Fischer (Chess960) toernooi op 6 augustus

door IWL Michael, 5 augustus 2021


De clubavonden in augustus gaan door. Komende vrijdag houden we een Fischer-toernooi. Het wordt een Zwitsers toernooi met 7 rondes met 9m + 3s/zet.

Om mee te doen is het voldoende om aanwezig te zijn om 20.15 uur. Als je ietjes later aanwezig bent of pas in een latere ronde wilt instromen laat het me dan weten. We beginnen dan uiterlijk om 20.30.

In deze schaakvariant worden de stukken in de beginstand random gehusseld. Wel geldt de voorwaarde dat de lopers op verschillende kleur veld staan en dat de koning ergens tussen de twee torens staat.
Verder gelden de normale schaakregels, alleen de regels voor rokades zijn wat uitgebreider. Deze luiden als volgt (vanuit Wits perspectief).

1) Bij een korte rokade eindigt de koning op g1 en de toren op f1. Bij een lange rokades eindigt de koning op c1 en de toren op d1. (Het is mogelijk dat de koning of toren helemaal niet beweegt tijdens de rokade).
2) Om te kunnen rokeren mogen de koning en betreffende toren nog niet bewogen hebben.
3) De koning mag niet schaak staan.
4) De velden waarover de koning bij de rokade zou moeten lopen mogen niet aangevallen zijn, m.a.w. de koning mag niet door schaak lopen. (Deze beperking geldt niet voor de toren.)
5) Alle velden waarover de koning beweegt bij de rokade moeten leeg zijn (de koning en betreffende toren zelf uitgezonderd). Hetzelfde geldt voor de velden waarover de toren beweegt.

Dit zijn voorbeelden waarbij Wit kort mag rokeren (koning eindigt op g1 en de rechter toren op f1):Dit zijn voorbeelden waarbij Wit lang mag rokeren (koning eindigt op c1 en de linker toren op d1):In onderstaande voorbeelden mag er niet gerokeerd worden.

De loper op e1 zit in de weg voor 0-0, want daar moet de koning overheen lopen om f1 te bereiken:0-0-0 mag niet omdat Pb1 in de weg zit, aangezien de toren hier overheen moet om d1 te bereiken:0-0 is verboden want de koning staat schaak:0-0 mag niet want zwart valt veld e1 aan met de dame waarover wits koning heen zou moeten bewegen om f1 te bereiken: