50 jaar lid

door Ed van Doorn, 28 december 2022


Volkomen onverwacht werden op vrijdag 25 november de partijen onderbroken vanwege de mededeling dat iemand 50 jaar lid was. Onderzoekend keek ik rond om na te gaan wie dat zou kunnen zijn. Snel werd duidelijk dat het om mijzelf ging en vervolgens werd ik gedecoreerd met een gouden erespeld van de KNSB. De eervolle onderscheiding was door het bestuur aangevraagd.

Waarom ben ik lid geworden? In de zomer van 1972 speelde Fischer tegen Spassky om het wereldkampioenschap. Aan deze wedstrijd werd in de media veel aandacht besteed. In de partijen die ikzelf destijds speelde ondervond ik weinig tegenstand. De directe aanleiding om mij aan te melden was een klein artikel in de Havenloods waarin een kennismakingstoernooi werd aangekondigd.

Wat is er in de loop van de jaren veranderd? Vele jaren waren we een rumoerige vereniging waarin de leden meestal met hun achternaam werden aangesproken. De partijen werden in de rook van vele sigaren en shag gespeeld. De hoogste elo-rating was naar schatting 1850-1950.

We spelen tegenwoordig rookvrij in een rustige koude omgeving. De hoogste rating is meer dan 2100. Al vele jaren hebben we een actieve jeugdafdeling.

Met genoegen kijk ik terug en vooruit.


Ed bewondert de erespeld die hij van secretaris Arrian heeft ontvangen.