Wouter speelt in de CL (3)

door Wouter, 22 januari 2024


Afgelopen vrijdag speelde ik tegen Maxim de derde partij in de Champions League. Ik was vol goede moed, want ik had hem een paar weken terug verslagen. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En natuurlijk is Maxim de betere schaker. Na zet 7. was de stelling als volgt:


Wouter Scheffer (1687) - Maxim Le Clercq (1970) na 7. ...Lg4.

Niks bijzonders zou je zeggen, jullie herkennen de Benoni-structuur.

Maar, zwart heeft de witveldige loper uitgespeeld, terwijl de ontwikkeling aan de koningzijde nog gaande is. Mijn eerste ingeving was hier 8. Db3. Maxim legde mij naderhand uit dat zwart graag een licht stuk ruilt op f3, omdat zwart minder ruimte heeft. Ik zou denken dat zwart die loper gaat missen op de damevleugel. Dat vindt de computer ook, alleen vindt hij 8. Da4+ nog beter. Het beste voor zwart is dan om de loper weer terug te spelen, waarna de witte dame alsnog op b3 terecht komt. Het is lastig om je eigen gedachtekronkels te volgen op zo'n moment, achter het bord, maar ik dacht dat het zouteloze 8. h3 sowieso een nuttige zet zou zijn, om een toekomstige uitval van het paard naar g4 en e5 uit de stelling te halen. En Db3 vond ik te spannend op de een of andere manier. Dat soort gedachten moet ik dus nog (steeds) afleren. Na Db3 moet zwart slaan op f3. Wit slaat terug en hoeft zich niet te bekommeren om zijn kapotte pionnenstructuur. Want zwart moet nu zijn b-pion gaan dekken en alle manieren leiden tot een klein voordeel voor wit. Een vroeg e5 ligt op de loer, of anders komt er een wit paard op b5.

Het volgende interessante moment deed zich al snel daarna voor:


De stelling na 9. ...Lg7.

Schaak geven of niet, dat is de vraag. Patzer sees check, patzer gives check, zou Fischer gezegd hebben. Dus gaf ik geen schaak. Helaas, dat was de beste zet. En dan moet met zwart het juiste paard spelen, en dat is niet het paard op b8. Doet zwart dat wel, dan volgt 11. Lg5, h6 12. Lxd7+ Kxd7 (gedwongen), etc. De koning staat in het midden en gaat het daar niet naar zijn zin hebben. In elk geval is dat niet het soort stellingen waar Benoni-spelers van houden.

Dan de stelling na 14. ...Tfe8:De witte dame staat in een penning. Hier kreeg ik angstbeelden van een zwart offer op e4 en f5 erachteraan. Maar, vanwege de druk op veld d6 zou dat niet goed geweest zijn. Was al wat lastiger te zien, maar toch gewoon een kwestie van rekenen.

Het volgende, treurige, moment kwam na 17. ...Pc5.Wit gaat zijn e-pion of a-pion verliezen. Een zwart paard op b3 leek me ook geen aanlokkelijk vooruitzicht. Dus ik sloeg het paard. Ik wist dat me dat een stuk had moeten kosten (ziet u het?). Maar ik werd gespaard. De computer laat zien dat wit na het rustige 18. Le2 minder staat, maar nog lang niet verloren. Natuurlijk speelde Maxim dit voordeel goed uit en ik gaf na 32 zetten op toen ik twee pionnen achterstond.

Dus, na drie ronden is de stand aldus: 0 uit 3. Dat kan beter.