Spaan clubkampioen in laatste ronde

door IWL Michael, 27 juni 2021


Vorig seizoen leek Spaan goed op weg om clubkampioen te worden, maar dat feest ging niet door omdat de competitie noodgedwongen afgebroken moest worden.

Ook dit seizoen had Spaan weer een mooie voorsprong opgebouwd op de rest, en leek het weer een kwestie van tijd voordat het kampioenschap beslist werd. Het werd toch onverwacht heel spannend en kwam het aan op de laatste speelronde, omdat Jason na een eindsprint weer in wedstrijdpunten gelijk was gekomen. Ook Paul Tromp met half punt achterstand had een theoretische kans, maar heeft zich moeten afmelden en haakte af. Spaan zou kampioen zijn als hij een minstens zo goed resultaat als Jason zou behalen.

Jason was als eerste klaar en moest tegen Herman keetbaas genoegen nemen met remise in een dame eindspel. Spaan had dus genoeg aan remise tegen Arend maar pakte de volle winst en is dus clubkampioen 2020-2021!

Hier is het verslag van de kampioen zelf:
"Jason dacht eerst dat Herman en ik tegen elkaar moesten spelen en hij tegen Joaquin. Helaas pakte het voor Jason wat ongunstiger uit, met zwart tegen de onbevangen spelende Herman is altijd gevaarlijk. Om kampioen te worden moest ik flink op winst spelen tegen Arend, een gedegen speler die niet makkelijk te verslaan is. In het Russisch wist ik een afwijkend systeempje op te zetten, niet het paard terugtrekken naar f3, maar naar c4. Voordeel hiervan is dat alle stukken op het bord blijven en een asymmetrische stelling ontstaat. Arend wist niet het juiste plan te vinden, waardoor ik ruimtevoordeel kreeg en uiteindelijk tactisch de winst binnen kon halen. Na een start van 9½ uit 10 heb ik het kampioenschap bijna nog weten te verpesten. Eind goed, al goed."