer dat wit al een pion voor staat (+1). Wits winst is dan nog ver weg, maar verlies nog verder. Maar dan wordt toch mijn gave onderschat om binnen enkele zetten een veelbelovende stelling om zeep te helpen. Ik speelde f3, om het paard op afstand te houden. Dat ging nog wel. Maar de blunder liet toen niet lang meer op zich wachten.


Stelling na 32. ...e4.

Elke andere zet dan f4 geeft alle voordeel weg. Ik dacht dat ik die zwarte pion op f3 wel kon hebben en speelde 33. Ld2?! Ja, ik ga die pion winnen! Maar na 33. ...exf3 34. Lxb4? (hebbes!!) Lxe3+ waren de rollen omgekeerd. Het paard kwam alsnog, zo irritant, op e4 binnen.

En dit werd dan de treurige eindstelling:


Stelling na 40. ...Pd2+.

Wit gaat niet meteen mat, maar hij verliest zijn loper en dat mooi en met veel moeite vrijgespeelde pionnenpaar links gaat uiteindelijk helemaal nergens naartoe. Ja, de doos in. Sterk afgemaakt door Lucas uiteraard.

Ik ben blij dat ik toch kan zeggen dat ik mijn tips van vorige week, aan mijzelf gedaan, weten jullie nog, voor drie vierde deel van de partij best goed heb opgevolgd. Doen jullie trouwens er ook gerust je voordeel mee!? Nu is het nog zaak om het de hele pot vol te houden.