Maxim de beste met Fischer

door IWL Michael, 9 augustus 2021


Afgelopen vrijdag 6 augustus 2020 hebben we een Fischer (ook bekend als Chess690) toernooi gehouden. Ondanks de zomermaand kwamen toch nog 12 schakers opdagen.

Bij deze schaakvariant wordt de beginstelling van de stukken random gehusseld, wel onder bepaalde voorwaarden. Aan openingstheorie heb je dus niets. Het is af en toe zelfs oppassen in het begin. Zo ging ik er tegen Leonardo snel af toen hij mijn gerokeerde koning aanviel en ik geen stukken had die in de verdediging konden meedoen. Maar heb ik zelf iemand al na vier zetten mat kunnen zetten tegen een nota bene gerokeerde koning.

Zoals wel een beetje te verwachten was er af en toe verwarring over of er wel of niet gerokeerd mocht worden en hoe dan precies. Maar eigenlijk is het niet zo moeilijk als je het een beetje doorhebt. Zelf bekijk ik het als volgt. De koning moet vrij kunnen lopen naar het rokadeveld (de rokadetoren mag wel in de weg staan). Ook de toren moet vrij kunnen bewegen naar het rokadeveld (alleen de koning mag in de weg staan). Zie ook mijn vorige verslag (waarbij ik dit toernooi aankondigde) waar ik voorbeelden gaf.

Maxim won dit toernooi overtuigend met 6½ uit 7, al werd het pas in de laatste ronde definitief beslist. Alleen aan Bahman werd een halfje afgestaan, waarbij Maxim een vrijpion van Bahman moest stoppen door eeuwig schaak te geven.

Voor de uitslagen en eindstand zie hier.