HSG Open, 21-23 juni 2024 (en nog iets over Den Haag teams 29 juni)

door Robert Aarts, 3 juli 2024


Maar liefst 282 schakers hadden de weg gevonden naar Hilversum om mee te doen met het HSG Open. Het toernooi bestond uit drie speeldagen waarbij per dag 2 partijen gespeeld werden. Het tempo was 1 uur en 50 minuten per partij plus 10 seconden per zet erbij. Er was sprake van een sterke bezetting, bijna de gehele top van de Nederlandse jeugd was wel aanwezig. Er waren vanuit RSR IT ook veel deelnemers, in groep A (127 deelnemers) waren dat Mees, Bent, Joaquin, Oscar en Homayoun. In groep B (114 deelnemers) waren dat Jungbin, Esko, Rik en Amir.

De locatie, het Amrâth hotel Lapershoek, was erg in orde. Dicht in de buurt van het centrum van Hilversum en van het Media Park, waar ik zaterdagmiddag op bezoek ging. Verder een mooie en rustige omgeving, de zalen waren ruim en de airco deed het gelukkig prima, want buiten werd het zondag best wel warm.Toch een puntje van kritiek, de horeca was voor een schaaktoernooi behoorlijk pittig geprijsd (€3 voor een koffie, €8,50 voor een tosti) en er was ook niet veel personeel. Gelukkig waren er in de buurt prima eetgelegenheden, hoewel de tijd om te eten niet heel ruim was. Zo had Joaquin zondag maar 10 minuten om te lunchen tussen twee partijen in, maar ik zag dit gelukkig al aankomen en had wat broodjes bij de AH gehaald.


Maar het was verder een prima toernooi en er werden mooie resultaten gehaald door de schakers van RSR IT. Mees haalde in de A-groep heel knap 4½ uit 6, waarmee hij 11e werd en een klein prijsje won. Joaquin, Bent en Oscar hadden 3 punten waarmee ze respectievelijk 70e, 72e en 75e werden. Homayoun werd 77e met 2½ punten.

Jungbin werd 7e in de B-groep met 4½ uit 6, Amir 64e met 3 punten, Rik 66e met 2½ punten en Esko had het zwaar en werd met een half puntje 113e.

Na afloop van het toernooi werd er gewoon nog fanatiek doorgeschaakt.Joaquin, Bent, Mees en Jungbin namen hun goede vorm mee naar het HSB (open) Rapid voor Teams een week later en behaalden daar de eerste plek (van de 25 deelnemende teams)! En daarvoor kregen ze naast de gebruikelijke blingbling ook een mooi geldbedrag.