Wouter speelt in de CL (4)

door Wouter, 28 januari 2024


Ik dacht me voor mijn partij met zwart tegen Paul goed voorbereid te hebben op Weense complicaties. Helaas haalde ik al op zet 5 mijn voorbereiding overhoop:


Paul Batenburg (2019) - Wouter Scheffer (1600 nog wat), na 5. ...b5?

In mijn beleving had ik deze stelling thuis al op het bord gehad. Snel spelend, vol vertrouwen dat het offer op f7 niet juist was, leunde ik tevreden achterover toen ik Paul 11 minuten over de stelling zag nadenken. Het offer is echter in alle opzichten correct.


Stelling na 7. fxe5.

De meeste schakers zullen hier rustig het paard naar e8 terugspelen en proberen om de komende aanval af te slaan. Ik vond d6 een leukere zet en die was nog niet eens zo slecht. Maar ja, hoe goed kan het zijn om je paard vrijwillig naar het abattoir te sturen? En als ik het paard laat slaan, dan is er toch geen sprake meer van een 'offer' op f7? Kost zwart gewoon een pionnetje, voor niks.

Al met al kwam de noodzaak om in paniek te raken pas veel later. Hier nog niet trouwens:


Stelling na 15. h3.

Wit staat beter dankzij zijn kracht op de zwarte velden, de open f-lijn en de pion voorsprong. Maar zwart heeft het loperpaar en zou over de a- en b-lijn kunnen (moeten) gaan drukken. Dan zal je net zien dat de computer vindt dat zwart hier al op c3 moet slaan. Ik sloeg pas op c3 toen de dame uit de penning was gegaan. Het kapot maken van de pionnenstructuur voor de witte koning kan alleen maar goed zijn voor zwart. Toch, een loper voor een paard geven, het gaat me altijd aan het hart.


Stelling na 21. Tde1.

Na zwarts volgende zet, Pc6, ging het rap bergafwaarts. De druk op d6 nekte me. Ik was ook door mijn tijd heen. Het grappige is dat als wit op een bepaalde manier verder gespeeld had en zwart heel goed, dan had de partij ook als volgt af kunnen lopen:


Analysediagram na 37. ...Ta1#.

Maar zo ging het niet verder en onze clubkampioen uit 2022 laat zich niet zomaar beetnemen. Met nul uit vier zijn er nog steeds maar weinig lichtpuntjes te ontwaren. Ik leer er wel een hoop van. En ik heb voor mezelf wat tips op een rijtje gezet:

   1.Als je openingsvarianten voorbereidt, zorg dan dat je je die goed herinnert als je achter het bord zit.
   2.Raak pas in paniek als er reden toe is. Zie ook tip 7.
   3.Een loper is niet per se meer waard dan een paard.
   4.Het is geen schande om een verdedigende zet te doen.
   5.Probeer te voorkomen dat je een half uur minder tijd hebt dan je tegenstander, zeker als die meer dan 300 ELO-punten meer heeft dan jij.
   6.Drink niet te veel tijdens de partij. Voorkom dat je elke 10 minuten naar de WC moet. Zie ook tip 5.
   7.Het is het beste om helemaal niet in paniek te raken.
   8.Probeer rustig te blijven en hou vertrouwen in je stelling. Dat is beter voor brein en blaas. Zie ook tips 6 en 5.

Volgende keer ga ik kijken of ik mijn eigen aanbevelingen in de praktijk weet te brengen. Ik hou jullie op de hoogte.