Weekendtoernooi Goirle,
25 – 27 augustus

door Robert Aarts, 1 september 2023


In het zeer fraaie Cultureel Centrum Jan van Besouw was 25, 26 en 27 augustus het weekendtoernooi van Goirle. Er deden 119 schakers mee, verdeeld over drie groepen. Het toernooi bestond uit zes rondes: vrijdag eentje, zaterdag drie en zondag twee. Het speeltempo was 90 minuten per persoon met een increment van 30 seconden per zet. Vanuit RSR Ivoren Toren waren er vijf deelnemers, namelijk Jungbin, Jungmin, Joaquin, Mees en Oscar.


Oscar en Mees zaten in de zware A-groep, maar deden goed mee. Beiden hadden ze de score van 3½ uit 6, waarmee ze respectievelijk 10e en 8e werden. Ze liepen maar net de ratingprijs en jeugdprijs mis.

In de B-groep had Jungbin een zwaar toernooi. Hij werd 36e met 2 punten. Jungmin kwam uit op 2½ punten en werd daarmee 31e.

Joaquin deed bovenin mee in groep B. In ronde 3 kwam de overwinning na meer dan 4 uur spelen uit z’n tenen, in ronde 4 boekte hij een belangrijke overwinning op koploper Ethan Chua. Op het einde van de partij zat een mooie stappenplancombinatie:


Joaquin staat al behoorlijk voor in de partij, maar het wordt er nu niet beter op voor Ethan: 27.a3? (Th8 was hier nodig) Dh1+ 28.Ka2 Dh7 29.Txf8+ Kxf8 en Ethan gaf een paar zetten later op.

Door de laatste partij te winnen kwam Joaquin op gelijke hoogte met Jasper Kools, de jeugdleider van de Eerste Goirlese Schaakclub. De eerste twee geldprijzen werden verdeeld tussen Joaquin en Jasper, op basis van weerstandspunten won Joaquin de B-groep met 5 uit 6. Winnaar van de A-groep en dus winnaar van het toernooi werd Rick Lahaye met 5 uit 6.