Beste leden,

door Wouter, 7 januari 2024


Op de valreep wens ik jullie een gelukkig nieuwjaar. In speelkracht toenemen, dat is elk jaar mijn goede voornemen. Vorig jaar lijkt dat me redelijk gelukt te zijn. Mijn rating kruipt richting de 1700. En, ik plaatste me voor de Champions League. Nu vlei ik me graag met de gedachte dat ik eindelijk bewezen heb dat ik een beetje kan schaken. Maar tegelijkertijd bekruipt me het gevoel dat het waarschijnlijker is dat onze vereniging aan sterkte heeft ingeboet.

En inderdaad, sinds 2000, het jaar waarin ik lid werd, heb ik veel, tientallen, sterke schakers (veel sterker dan ik) de club zien verlaten. Gelukkig kwam er altijd vers bloed voor in de plaats, maar in zijn algemeenheid gesproken zijn we met zijn allen minder sterk dan onze vereniging, pak hem beet, 10-15 jaar geleden was.

Er zijn natuurlijk ook lichtpuntjes. Kijk naar onze "oudere" jeugdigen, de eigen kweek: grote beloftes die de verwachtingen nu waar maken en zich met gemak staande houden onder de senioren, en in de hogere teams spelen. De inzet van onze geweldige jeugdtrainers werpt zijn vruchten af.

En op de een of andere manier wandelen er om de zoveel tijd nieuwe leden bij ons binnen die behoorlijk goed kunnen schaken. Zo hebben wij recentelijk Tjerk Tinga in onze gelederen opgenomen, met een rating van tegen de 2000.

Op 5 januari speelde ik tegen hem onze eerste partij in de Champions League. Het leek me aardig om mijn belevenissen in de Champions League op deze plaats met jullie te gaan delen.

Ik had zwart en we speelden de Engelse opening. Ik ruilde vrijwillig een loper voor een paard. Na 12 zetten stond de volgende stelling op het bord (zwart is aan zet):


Tjerk Tinga - Wouter Scheffer; stelling na 12. dxe4

Zwart is prima door de opening gekomen en heeft nu een sterke zet. Die ik niet zag. Jullie wel?

Juist, 12. ...Lh3! De loper kan niet geslagen worden, wit moet rokeren waarna zwart de lopers ruilt. De angel is uit wits stelling en zwart heeft met zijn torens op de open lijnen gemakkelijk spel. Ik sloeg de pion met het paard en mijn stelling ging uiteindelijk ten onder aan de sterkte van het loperpaar. Nog 13 van dit soort potjes te gaan ...