HZ internationaal schaaktoernooi, 6 - 13 augustus in Vlissingen

door Robert Aarts, 22 augustus 2022


Er werd op diverse plekken geschaakt in de zomer door spelers van RSR IT. Er waren bijvoorbeeld diverse kinderen aanwezig bij de ONJK in Enschede, waar mooie resultaten gehaald werden. Zo werd Mees eerste bij de C met 7½ uit 9 en Oscar K. tweede bij de E met 9½ uit 13.

Joaquin had voor een week Vlissingen gekozen waar iedere avond bij de HZ University of Applied Sciences een schaakronde (alleen op zondag ook een middagpartij) zou plaatsvinden. Een fijn concept, want daardoor konden we overdag andere activiteiten ondernemen. Het was wel een sterk deelnemersveld en er was sprake van een format waarbij alle ratings bij elkaar zaten. Maar liefst 203 schakers uit diverse landen deden mee.


Vrijdag 5 augustus konden we al een presentatie volgen van ex-wereldkampioen Ruslan Ponomariov. Hij presenteerde een aantal stellingen uit het boek From Ukraine with love for chess en vertelde grappige anekdotes uit zijn eigen schaakcarrière.


Zaterdagavond werd er dan echt begonnen. En bleek Joaquin zomaar naast clubgenoot Maxim te zitten!Joaquin moest tegen een 2000+ speler. Dat ging lange tijd goed, maar na 4 uur spelen gingen de spullen in de doos. Maxim had een zware partij, kwam verloren te staan, maar tegen middernacht gaf zijn tegenstander een paard weg en haalde Maxim toch een punt binnen.


Op zondag waren er twee partijen. In de middag leek Joaquin een punt binnen te halen tegen een 1900+ speler, maar in tijdnood ging het na bijna 6 uur spelen mis. Grote teleurstelling maar er moest 's avonds ook nog gespeeld worden. Snel naar de snackbar en daarna weer achter het bord. Die pot werd gelukkig wel gewonnen, het eerste punt was binnen! We hadden nog net tijd om een ijsje te halen!Maandag een bezoek aan de reptielenzoo Iguana. Een opvallende bewoner is de slang die ooit uit de wc van een hotelkamer naar boven kwam. In de kamer ernaast bleken dierensmokkelaars te zitten, die dus opgepakt konden worden door de politie.

Daarna gingen we goed eten voordat de avondpartij begon.


En de pot tegen de rapidkampioen van Vlissingen was weer een lange zit. Remise leek zeker mogelijk, maar weer deed tijdnood Joaquin de das om en na vijf en half uur schaken moest Joaquin opgeven.

Op dinsdag was er gelukkig weer een winstpartij. De volgende stellig kwam na de Hollandse opening op het bord:


De tegenstander van Joaquin speelde 19...c6 en Joaquin kon daarna het mooie 20.Dxd5! spelen. De dame kan door de penning niet geslagen worden en de zwarte toren op g8 staat aangevallen. Er volgde 20...Tg7, waarna Joaquin een toren offerde met 21.Txc6. Na 21...bxc6 volgde 22.Lxc6+ en na 22...Ke7 was het binnen een paar zetten mat met behulp van dame en toren. Weer een punt binnen.

Ondertussen werd het steeds zonniger dus woensdag maar honkballen op het strand.


's Avonds moest Joaquin tegen OKD-winnaar Jorik Klein. Die was duidelijk een maatje te groot, verlies voor Joaquin. De volgende dag was het heet, snel naar het strand en de zee in. Wel oppassen voor de grote boten.


Donderdagavond weer een lange zit, maar nu werd het punt wel binnengehaald. Vrijdag was het zo heet dat we geen trek meer hadden in avondeten en een Belgisch broodje was voldoende voordat het schaken begon.

Joaquin kwam in zijn partij tegen een oudere man in de Najdorfvariant van het Siciliaans. Die variant kent Joaquin best goed, maar zijn tegenstander bleek deze stelling al zijn hele leven te spelen. Die liep dus voornamelijk vrolijk rond door de speelzaal terwijl de hersens van Joaquin aan het kraken waren. Helaas verloren en door de hete nacht liepen we weer terug naar onze slaapplek.

Zaterdag was het nog heter, gelukkig was de temperatuur in de speelzaal oké. Joaquin speelde het Londen-systeem en de tegenstander was erg overtuigd van zijn positie in de stelling want hij wandelde ontspannen rond in de zaal. Joaquin kwam echter beetje bij beetje beter te staan en hij wist uiteindelijk de vijandelijke verdediging te slopen. Punt erbij en hij sloot het toernooi af met 4 uit 9. Joaquin was best wel tevreden over de schaakweek hoewel hij graag van een 1900+ speler had gewonnen. Clubgenoot Maxim sloot door winst in de laatste ronde een prima toernooi af met 5½ uit 9.

Het toernooi werd gewonnen door GM Bharathakoti met 8 uit 9, die een punt voorsprong had op de nummer twee, GM Ponomariov. IM Liam Vrolijk werd derde en haalde een derde GM norm.