Jeugdnieuws: RSR Ivoren Toren goed vertegenwoordigd op het Erasmiaans Schoolschaaktoernooi

door Femke, 3 april 2022Op zaterdag 2 april werd het Erasmiaans schoolschaaktoernooi georganiseerd. Dat is een jaarlijks schoolschaaktoernooi waarbij in een team van vier à zes kinderen van dezelfde school wordt gespeeld. Dat is natuurlijk geen RSR Ivoren Toren aangelegenheid, maar er deden zoveel kinderen mee die bij RSR Ivoren Toren spelen dat we er toch graag een stukje aan wijden.


Van de basisschool Quadratum waren er maar liefst 19 kinderen die enthousiaste waren om mee te doen. 7 daarvan spelen ook bij onze club, dus het is wel duidelijk waar het enthousiasme door werd aangewakkerd! Tycho, Badr, Joop en Fender vormden het team De Koplopers die zich inschreven voor de kampioenspoule A (daar was één plaatsje voor het NK schoolschaak te verdienen), Luka en Kore maakten onderdeel uit van het team De Rode Lopers en speelden in poule B en Ida vormde samen met een heel aantal andere kinderen uit haar klas het team De Voorlopers dat werd ingeschreven in poule D. Tijdens de schaaklessen op school werden de laatste strategieën nog even doorgenomen (en toch ook maar even de tegenzetten) en daarna waren de kinderen er helemaal klaar voor.


Tussen de wedstrijden was er tijd om te Schaken tegen de Beer!

Het toernooi werd om 10 uur geopend en na uitleg van de regels kon er gestart worden. De oudere kinderen speelden boven in de aula en de jongere kinderen speelden in de gymzaal van het Erasmiaans Gymnasium. De ambiance en herrie waren wel een wereld van verschil. Boven was slechts het aantikken van de schaakklokken te horen tijdens het spelen. In de gymzaal konden de kinderen zichzelf waarschijnlijk amper horen denken.


Team De Voorlopers met oa Ida

De groep waar Ida in zat begon met tien spelers in twee teams, De Hardlopers en De Voorlopers, maar had door omstandigheden na twee rondes nog maar zes spelers over. Zij gingen samen verder in één team: De Voorlopers. Het resultaat was een heerlijke dag met veel lol en een plek in de middenmoot. Ook als er een potje snel verloren werd was dat niet erg want dan was er extra tijd om te 'Schaken tegen de Beer'. Voor Ida was het de eerste keer dat ze aan een echt toernooi meedeed, dus dat was al een overwinning op zich! En als je dan een mooi mat achter de paaltjes weet te zetten smaakt dat natuurlijk naar meer.


Kore zit er klaar voor!

De Rode Lopers, met onder andere Luka en Kore, gingen in de ochtend gelijk goed van start en ook in de middag wisten ze dat niveau vast te houden. Niet iedereen uit dat team heeft veel schaaktoernooien gespeeld of heeft ervaring met spelen met de klok, dus het was heel knap dat ze het zo goed deden. Kore kon alleen in de ochtend spelen maar deed dat heel goed, ze won alle drie de potjes. Ook Luka won er heel veel maar had wel zware tegenstand op bord 1 en 2. In poule B was het echt spannend tot het laatste moment, want de Rode Lopers stonden na zes rondes op de 2e plek. Dat gaf echter nog geen zekerheid op een prijs, want ze hadden nog kans op de 1e plek maar konden ook makkelijk zakken naar de 5e plaats. Er ontstond een hele mooie situatie: de twee teams van Quadratum in poule A en B konden elkaar aan de overwinning helpen. De Koplopers (poule A) speelden tegen de nummer 1 van poule B. En de Rode Lopers (poule B) speelden tegen de nummer 2 van poule A. De Rode Lopers speelden heel knap gelijk in de laatste ronde en door de winst van het andere team van Quadratum werden ze daarmee 1e van poule B met maar een half bordpunt meer dan de 2e plek!


De Rode Lopers met beker en medaille (met Luka, maar zonder Kore want die was al weg)

Ook De Koplopers begonnen goed, maar troffen in de 2e ronde gelijk de grootste concurrent. Dat team werd uiteindelijk 1e en was net een maatje te groot; na krap verlies (1½-2½) was eigenlijk ook gelijk de kans op de plek voor het NK verkeken. Maar De Koplopers zijn best doorgewinterde schakers en lieten zich echt niet uit het veld slaan. Na ronde 6 stonden ze op de 3e plek met maar een half bordpuntje achter op de nummer twee. Die kans lieten ze natuurlijk niet liggen en na winst in de 7e ronde eindigden ze op de 2e plek in poule A, mede door het gelijke spel van het andere Quadratum team op hun concurrent!


De Koplopers met hun beker

Het was een ontzettend leuke dag met hele enthousiaste schakers. Volgend jaar zijn er vast weer een heleboel kinderen van RSR Ivoren Toren die gemotiveerd zijn om mee te doen aan dit Erasmiaans Schoolschaakfestijn!