Spaan wint de Voorronde

door IWL Michael, 3 januari 2023


Dit kopje had ik twee of drie weken ook al kunnen schrijven toen duidelijk werd dat de top drie de laatste rondes voor gezien hield. Ook was het al duidelijk dat Miguel tweede en Joost als derde zouden eindigen. Mees (hoefde als Swiss-winnaar slechts bij de beste 12 te eindigen) en Mark zouden zich volgens mij altijd wel plaatsen voor de Champions League door hun bye in de laatste ronde. Joaquin, ook met een bye, moest hopen dat de uitslagen goed zouden vallen.

Maxim speelde tegen Paul Tromp. Maxim had slechts nog een minieme kans om zich te plaatsen voor de Champions League, Paul had daarentegen zeer goede kansen bij een overwinning. Paul kwam echter beroerd uit de opening en toen hij twee pionnen achter stond geloofde hij het wel. Paul heeft nog meerdere keren in de top 3 gestaan, maar vanaf ronde 14 ging het toch mis.

Homayoun moest winnen van Zoran, terwijl Zoran wel genoeg moest hebben aan een gelijkspel. Zoran won zelfs en is overtuigend door.

Herman Keetbaas had nog een kansje als hij zou winnen van Robbert. Ik had het idee dat Robbert ietjes beter stond wegens iets een betere pionnenstructuur. Maar plots liet Robbert een winnende combinatie toe en kon hij mat niet meer voorkomen. Herman stond op dit moment op promoveren en was afhankelijk van de laatste partij. Als Paul Batenburg zou verliezen, dan zou Herman doorgaan.

Clubkampioen Paul Batenburg zou aan een gelijkspel genoeg moeten hebben tegen Bahman. In een ongelijk loper middenspel met ook dames op het bord had Paul de betere kansen. Passiviteit van Bahman werd afgestraft waarna de matdreigingen niet meer voorkomen konden worden. Dus Paul door.

Dus geplaatst voor de CL zijn: Spaan, Miguel, Joost, Zoran, Paul Batenburg, Mark, Joaquin en Mees (zelfs bij beste 8 geëindigd). Miguel heeft echter laten weten niet aan de CL te kunnen deelnemen. Hierdoor zal Herman Keetbaas als nummer 9 toch onverwacht CL spelen.

Komende vrijdag 6 januari start de tweede cyclus. De spelers die niet geplaatst zijn voor de CL komen uit in de Swiss League.