Spannende ontknopingen in laatste ronde van de Voorronde

door IWL Michael, 30 januari 2022


Op vrijdag 28 januari was de laatste ronde van de Voorronde. De tussenstand bovenin na 13 rondes was als volgt.De beste zes (Spaan, die zich teruggetrokken heeft, niet meegerekend) zouden zich plaatsen voor de Champions League. Paul Batenburg was sowieso al zeker.

De laffe/verstandige remise na 10 zetten tussen Mark en David was dan ook wel te verwachten, want beiden zijn dan geplaatst.

Maxim en Joaquin (of in ieder geval een van de twee) deden hier gelukkig niet mee en de partij eindigde in een overwinning voor Maxim. Maxim gaat dus door en Joaquin is afhankelijk van andere uitslagen.

De partij tussen Alda en Bas was sowieso interessant. Alda had genoeg aan remise. Bas moest winnen en dan is Alda afhankelijk van andere uitslagen. Alda won en heeft zich geplaatst.

Dan was er nog één plekje over voor degene die op 8 punten zou eindigen met de meeste weerstandspunten. Michiel, die won van Arend, was het meest gelukkig met een minimale voorsprong van een half weerstandspunt op Joaquin. De eindstand bovenin is:Omdat het verschil zo minimaal was, heb ik nog de nodige resultaten dubbel gecheckt. Helaas ontdekte ik nog een administratieve fout bij Michiel, want deze zou een halve wedstrijdpunt meer moeten hebben en is dus nog overtuigender geplaatst. Het heeft verder gelukkig geen invloed op wie voor de CL zijn geplaatst.

Het is maar goed dat Maxim geen remise heeft gepakt, want dan was hij eigenlijk buiten de boot gevallen.

De fout was als volgt ontstaan. In het indelingsprogramma Sevilla heb ik custom afwezigheden (Coppa, Extern, Uitzonderlijke situatie) gedefinieerd en aan deze 0.5 punt toegekend. Er zijn echter ook een aantal standaard afwezigheden die altijd in het lijstje staan. Dit zijn bijv. 'afw met bericht', 'afw zonder bericht' en eentje die toevallig ook 'Extern' heet. En aan deze Extern blijkt 0 punten toegekend te zijn. Bij Michiel en een paar anderen had ik deze Sevilla's Extern i.p.v. mijn eigen Extern geselecteerd. Om deze fout in toekomst te vermijden heb ik mijn Extern hernoemd naar 'Externe Comp'.

Ik baal ervan dat ik deze fout niet eerder ontdekt heb, want dan was de laatste ronde nog spannender geweest. Mark en David hadden dan niet zomaar remise kunnen spelen.

De gecorrigeerde eindstand is: